[#1] A600 -> rozbudowa
Witam, rozważałem ostatnimi dniami, jaka z amig użyć jako stacjonarną (taka na stałe, a nie w szafie) i decyzja padła na moją najmniejszą , czyli A600 i w tym kierunku narazie będe szedł (do czasu jak nie kupie mojego ulubionego modelu A3000 :) )

Parę pytań w związku z tym:

1. Individual computers ma ponoś wypuścic na gwiazdkę 030 do niej, nie orientujecie się jak ma kształtowac się cena i czy jest realne , że faktycznie będzie takie cuś

2. mam stację od PC w środku bez przerobionego kabla (1,44MB). Chodzi ładnie oczywiście bez amigowego klikania, ale gdzies czytałem , że jest jakiś sterownik do devs który pozwoli na odczyt/zapis w pecetowym formacie 1,44MB. czy ktoś wie coś bo jakos nie moge trafic na sieci, więc może źle pamiętam...

3. Czy używa ktoś w niej karty czytnika PCMCJA dla kart SD i czy jest to "chodliwe"? Dla mnie to najłatwiekszy sposób przenoszenia danych.

4. ... jeszcze cos dodam

[#2] Re: A600 -> rozbudowa

@xtro, post #1

Czy jest sens wydawać pieniądze na A600 i pierdoły do niej , nie lepiej poczekać i kupić A3000 i wtedy będziesz miał fajną przyjaciółkę . :D
[#3] Re: A600 -> rozbudowa

@Arkadyy, post #2

A600 kupisz za 100zł na "pierdoły do niej" wydasz kilkaset zł a za A3000 na alledrogo chcą 1500zł.
Jeśli nie potrzebujesz karty GFX to jest sens tyle płacić ?

Pozdrawiam
[#4] Re: A600 -> rozbudowa

@RadoslawF, post #3

1. Individual computers ma ponoś wypuścic na gwiazdkę 030 do niej, nie orientujecie się jak ma kształtowac się cena i czy jest realne , że faktycznie będzie takie cuś

pożyjemy poczekamy zobaczymy

3. Czy używa ktoś w niej karty czytnika PCMCJA dla kart SD i czy jest to "chodliwe"? Dla mnie to najłatwiekszy sposób przenoszenia danych

świetnie chodzi na 1200 i na 600 też

[#5] Re: A600 -> rozbudowa

@Skiba, post #4

cf, a sd??

[#6] Re: A600 -> rozbudowa

@arti4-92, post #5

w podpisie nie mam wpisane, ale takich tez używam..
z tego co zauważyłem dla amigi nie ma różnicy czy do cf sd czy microsd

[#7] Re: A600 -> rozbudowa

@Skiba, post #6

Co do A3000 to w zasadzie mógłbym po prostu kupić, ale mam tę A600 ładną, wyszorowaną i miejsce jest na nią obok pc. Doszedłem do wniosku, że tak jak jakiś czas temu sobie postanowiłem , nie będe wbijał się w koszty, rozbuduje najładniejsza jak dla mnie małą Ami.

Teraz mam A600 z pecetowym FD, 1 Chip, 8 fast, 1.5 slow i HD 4GB. Co bym w niej chciał modyfikować?Po kolei:

- dokupić drugi mega chip (najlepiej to z IC bo daje dodatkowe możliwości, ale nie koniecznie, choć miło by dorobić USB nawet dla szpanu)

- zmienić ROM na może 3.5

- przerobić tę stacje wreszcie na klikającą lub na amigowe 1,76 (może kupić)

- zamienić HD na przystawkę 2xCF lub dorzucić do tego HD co mam slima CD jeśli będzie mi sie chciało piłować obudowę - bo zakładam, że wszystko ma być w środku (może bym CDTV poemulował)

- zainstalować albo te sterowniki HiGFX albo kartę IC tę ECS (coć chyba wymaga to wyjęcia FD, a on jest mi potrzebny najbardziej)

- dorzucić USB jeśli będzie to możliwe (choć jak mówię niekoniecznie)

- dorzucić jakiś wiatraczek do środka by chłodziło 9.5MB (może jakiś miniradiator na układy)

- kupić wreszcie 2 joysticki Python (takie jak miałem kiedyś i je lubiłem)

- podpiąć to do PC kablem LPT dla komunikacji Ami2PC

- jeśli pojawi się karta 030 kupic jeżeli to będzie realne finansowo (a może jakieś stare Apollo ?)

- zaktualizować możliwie wysoko system

W sumie więc zabawy na 2 lata :) Ale jeli osiągnę kiedyś te kanapkę to będzie fajna :)

[#8] Re: A600 -> rozbudowa

@xtro, post #7

A ... ewentualnie zewnętrzna karta grafitti :)

[#9] Re: A600 -> rozbudowa

@xtro, post #7

Rom 3.5 chyba 3.1 ? W sumie zabawa jak zabawa uważam, że najważniejszy to scandoubler i karta turbo, karta sieciowa i koniec. Reszta jest mało ważna.

[#10] Re: A600 -> rozbudowa

@sand, post #9

tak ... 3.5 :)

A co do karty mam wifi na pcmcia kompatybilną z ami, ale raczej nie zakładam netu wcale. Wiesz.. tak naprawdę to i tak taka sztuka dla sztuki... Ale co tam, chciałbym miec miejsce na A4000 najlepiej, niemniej tak jak napisałem wyżej, miejsce mam na A600 (nawet posiadana A1200 /040 nie wejdzie )

[#11] Re: A600 -> rozbudowa

@xtro, post #7

Do USB trzeba mieć turbo bo nie będzie działać, bodajże wymagania subway to procesor 030.

ROM 3.5 to to samo co 3.1 tylko ma execa spatchowanego łatką od Piru (czyli tkzw. custom mod). Chyba większa różnice zauważyłbyś z nieoficjalnym ks3.9.

Mija już chyba rok jak narzekasz na tą stację a za prostą zamianę przewodów i przylutowanie diody zabrać Ci się nie chce.

Wiatraczek się przyda przy kanapce.

Co do turbo do A600, to już to napisałem w innym wątku, ale wkleję też tutaj, że będzie je można kupić u resellerów ze sprzętem lutowniczym:

http://eab.abime.net/showpost.php?p=706488&postcount=167

[#12] Re: A600 -> rozbudowa

@rafgc, post #11

No nie to że mi sie nie chce, po prostu działa.... jak działa, ale działa. Kiedyś zrobie, choć ciałbym miec stację 1,76MB. W najbliższym czasie będe miał jakiś skład złomu pamięci simm 8, 16 i chyba 32 to Ci może podeślę do przetworzenia :)

Jest jeszcze zapotrzebowanie na te pamięci 5,5 i 9,5 ?

[#13] Re: A600 -> rozbudowa

@xtro, post #12

No tak, tylko, że działa aż do wyjęcia dyskietki. Naprawdę zamiana dwóch przewodów to nie jest żadne wyzwanie, chyba, że dla tych co się boją lutownicy. A jeśli nie będziesz grał w gry ndos i oglądał demek, to dioda będzie Ci zbędna.

Pamięci mam pod dostatkiem, a zapotrzebowanie jest takie jakie jest, jak ludzie wiedza i potrzebują to piszą. Nie mam już tych rozszerzeń 5.5mb, są tylko 9.5MB.

Co do stacji 1.76, to stacja od PC wymaga przeróbki elektroniki aby mogła czytać takie dyskietki.

Ostatnia modyfikacja: 12.10.2010 20:37:24
[#14] Re: A600 -> rozbudowa

@rafgc, post #13

ok, ja mam sposób znaczy jak muszę pod wb wymienić i pokazać nowy dysk odpalam superdupera i zamykam. On pokazuje nową dyskietkę, ale faktycznie muszę przerobić w końcu, chyba zrobię to przy okazji otwierania obudowy albo jak zdecydują się na 1,76 gdzies nabyć to juz nie będzie problemu.

Co do Kicka, to powiedz, czy do tej mojej 68k warto dawać cos nowszego, znaczy ten 3.9 będzie chodził. Coś kiedys pisałeś o możliwości zrobienia KS dla mojej amigi. Tylko ja nie chcę z przełącznikami, raczej jak ustawię to na stałe. Ile by taki kick kosztował. Chcę sobie do końca roku powolić dodać parę rzeczy. Planuję narazie przerobić stację, kick dać i może ten 1MB chip wreszcie. I jeszcze chyba radiatorki postawię na pamięć i wentylatorek obok. To tak na koniec roku planuję.

Myślę ciągle też o mojej A1200. Jakbym mmiał miejsce to bym ja postawił sobie na stałe, ale jest za szeroka tam gdzie mogę postawić. A szkoda bo mam 040 w niej i jednak jest tam AGA...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem