@Tomski,
post #7
Patrząc na schemat, to CXA1145 - wiem wcześniej było modulatora napisane, moja wina- (twoje wyjście do karty TV) i do monitora wychodzą z Amigi sygnały AG,AR,AB (analogowe sygnały) z układu U30 (VIDEO DAC Digital Analog Converter - jeżeli dobrze to przetłumaczyłem).
Do złącza Video Amigi idą osobne sygnały składowych koloru DA,DR,DG (cyfrowe sygnały).
Moim zdaniem niestety nie będzie to wina kabla, bo zarówno compozytowy sygnał video jak i ten do monitora dają ten sam efekt, a są to dwa różna kable. Biorą one natomiast składowe kolorów z tego samego miejsca, właśnie z układu VIDEO DAC. Składowa R (pin 26), składowa G (pin 25), składowa R (pin 27). Do składowej G podłączony jest jeszcze sygnał synchronizacji (pin 24).
Na twoi miejscu sprawdziłbym najpierw te piny, czy nie ma tam zimnych lutów lub czy nie są poprzerywane (popalone ) ścieżki pomiędzy tymi pinami a modulatorem i odpowiednimi wyjściami w gnieździe video Amigi.
jeżeli to sprawdzisz i stwierdzisz, że jest OK, to niestety szlag trafił VIDEO DAC (dla przypomnienia układ U30).
Z synchronizacja (sygnał _csync i dalej sync na pinie 24 U30) i z LISĄ będzie raczej wszystko OK, bo na złączu SCART (Euro) masz prawidłowy obraz.
Daj znać jak wyszły oględziny.
Ostatnia modyfikacja: 28.09.2010 22:37:56