[#1] 3com 3c589
W karcie tej mam padniętą przejściówkę na rj45 na kablu, używałem wewnętrznego wysuwanego złącza pod windowsem. Zamontowałem kartę w Amidze skonfigurowałem AMiTCP, lecz niestety pingi nie dochodzą do routera.
Sprzętowo połączenie jest zestawione ( dioda na routerze sygnalizuje połączenie ). I pytanie czy możliwe jest, aby pod Amigą nie działało te wewnętrzne wysuwane złącze ?

[#2] Re: 3com 3c589

@sand, post #1

Sprawdz jakims narzedziem czy karta w ogole jest widoczna w systemie. CardPrep cos tam pokaze z tego co pamietam.

[#3] Re: 3com 3c589

@sand, post #1

Jeśli jest to 3COM Megahertz to Ami obsługuje tak bezpośrednie wpięcie kabelka ethernet w wysuwane złącze jak i podłączonego przez specjalne złącze. Mam i u mnie działa - wczoraj sprawdzałem.

[#4] Re: 3com 3c589

@strim, post #2

Jeżeli by nie była widoczna to ping do niej samej by nie dochodził. Przy odpalaniu skryptu startnet pokazuje po wpisaniu hasła:

Duplock: Object not found
.

Może, to coś tutaj.

[#5] Re: 3com 3c589

@Tomski, post #3

Pod Windą działa, więc jest sprawne. Nie mam pomysłu, na dalsze działanie. Dalej męczę googla.

[#6] Re: 3com 3c589

@sand, post #1

Pamiętam,że gdy konfigurowałem swoją kartę 3com pod Amigą , w programie Miami to musiałem wpisać dodatkowo gdzieś tam maca karty sieciowej która siedziała w pececie (podpinałem Amige do peceta przez rj45 , nie mialem wtedy routera). Może w AmiTCP też trzeba to zrobić? :)

Pozdrawiam

[#7] Re: 3com 3c589

@inco, post #6

jestes pewien ze pecetowej? bo bywaly cyrki z tym ze miami nie potrafilo odczytac MAc karty w amidze, na pececie mozna bylo sprawdzic mac karty amigowej (o ile nie ma nalepki),. albo wpisac dowolny i dac override.
[#8] Re: 3com 3c589

@Valwit, post #7

Jak operator zabezpieczał się sprawdzaniem po MAC adresie to musiał się pod pecetowy numerek podszywać.
Z kart które miałem w łapkach i do których były sterowniki Miami MAC adres zawsze bez problemu sobie przeczytał. Sprawdzone ma KingMaxie, 3C589D-Combo i SpeedTouch 110 Wireless.

Pozdrawiam
[#9] Re: 3com 3c589

@inco, post #6

Hmmm, może popróbuje z miami i wtedy zobaczę. Mój operator blokuje po macuale jestem za NATem.

[#10] Re: 3com 3c589

@sand, post #9

mam identyczny problem, który chyba leży w prędkości działania systemu. Z samym rozszerzeniem pamięci na orginalnym 020, w ogóle nie chce się połączyć, na 030 połączenie jest ciągle zrywane, zwykle po obejrzeniu 2-3 stron, a na 060 chodzi bez problemu, tak jest przynajmniej u mnie

[#11] Re: 3com 3c589

@mars, post #10

na 030 siec bangla bez problemu, a polaczenia nie maprawa zrywac nawet na golej a600. i w zasadznie nigdy z nie mialem takiego cyrku zeby rwalo bo system za wolny. co innego jak sie sam amigaos zawiesi albo program, ale to nie to co opisujesz.

Ostatnia modyfikacja: 25.09.2010 16:07:24
[#12] Re: 3com 3c589

@mars, post #10

Jak to rozszerzenie ma 8MB Fastu to drugie 4MB działają pod tym samym adresem co karta sieciowa na PCMCIA więc ma obowiązek kaszanić.
Podobnie jest w przypadków niektórych tanich kart z 020 i 030.
Zrywanie po obejrzeniu kilku stron ? wersja darmowa Miami rozłączała połączenie co 30 minut, może tu leży problem.
Pierwszą kartę sieciową używałem z Blizzardem4, potem z 040 teraz z 060, sprawdzałem też kiedyś na A1200 kolegi z 4MB Fastu i takich problemów nigdy nie było.

Pozdrawiam
[#13] Re: 3com 3c589

@sand, post #1

ja się łączę własnie na tym wewnętrznym wysuwanym

[#14] Re: 3com 3c589

@Valwit, post #7

Fakt, nie jestem pewny która to była karta.

W każdym razie, odpalałem Miami (zwykłe!) i tam gdzieś bodajże w zakładce interface , wybierało się interesujący nas protokó,wpisywało IP/brame/maske itp. ł i była tam też chyba zakładka hardware , klikało się na coś tam i pojawiał się adres mac (teraz pamiętam,że adres był sczytany przez program). Kurcze, skoro pojawiał się sam to z tego wynika że to był mac karty która siedziała w Amidze.

Pozdrawiam.

[#15] Re: 3com 3c589

@inco, post #14

Z Miami wypróbowane, też nie pinguje. Może to wina małej ilości pamięci ( muszę podjechać po na pocztę po 9,5 mb :) ) . Ewentualnie może router źle negocjuje tryb 10Mbps. Kartę Miami widzi, jest online.

[#16] Re: 3com 3c589

@sand, post #15

Na pewno dobrze skonfigurowane Miami czy AmiTCP ?
A co pokazują pingi na siebie (własne IP) i na 127.0.0.1 ?

Kolejna możliwość to problem z tzw. kard resetem jaki występował w A1200.
Nie wiem czy występuje na A600 ale dla pewności wkładaj kartę do gniazda po starcie kompa.

Pozdrawiam
[#17] Re: 3com 3c589

@RadoslawF, post #16

Pinguje na looppack i na swoje ip. Jutro sprawdzę ze switchem. Mam już kartę 9,5 MB. Tyle, że jak ją włożę to nie widzi karty sieciowej.

[#18] Re: 3com 3c589

@sand, post #17

Przełącz zworką z 8 na 4MBFastu i będzie działać.
Tak z ciekawości, jeśli to nie tajemnica ile dałeś za to rozszerzenie ?

Pozdrawiam
[#19] Re: 3com 3c589

@sand, post #15

ilosc ramu nie powinna przeszkadzac, mi miami dziala z sieciowka pcmcia (wifi i zwykla) z 2 mb ramu w a600.

Ostatnia modyfikacja: 28.09.2010 02:53:14
[#20] Re: 3com 3c589

@RadoslawF, post #18

Po części chyba wiem co nie działa karta prawdopodobnie źle negocjuje duplex.
Nie mogę ustawić na stałe po drugiej stronie, niestety. Bo w routerze switch jest nieprogramowalny. Próbowałem na przełączniku 3com to samo.
Po przestawieniu ze static na dhcp karta wysyła DHCP jest DHCPREQUEST i DHCPACK. Więc w jedną stronę komunikacja jest w drugą odpowiedzi nie dostaje. Niedługo będę miał inną kartę więc będę próbował dalej.

[#21] Re: 3com 3c589

@sand, post #20

Wiecie co, dziś cały dzień walczyłem z tą cholerną kartą i chyba nie pozostaje nic innego, niż zrobić fiksa sprzętowego. Ja tego nie zrobię, mam dwie lewe ręce do lutownicy. Niech mi ktoś powie, czy wtedy ze 100% pewnością ta cholerna karta zadziała? Czy to właśnie ten głupi błąd, o którym nie pomyśleli konstruktorzy A1200 jest sprawcą tego, że A1200 widzi mi kartę jak się jej zachce? A ostatnio nie chce w ogóle. Nie działają żadne programowe sztuczki w rodzaju cardreset, cardpatch, coldcardreset, doscardreset. Karta raczej jej sprawna. Wcześniej działała, ale też były olbrzymie problemy z wykrywaniem jej przez A1200. Mogę ją jeszcze sprawdzić w A600, podobno tam nie ma tego głupiego błędu sprzętowego. Ech...
[#22] Re: 3com 3c589

@OSH, post #21

CardReset to reakcja na posiadaczy towerek którym nie poręcznie jest zresetować kartę poprzez jej wyjęcie. W sigu masz dwie A1200 jeśli problemy sprawia ta w towerce to może kątówka jest winna, sprawdź kartę w tej drugiej. Generalnie karty sieciowe działały mi bez problemów z wyjątkiem padnięcia kątówki, a mam KingMaxa i 3coma, problemy sprawiały mi dopiero karty WiFi.

Pozdrawiam
[#23] Re: 3com 3c589

@RadoslawF, post #22

Ja testowałem na obu. Na 1D4 i 2B. W obu te same problemy, odniosłem wręcz wrażenie, że na 2B jest gorzej. Przetestuję jutro tę kartę razem z kątówką na A600. Powoli trafia mnie szlag...
[#24] Re: 3com 3c589

@OSH, post #23

1. Upewnij się, że dobrze wkładasz kartę sieciową w gniazdo PCMCIA - czasami wydaje się nam, że karta weszła do końca ale tak nie jest.
2. Jest też program pchełka, który zrobi PCMCIA fix software'owo - zapomniałem nazwy a nie mam jak sprawdzić jego nazwy w S-S A1200. Moja Amiga niestety jest schowana w szafce...
3. Sprawdzić sieciówki na jakimś lapku.

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2012 22:51:44 przez Tomski
[#25] Re: 3com 3c589

@Tomski, post #24

Programy o których mówisz wymieniłem w swoim pierwszym poście - nie działają. Nie wiem, jak mocno miałbym wsunąć tę cholerna kartę. Wydaje mi się, że gdy zaświeci się ta dioda na interfejsie, to już karta jest włożona do końca? Poza tym, dioda świeci się bez przerwy, bez względu na to, czy jest podłączony kabelek sieciowy, czy nie - mignie tylko gdy użyję cardreset - zresztą on i tak nic nie daje...
[#26] Re: 3com 3c589

@OSH, post #21

sprawdź czy card_info z pakietu cnetdevice wyświetli informacje o karcie.
[#27] Re: 3com 3c589

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #26

Wyświetla standardowo ten sam komunikat:

"Attribute memory not detected!
Re-insert card and try again.

card_info done."
[#28] Re: 3com 3c589

@OSH, post #27

Ot i mamy winowajcę...okazała się nią oczywiście przejściówka!
A oto jedynie słuszny sposób jej naprawienia. Poraża prostotą

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem