[#1] Uszkodzona A1200?
Od wczoraj mam dziwny objaw na konfigu jak w stopce. Do tej pory wszystko było ok. Nic nie zmieniałem w sposobie podłączenia Amigi do monitora/karty telewizyjnej.
Amiga podłączona do karty TV w piecu lub do VGA LCD (dbl PAL) wyświetla pulpit Workbench'a(jak i wszystkie inne uruchomione programy/gry) w kolorze zielonkawym(do tej pory pulpit był szary). Tak jest od wczoraj. Już po włączeniu Amigi, podczas wczytywania systemu dawniej obraz na tej karcie telewizyjnej był czarny a teraz wyraźnie widać odcień zielony. Gdy uruchomiłem SYSINFO - uruchamia się w DBL PAL (wejście bezpośrednie na monitor) - to wtedy całe okno z tym programem jest różowe. Masakra. Amiga podłączona jest jednocześnie kabelkiem Composite do karty telewizyjnej i specjalnym kablem samoróbką do wejścia na monitorze VGA(VIDEO w Amidze a na drugim końcu VGA i SCART RGB - taki trójkąt/rozgałęziacz). Gdy tym samym kablem podpiąłem się do TV kineskopowego(końcówka SCART RGB) to obraz jest w porządku.
Jedynie co wczoraj robiłem przed włączeniem Amigi to podłączenie zewnętrznego napędu DF1: . Napęd ten to tylko elektronika z przerobioną stacją dysków Sony MPF-920E. Zwarłem kabelki idące od włącznika napędu ze sobą ale zapomniałem dać napięcia zasilającego do samej stacji z elektronik tego napędu(nie wpiąłem kabelka zasilającego). Przy takim podłączeniu włączyłem Amigę i od tej chwili mam zielonkawy pulpit w Workbench'u. Flop DF1: oczywiście nie był wykrywany w Workbenchu. Gdy włożyłem dyskietkę do napędu to stacja pojawiła się w na pulpicie ale ze znakami zapytania i bez możliwości przeczytania - nie było zasilania w stacji dyskietek to i nic więcej nie mogło być. Gdy się zorientowałem w braku zasilania w napędzie. Wyłączyłem wszystko. Tym razem podłączyłem napięcie do flopka. Flop normalnie pracuje- formatuje dyskietki etc. Ale kolor zielonkawy pozostał. Czy mogłem coś uszkodzić w Amidze? I jak to naprawić?

Wygląda to tak:
http://zapodaj.net/78f97d21d439.jpg.html

Ostatnia modyfikacja: 27.09.2010 22:40:39
[#2] Re: Uszkodzona A1200?

@Tomski, post #1

Ja sobie kiedys uwalilem wyjscie (agnus?) wizyjne w a1200, efekt podobny, kolor monochromatyczny. Nawet nie naprawialem, kupilem druga:)

[#3] Re: Uszkodzona A1200?

@Tomski, post #1

Zdycha układ graficzny, wyjścia wideo lub kabelek.
Kabelek najłatwiej sprawdzić podpinając inny lub inny przez inne wyjście.
Pod warunkiem że sygnał podajesz kabelkiem RGB, jak zwykłym chinchem (sygnał zespolony) to zepsułeś Amigę.
Sprawdź czy tak samo wyświetla te kolory przez RGB, Video i Modulator TV.

Pozdrawiam
[#4] Re: Uszkodzona A1200?

@RadoslawF, post #3

Kabelek najłatwiej sprawdzić podpinając inny lub inny przez inne wyjście.

Za dużo kabli nie mam aby kombinować. Jeszcze poszukam, może coś znajdę. Chyba mam zwykły kabel do modulatora.

Pod warunkiem że sygnał podajesz kabelkiem RGB, jak zwykłym chinchem (sygnał zespolony) to zepsułeś Amigę.

Cinchem podaje obraz na kartę telewizyjną. Na złącze VGA w monitorze daje obraz ze złączą VIDEO Amigi. Wszystko to jest podłączone cały czas w ten sposób.

Sprawdź czy tak samo wyświetla te kolory przez RGB, Video i Modulator TV.

Prze modulator sprawdzę już jutro.
Przez RGB nie rozumie jak sprawdzić?
Przez Video(w Amidze) <-> VGA w monitorze obraz też jest zielonkawy.
Przez ten sam kabel VIDEO(Amiga) <-> SCART RGB w TV jest wszystko w porządku. Jutro zrobię zdjęcie tego specjalnego kabelka i dam linka do tego zdjęcia.

[#5] Re: Uszkodzona A1200?

@Tomski, post #4

nie wydaje mi się aby to amiga była problemem, uszkodzony kabelek moim zdaniem. Nabądź inny kabel i napisz efekty jakie są.

[#6] Re: Uszkodzona A1200?

@Tomski, post #4

Przez RGB nie rozumie jak sprawdzić?
Przez Video(w Amidze) <-> VGA w monitorze obraz też jest zielonkawy.
Przez ten sam kabel VIDEO(Amiga) <-> SCART RGB w TV jest wszystko w porządku.

RGB to sygnał najwyższej jakości możliwy do uzyskania w Amidze.
Z gniazda 23pin brane są trzy składowe kolorów, dwie synchronizacje i masa.
Jeśli z tego gniazda masz w jednym przypadku zielonkawy obraz a w drugim
poprawny (przez SCART) to oznacza że Amiga jest dobra a szwankuje tylko odbiornik który to na zielono wyświetla. Kabel jak zrozumiałem w obu przypadkach jest ten sam.

Pozdrawiam
[#7] Re: Uszkodzona A1200?

@RadoslawF, post #6

Kabel jakiego używam do podłączenia do monitora LCD - złącze VGA:

http://zapodaj.net/92ac5c2c3d3c.jpg.html

Oczywiście wyświetla wtedy tylko tryby powyżej 30-31kHz.

A wszystko poniżej 30-31kHz to idzie na tym kabelku do karty telewizyjnej:

http://zapodaj.net/688e04b7d94d.jpg.html

Przełączam się w miarę potrzeby na panelu monitora na obraz z pieca albo na obraz z Amigi. Monitor gdy tylko dostanie mniej niż 30kHz to od razu wypisuje na ekranie, że nie może wyświetlić takiej rozdzielczości/trybu i ekran staje się czarny. Gdy karta TV dostała więcej niż 30kHz to traciła synchronizację i obraz stawał się podwójny/rozmyty i praktycznie nieczytelny. I do tej pory nie miałem z tym kłopotu.
Zatem na VGA (LCD bezpośrednio) oraz na Composite(karta TV w piecu) obraz jest zielonkawy. Na SCART RGB w telewizorze obraz wyświetla się prawidłowo.
Na razie nie mam innych kabli aby sprawdzić choćby podłączając aparat/kamerę do tej karty telewizyjnej czy pokombinować jeszcze z Amigą. A ten kabel do modulatora to muszę poszukać. Tak, że wygląda na to iż się odwlecze walka z tym problemem jeszcze w czasie.

[#8] Re: Uszkodzona A1200?

@Tomski, post #7

Jak zrozumiałem ten pierwszy kabelek służy do podłączenia TV przez Eurozłącze oraz LCD w trybie VGA i na TV kolory są poprawne a na LCD już nie.
Niepoprawne kolory też są na karcie TV w PC do którego sygnał idzie zwykłym chinchem.
Albo pierwszy kabelek generuje jakieś zwarcie albo układ graficzny Amigi traci parametry, zwykły telewizor jeszcze tego nie dostrzega a monitor LCD i karta TV już tak.
Dla pewności sprawdź jeśli możesz inne kabelki i inne monitory.
Sprawdź jak TV wyświetli sygnał zespolony (z tego kabelka chinch który podpinasz dokarty TV).

Pozdrawiam
[#9] Re: Uszkodzona A1200?

@Tomski, post #7

Patrząc na schemat, to CXA1145 - wiem wcześniej było modulatora napisane, moja wina- (twoje wyjście do karty TV) i do monitora wychodzą z Amigi sygnały AG,AR,AB (analogowe sygnały) z układu U30 (VIDEO DAC Digital Analog Converter - jeżeli dobrze to przetłumaczyłem).

Do złącza Video Amigi idą osobne sygnały składowych koloru DA,DR,DG (cyfrowe sygnały).
Moim zdaniem niestety nie będzie to wina kabla, bo zarówno compozytowy sygnał video jak i ten do monitora dają ten sam efekt, a są to dwa różna kable. Biorą one natomiast składowe kolorów z tego samego miejsca, właśnie z układu VIDEO DAC. Składowa R (pin 26), składowa G (pin 25), składowa R (pin 27). Do składowej G podłączony jest jeszcze sygnał synchronizacji (pin 24).

Na twoi miejscu sprawdziłbym najpierw te piny, czy nie ma tam zimnych lutów lub czy nie są poprzerywane (popalone ) ścieżki pomiędzy tymi pinami a modulatorem i odpowiednimi wyjściami w gnieździe video Amigi.
jeżeli to sprawdzisz i stwierdzisz, że jest OK, to niestety szlag trafił VIDEO DAC (dla przypomnienia układ U30).

Z synchronizacja (sygnał _csync i dalej sync na pinie 24 U30) i z LISĄ będzie raczej wszystko OK, bo na złączu SCART (Euro) masz prawidłowy obraz.

Daj znać jak wyszły oględziny.

Ostatnia modyfikacja: 28.09.2010 22:37:56
[#10] Re: Uszkodzona A1200?

@cichym, post #9

Dzięki za info. Ja nie znam się na elektronice, po za tym, że wiem iż biegają tam małe diabełki;) i noszą elektrony. Szwagier będzie miał zajęcie aby posprawdzać Amigę.
Zanim przekaże mu ją do sprawdzenia to najpierw sprawdzę jeszcze cinch-cinch podłączenie do TV jak radzi RadosławF a i być może uda się mi sprawdzić na TV przez modulator. Ten pierwszy kabelek będę miał prawdopodobnie jutro a drugi jutro będę musiał odszukać na strychu. A i dam szwagrowi do przyjrzenia się temu kabelkowi samoróbce- on też go dla mnie robił wg schematu podesłanego prze ze mnie.

B I N G O !!! EUREKA !!!

Problemem jest kabelek samoróbka:). Układy graficzne Ami żyją:D. Po przeczytaniu Waszych postów tknęło mnie aby sprawdzić podłączenie tylko obrazu na composite(karta TV) z wyciągniętym kablem VIDEO-VGA(dzięki RadosławF). I bingo! Obraz wyświetla się prawidłowo po wyciągnięciu wtyczki VIDEO z Amigi.
Dziękuję wszystkim za pomoc.

Tak, że chyba sprawdzania tego co napisaliście powyżej oraz co sam zamierzałem zrobić już nie ma sensu. Po za naprawienie kabelka oczywiście.

A tak na marginesie gdybym miał monitor z tunerem TV to czy wtedy praktycznie potrzebny jest mi taki kabelek jaki uległ uszkodzeniu?

Ostatnia modyfikacja: 28.09.2010 23:11:15
[#11] Re: Uszkodzona A1200?

@Tomski, post #10

Wiedziałem że to kabelek :) Stwierdzenie:
Gdy tym samym kablem podpiąłem się do TV kineskopowego(końcówka SCART RGB) to obraz jest w porządku. Praktycznie o tym dowiodło. A metoda RadosławaF pomogła w diagnostyce. Także gratki że nic się nie stało z A1200. Taki kabelek może być użyteczny przy Monicie z TV. Chociaż ja się łącze bezpośrednio u mnie przez cicnch'a lub SCART i jest ok.

[#12] Re: Uszkodzona A1200?

@bombermax, post #11

Po rozkręceniu w kabelku wtyku VIDEO okazało się, że pozrywane są kabelki. Za pierwszym razem było trochę to sztukowane. Zrobienie wszystkiego od nowa tak jak trzeba pomogło i teraz obraz jest w porządku .

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem