[#1] Czarna mysz do Amigi
Witam wszystkich.Zdecydowałem się w końcu dołączyć do dyskusji :) Posiadam czarną myszkę do Amigi,niestety ma ona urwany wtyk i potrzebuje ja naprawić niestety nie jestem pewien jaki kabelek ma być do jakiego pinu.Mysz ma być używana z A600.Brakuje mi po prostu schematu,ma ktoś może takowy? Te z książki od A500 nie są zgodne (inne kabelki).
http://img844.imageshack.us/img844/3373/myszf.jpg
[#2] Re: Czarna mysz do Amigi

@muzyk, post #1

ja naprawiłem metoda prób i błędów aż w końcu zadziałała

[#3] Re: Czarna mysz do Amigi

@Skiba, post #2

Mało wydajny, lecz skuteczny sposób.

[#4] Re: Czarna mysz do Amigi

@muzyk, post #1

Mam taką samą, ale białą i chyba schemat będzie inny.

[#5] Re: Czarna mysz do Amigi

@muzyk, post #1

Tu masz rozpiskę portu.
http://pinouts.ru/Inputs/AmigaMouseJoy_pinout.shtml
Podepnij zasilanie i masę a potem możesz eksperymentować.

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 09.10.2010 11:50:53
[#6] Re: Czarna mysz do Amigi

@RadoslawF, post #5

postaram sie sfocic wieczorem, bo mam czarna mysz z oryginalnym kablem
[#7] Re: Czarna mysz do Amigi

@Valwit, post #6

to raczej nie pomoże.. bo ten kabel na zdjęciu raczej nie jest oryginalny
najlepiej zrobić tak jak pisali przedmówcy.. napięcie i masę... potem sprawdzać

[#8] Re: Czarna mysz do Amigi

@Skiba, post #7

skad wiesz? nha zdjeciu wyglada ze jest zaminiona wtyczka. sam kabel pewnie jest tem sam wiec jak wiesz gdzie jaki kolor to po sprawie
[#9] Re: Czarna mysz do Amigi

@Valwit, post #8

może masz racje... robiłem kilka razy takie rzeczy z myszkami i joyami.. niestety nie zawsze kable były takie same..

[#10] Re: Czarna mysz do Amigi

@Skiba, post #9

A mam takie pytanie - jaki jest sens używanie myszek z kulkiem a erze myszek z sensorem laserowym? Kawałek przelotki na ps/2 i jakakolwiek mysz od pc. Wygodniej i taniej. Pytanie numer dwa - czym się różniła mysz biała od czarnej? Czy to nie są takie same konstrukcje? Wiem tylko że myszy od Amiga Technologies miały większą rozdzielczość układu opto-mechanicznego (chyba coś koło 300dpi).

[#11] Re: Czarna mysz do Amigi

@Red_Bullet, post #10

ja miałem 4 myszki do Amigi i każda z nich miała inną konstrukcje jeśli chodzi o podłączenie do płytki..
a przejściówka na ps/2 to naprawdę dobry pomysł OK

[#12] Re: Czarna mysz do Amigi

@Red_Bullet, post #10

W przypadku kiedy używasz tylko rozdziałek PALowych zwykła mysz z kulką nie różni się znacząco od optycznej z większą rozdzielczością.
Od trybu Productivity w górę różnica jest odczuwalna i w moim odczuciu warto mieć mysz optyczną, ale dochodzą koszty interfejsu i nowej myszki.
Co jakiś czas trafi się mysz która będzie się gryzła z interfejsem.
Podsumowując do większości gołych Amig nie warto, do rozbudowanych jak najbardziej.

Pozdrawiam
[#13] Re: Czarna mysz do Amigi

@muzyk, post #1

proszę bardzo:
http://img413.imageshack.us/img413/9097/joyp.jpg

piny podane tak ze patrzysz na dziury wtyczki, pin numer 5 nie jest podłączony

Ostatnia modyfikacja: 09.10.2010 22:21:17
[#14] Re: Czarna mysz do Amigi

@Valwit, post #13

Podziękował w końcu konkret :)

[#15] Re: Czarna mysz do Amigi

@muzyk, post #1

Ta czarna z boingiem lub biała z boingiem?
Straszna "kutwa", gdyż "sprzedawcowie" wkładali tam za małe kulki.
To badziew jakich mało. Kup sobie myszkę optyczną. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem