[#1] amiga z AT i tradycyjna stacja :))
Witam. mam pytanie (znalem na nie niegdys odpowiedz ale mi ucieklo z glowy). czy jesli odpowiednio przerobie (zworka) plyte glowna 1200 z AT to bede mogl uzywac normalnej amigowej stacji (np teac, chinon), jesli ktos moze podac ewentualnie linka do odpowiedniego miejsca bede bardzo wdzieczny....:)
[#2] Re: amiga z AT i tradycyjna stacja :))

@jaro, post #1

ja mama a1200 z AT i mam w niej amigowa stacje hd z innej amigi, nic nie musialem przerabiac.
[#3] Re: amiga z AT i tradycyjna stacja :))

@Valwit, post #2

hmm tylko ze to nie do konca jest tak samo ze stacjiami dd - to wiem :)
normalna stacja nie dziala, sprawdzalem osobiscie :P
[#4] Re: amiga z AT i tradycyjna stacja :))

@jaro, post #3

...a moze masz przerobiona plyte a o tym nie wiesz......
[#5] Re: amiga z AT i tradycyjna stacja :))

@jaro, post #4

kupilem fabrycznie nowa. a stacja dd, ktora oryginalnie w niej byla, dziala w commodorowskiej a1200
[#6] Re: amiga z AT i tradycyjna stacja :))

@Valwit, post #5

hmmm dziwne chyba ze to jakas inna wersja plyty... przygladales sie tej oryginalnej stacji - czy to panasonic hd? (powinien miec styk rozpoznajacy dyskietki hd)....
[#7] Re: amiga z AT i tradycyjna stacja :))

@jaro, post #6

sony
[#8] Re: amiga z AT i tradycyjna stacja :))

@jaro, post #1

sony hd. mozna na niej czatytac piecowe 1,44MB.
[#9] Re: amiga z AT i tradycyjna stacja :))

@v., post #8

nie chodzi mi o hd, tylko o stacje dd wrzucana do amig z AT - jest to panasonic HD ktory pelni role stacji DD - nie potrafi odczytac 1,76 , ale ponoc sa jakies myki zegby sformatowac na cos kolo 1,5....ale odbiegamy od tego co mnie interesuje! ja chce podlaczyc stacje np CHINON DD do plyty glownej amigi 1200 rev 2B wypuszczonej przez Amiga Technologies, jesli ktos mnie nie wprowadzil w blad to wystarczy zewrzec odpowiednie piny w gniezdzie zewnetrznej FDD...tylko ktore.....
[#10] Re: amiga z AT i tradycyjna stacja :))

@jaro, post #9

Jaro oto ten link
http://www.amiga.poldek.one.pl/amiga/a1200ready/a1200ready.php
[#11] Re: amiga z AT i tradycyjna stacja :))

@jaro, post #9

jaro napisał(a):

> nie chodzi mi o hd, tylko o stacje dd wrzucana do amig z AT -

mi tez. stacja sony, amigowa dd, ale potrafi czytac i formatowac pecetowe 1,44 MB. w amidze tylko 880 kB

> jest to panasonic HD ktory pelni role stacji DD - nie potrafi
> odczytac 1,76 , ale ponoc sa jakies myki zegby sformatowac na
> cos kolo 1,5....ale odbiegamy od tego co mnie interesuje! ja

myk to zastapienie trackdisk.device innym devicem

> nie wprowadzil w blad to wystarczy zewrzec odpowiednie piny w
> gniezdzie zewnetrznej FDD...tylko ktore.....

ja mam plyte 14D
[#12] Re: amiga z AT i tradycyjna stacja :))

@Valwit, post #11

hmmm... moze sie myle ale w amigach z AT sa plyty 2B (zmodyfikowane lekko w porownaniu do tych z commodore - stad problemy) - znaczy na pewno sa ale moze nie tylko :) - juz udalo mi sie przerobic ja tak zeby pracowala ze stacja chinon - kwestia wlutowania diody miedzy dwa punkty - pin2 zlacza wewnetrznej fdd i pin 1 zlacza zewnetrznej fdd, no i trzeba usunac taka emaliowana zworke ktora jest fabrycznie miedzy pinami zdaje sie 34 a 2 zlacza wewnetrznej fdd, jesli ktos potrzebuje dokladniejsze info prosze pisac ;)
[#13] Re: amiga z AT i tradycyjna stacja :))

@jaro, post #12

Mam A1200 z AT, płyta 1d4, w miejsce zamontowanej stacji wsadziłem kiedyś stację od A600 i działała bez żadnych przeróbek. Swojego flopa niestety nie mogłem sprawdzić w A600 bo zginął śmiercią tragiczną;) Zresztą, kto w dzisiejszych czasach używa fdd? Łatwiej i szybciej wyaplić cd-rw;)
[#14] Re: amiga z AT i tradycyjna stacja :))

@szulu, post #13

czyli wyglada ze wrzucali tez te 1d4... no w kazdym razie te 2b sa na pewno :) (bo sam sprawdzalem) zmienione i nie hulaja ze zwyklymi stacjami
,zreszta potwierdza to tekst ze strony do ktorej link podal kolega Norbert.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem