[#1] BPPC a Picasso96
Witam!
Pozwolę sobie znowu o coś zapytać. Jak wspominałem (w poprzednim moim poście) podmieniłem Apollo1240/40 na BPPC 603e@200 040@25. Komputer zamienił się od razu w niezwykle stabilne urządzenie! Jednakże wystąpiła standardowa łyżka dziegciu w beczce miodu: zainstalowanie Picasso96 (Zorro II, CV64/3D, OS3.9 lub 3.1) powoduje po zresetowaniu czarny ekran w PALu oraz czarny ekran z jasnym prostokątem po lewej stronie na SVGA. Standardowe stery do CV64/3D działają poprawnie. O co tu biega???
[#2] Re: BPPC a Picasso96

@Kitech, post #1

A dlaczego nie zainstalujesz CGX3, który jest sprzedawany razem z CV64/3D?
[#3] Re: BPPC a Picasso96

@Kitech, post #1

A stworzyles rozdzielczosci w Picasso96Mode?
[#4] Re: BPPC a Picasso96

@Kitech, post #1

Jeżeli chodzi o zainstalowanie CGX3, to instaluje się podczas instalacji sterów do CV64/3D (nawet wycina CGX2). Próbowałem instalować Picasso64, bo ktoś kiedyś pisał, że te stery są lepsze (szybsze) no i (co zauważyłem osobiście) proces instalacji jest o wiele łatwiejszy dla niedoświadczonego użytkownika (to o mojej skromnej osobie).
Ustawienie Picasso96Mode robiłem, gdy miałem Apollo, ale po instalacji Picasso96 i resecie sprzętu. Teraz po resecie sprzęt wisi, więc jak mam wejść w jakieś ustawienia??!!
[#5] Re: BPPC a Picasso96

@Kitech, post #4

ja tak tu moze dodam od siebie..... mialem takie apollo jak Ty niegdys i voodoo3. Jak podmienilem apollo na chwile na ppc to karta graficzna w ogole nie chciala ruszyc, moze instalacja pod ppc wymaga jakichs innych mykow niz przy apollo....ale to tylko moje laickie przypuszczenia...:)
[#6] no wiec co z tymi apollo??? [OT]

@jaro, post #5

Wtrące może nieco na boku swoje pytanie. Mówiąc szczerze trochę się załamałem po przeczytaniu jakie problemy miał Kitech obsługując miksturę wybuchową w postaci: Apollo 1240+CV64/3D. Sam mam takie Apollo i na dniach chcę kupić Cyberwizję, jednak teraz nie wiem co robić. No bo jeśli po zainstalowaniu grafy, ma się wszystko tak pochrzanić, to ja dziękuje za taki upgrade ;) Dlatego pytam wszem i wobec - czy ma ktoś działający system, którzy lata na Apollo i CV64/3D?

Pozdrawiam!

[#7] Re: BPPC a P96

@MarX, post #6

jest taki patch RemApollo , moze jakas nowsza wersja cos pomoze , jezeli znasz angielski to moze cos sie doczytasz w guide ps. pozostaje ci chyba wystartowac system z dyskietki z workbenchem 3.0 lub 3.1 i pokombinowanie a z tym paskiem po lewej stronie podczas uruchamiania kompa to niebiez tego tak mocno do serca , ja tez tak mialem , z chwila gdy juz widzialem workbencha przestalem sie martwic . Ja mam teraz inny problem , mam voodoo3 i monitor SVGA ktury nie wyswietla ponizej 31 hercow , podczas gdy boot menu uruchamia sie przez amige w 29 lub 30 hercow i aby wejsc do boot menu musze podlaczyc drugi monitor VGA ktury lapie PAL z bardzo duzym interlejsem ale uzuwam tej opcji bardzo zatko pozdrawiam CZESC!!

[#8] Re: no wiec co z tymi apollo??? [OT]

@MarX, post #6

Apollo + CV64/3D + ZorroIV Elboxu + odpowiednia konfiguracja zworek na Zorro (IV !!!) i wszystko powinno być ok. (Ale zastrzegam że teoretycznie - nie mam takiej konfiguracji.)

Apollo + Zorro2 Micronika + jakakolwiek karta a slocie Zorro nie pójdą. Z powodu konstrukcji Apollo zamiast poprawnej autokonfiguracji kart jest d... blada. Wiele razy pisano że taki konfig da się urochomić, ale nie wiem jakim cudem - być może były różne wersje Apollo o zmienionej konstrukcji.

[#9] Re: BPPC a P96

@Piotr Myszkowski, post #7

A jakiego programu korzystasz do wyswietlania bootmenu w VGA?
BootControl czy z BPPC ?
[#10] Re: no wiec co z tymi apollo??? [OT]

@MarX, post #6

No przecież dla CV64/3D najlepszy jest system CGX3 lub CGX4 (CGX2 nie obsłuży tej karty, bo CGX2 jest starsze od CV64/3D).
[#11] Re: no wiec co z tymi apollo??? [OT]

@ArtPo, post #8

Żadne cudy tylko Kick 3.0 w kościach. Sam miałem Apollo + ZII + Piccolo + Tandem i nie było ŻADNYCH problemów z autoconfigiem.
Słyszałem (nie widziałem), że problemy są, jak się ma Kick3.1 a i wersje Apollo pewnie też są nie bez znaczenia.
[#12] Re: no wiec co z tymi apollo??? [OT]

@Przemysław_Kowalczuk, post #11

Przemysław_Kowalczuk napisał(a):

> Żadne cudy tylko Kick 3.0 w kościach. Sam miałem Apollo + ZII +
> Piccolo + Tandem i nie było ŻADNYCH problemów z autoconfigiem.
> Słyszałem (nie widziałem), że problemy są, jak sić ma Kick3.1 a
> i wersje Apollo pewnie też są nie bez znaczenia.

A o co chodzi z tymi wersjami Apollo ???.. jak to sprawdzić ???...

[#13] Re: no wiec co z tymi apollo??? [OT]

@Przemysław_Kowalczuk, post #11

Testowałem Apollo 040 i CV64/3D ze slotami Zorro2 MicroniKa rev. 5.44. Podczas autokonfiguracji dane z karty Apollo "mieszały" się z danymi z CV64/3D. Po prostu obie karty wysyłały swoje struktury autokonfiguracji na szynę danych jednocześnie.

Podejrzewam że Apollo podczas adresowania protokołu autokonfiguracji (nie pamiętam już w tej chwili co to za adres, a nie chce mi się sprawdzać) nie odcina sygnału _AS (address strobe) od złącza do płyty głównej Amigi. Efektem jest normalne rozpoczęcie autokonfiguracji przez karty w slotach Zorro, równocześnie z autokonfiguracją samej Apollo.

Natomiast Blizzard działa poprawnie. Zorro4 Elboxu mają odpowiednią konstrukcję, która sobie z tym radzi, trzeba to jednak skonfigurować na zworkach. Powtarzam jeszcze raz: być może istniały różne wersje kart Apollo, czyli różnie zaprogramowane układy MACH na karcie. A wyeliminowanie tej wady na etapie produkcji karty (u wytwórcy) jest banalne - trzeba jednak ten problem przewidzieć.

[#14] Re: BPPC a P96

@Piotr Myszkowski, post #7

czyli mam rozumiec ze jak miales Apollo + ZII + CV 64/3D to komp ci chodzil normalnie , i nie byîo tego prostokatnego paska na monitoze , a dopiero gdy wymieniles na BPPC pojawil sie ten pasek podczas uruchamiania kompa , ale system wczytuje sie normalnie i wszystko dziaîa . Jezeli chodzi tylko o ten pasek to sie nieprzejmuj , sprubuj pozyczyc monitor od kolegi lub znajomego , zobacz jakie sa zmiany NARAZIE CZESC!!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem