[#1] CDTV i fast i zgoła potrzeba HD
mam w CDTV takie to oto cudo
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=993

czy da się toto przerobić na 8MB bo było takie do cdtv:
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=1542

ktoś by potrafił?

Druga rzecz to cholercia jakiś HD. Wiem .. toms scsi, ale może ktos tu wkońcu zrobi ide...

Myślałem o systemie na CD z wszystkimi narzędziami, ale hd to jednak bardziej elegancko, no i zapis...

Pozatym przy okazji nniejako, a ktoś niepotrzebną na zbyciu mysz , klawiaturę i pilot do cdtv ?

Miałem niegdys 3 prawie kompletne, ale porozdawałem, teraz cierpię... mam tylko jednostkę centralną....

[#2] Re: CDTV i fast i zgoła potrzeba HD

@xtro, post #1

Witaj
Mi się wydaję że będzie łatwiej z tym
http://allegro.pl/interfejs-myszki-i-joystickow-do-amigi-cdtv-i1241840338.html
[#3] Re: CDTV i fast i zgoła potrzeba HD

@Dark_luke, post #2

wiem, patrzyłem od dawna, chcę jednak oryginalne peryferia... po co ja porozdawałem...

[#4] Re: CDTV i fast i zgoła potrzeba HD

@xtro, post #1

mialem to urzadzenie w swojej CDTV wlutowac ZIPy 8 mb pewnie sie da bo mechanicznie jest to samo urzadzenie..ale jak powiedziec Amidze ze to 8 MB FASTu a nie 2 ??? nie ma zadnych zworek nic.. musi byc logika zaszyta w jakims polaczeniu scalaczkow czy cus..

[#5] Re: CDTV i fast i zgoła potrzeba HD

@xtro, post #1

kolego poczekaj jeszcze ok miesiąc. Wpuszczę na nasz mały ryneczek kontroler SCSI dla naszych CDTV dzięki jednemu geniuszowi.

róznica miedzy 2MB a 8MB w przypadku Fastu dla CDTV to nie jest kolosalna różnica. te 2MB to i tak naprawdę dużo!

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2010 00:40:52
[#6] Re: CDTV i fast i zgoła potrzeba HD

@bombermax, post #5

o.. a wiadomo cos o szacunkowym koszcie?

[#7] Re: CDTV i fast i zgoła potrzeba HD

@xtro, post #6

cena będzie zależała od kilku składowych, ściągam konrolery SCSI z Honk Kongu i zobaczymy jaką mi cenę narzucą. Ale nie więcej niż 200/250zł .. może mniej... na koniec się okaże.

Ostatnia modyfikacja: 04.10.2010 12:02:07
[#8] Re: CDTV i fast i zgoła potrzeba HD

@xtro, post #1

Zamiast scsi mozna uzyc kontrolera ide od A500 nakladanego na procesor.
Z dostepnoscia bedzie tak samo jak scsi :(

Zamiast HD mozna uzyc ZIP100 na porcie rownoleglym.
Nie jest moze rewelacyjnie szybko, ale jest zapis no i 100MB w wymiennych dyskietkach (czasami i 250MB)
Do tego potrzebujesz prostego interface, ale ....
No tak CDTV nie ma portu joya, a taki jest potrzebny dla ppazip.device, ktory to obsluguje naped ZIP :(

Pozostaje Ci tylko czekac na wspomniany interface scsi.
[#9] Re: CDTV i fast i zgoła potrzeba HD

@Norbert, post #8

trudnością może się okazać pamięć FAST w CDTV. Nawet jeśli znajdzie się taki IDE wpinany w proca to przeszkodzą jest pamięć FAST która jest nakładana również na procesor.

Proponuje odczekać troszkę i zaczekać za moimi rozwiązaniami.

[#10] Re: CDTV i fast i zgoła potrzeba HD

@Norbert, post #8

Wiecie chłopaki, cierpliwość to w naszym światku rzecz chyba nabyta :)

W sumie mam przecież HighEndową A600 razem z 10,5MB ze sporym HD (chiałem wcisnąć slima CD, ale uznałem, że narazie podaruję sobie piłowanie obudowy - lubię ją w całości) , szczególnie, że rozebrałem całkowicie i różnymi płynami szorowałem w wannie do białości :)

Mam całkiem opasła klasyczna A1200 z apollo 040 no i CDTV z 3MB i kickiem 3.0. Niestety do tej ostatniej brakuje mi klawiatury, pilota i myszy (stacja klekocząca, ale jest). Pozatym jest w tej chwili używana komercynie jako wyswietacz i musiałbym ja zamienić (chyba na PC...) , ale się jeszcze zastanowie jak ten kontroler tu wyczarujecie.

Ja bym chciał mieś desktop bo fajnie sobie tak amigową klawiaturke na kolanach położyć , rozsiąść się na krześle i cos tam poklepac w wygodnej pozycji, może więc wybór padnie na rozbudowę tej cdtv? Fajnie by było skompletować cały zestaw łącznie z monitorem (jakby co mam na zamiane Microviteca jakby komu zależało i to z filtrem polaroida w specjalnie dopasowanej na 14' monitor obudowie :) )

Wiecie, niedawno tak przy okazji jak podpiałem A600 z której korzystam najczęściej do dużego TV wrzuciłem DPainta i przy córze zacząłem coś śmiesznego animować. Spodobało jej się i zaraz sama dokańczała kolejne klatki i potem kolorowała. Przyszła koleżanka z klasy i zaczęły się kłutnie o mysz :)

Amiga ma swój urok i naprawdę fajne programy. Deluxe Video kupiłem w technikum w 1991 roku oryginalne - koledzy się stukali w czoło, że wydałem 399 tys. (potem Dpainat IV za 699 tys. - mówili że chyba zwariowałem), ale do dziś na nich pracuję i te dwie ami zarabiają na ktorych prezentacje chodzą od nawet 15 lat.

Córa lubi kreoawć więc warto taki komputerek postawić na stałe.

Myślałem nawet o szkole bo ciągle brakuje im informatyka, a jak już mają to przez dwa lata... kopiuj wklej.... Działam w radzie rodziców i chyba w końcu zaproponuję poprowadzenie zajęć nawet gratis , a wtedy ami pojawiła by się w szkole- dzieciaki naprawde w lot łapia animacje czy rysowaniealbo 3D nawet. A że szkoła jest 30m obok.... A600 pod pachę :)

[#11] Re: CDTV i fast i zgoła potrzeba HD

@xtro, post #10

ehhhhh....

http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=33

uwielbiam tę fotkę, komputer który faktycznie wyprzedził swoja multimedialnościa czasy o conajmniej pół dekady...

Design by i dzis był dobrze przyjęty...

... szkoda, że ludzkość była na niego za głupia...

[#12] Re: CDTV i fast i zgoła potrzeba HD

@xtro, post #11

ju! huuuu!

własnie wśród sterty płytek cd znalazłem CDPDII (niestety bez płytki w środku...) i Caddy od jednej z moich starych CDTV jeszcze zafoliowane, więc chyba dziewicze :)

Jeden elemncik więcjej do kompletu więc jest :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem