[#1] Co musze mieć do Netu na A1200
Hej

Co musze mieć do A1200 aby jak najniższym kosztem móc korzystać z roździelanego Internetu (WWW,GG)?

Czy wystarcz A1200 + sieciówka PCMCIA ?
Pewnie przyda sie więcej RAMu. Jakie rozszerzenia nie kolidują z PCMCIA ?
(rozglądam sie za zwykłym rozszerzeniem RAMu lub turbo 030)
Czy ROM 3.0 wystarczy ?
[#2] Re: Co musze mieć do Netu na A1200

@Davka, post #1

Jasne ze ROM 3.0 w zupelnosci wystarczy. Masz dwie mozliwosci podpiecia netu do swojej amigi, albo przez mediatora, albo przez wejscie PCMCIA. Ja uzywam tego drugiego. Mam karte KingMax 4.11 ktora bezproblemu wspolpracuje z amiga, jesli chcesz sie dowiedziec jaka karta pracuje z amiga, a jaka nie to sciagnij sobie sterownikiem cnet.device do twojej karty sieciowej (jest na aminecie) tam masz spis dzialajacych i nie dzialajacych kart do amigi. Ja awaryjnie uzywalem netu na 020 z 4 fastu ale dziala to okropnie wolno :) Wiec minimum to taki wedlug mnie 030 z 8 MB, po za sieciowka, amiga, sterownikiem i odpowiednia iloscia Ramu no i programem ktory ci sie polaczy netem, nic ci nie brakuje by podlaczyc amige do sieci, no oczywiscie musisz jeszcze sobie zalatwic sygnal z internetu do swojej amigi :P Potem mozesz sie juz cieszyc GG, IRCem, WWW itp.. Tak wogole to kup sobie 040, zaplacisz z 50 zl wiecej, a bebdziesz bardziej do przodu.
[#3] Re: Co musze mieć do Netu na A1200

@sordan, post #2

Oprócz cnet.device możesz też przejrzeć sterowniki do kart 3com (3c589.device), także na aminecie. 3comy są tańsze (ale chyba jest jakiś problem z tym devicem i DHCP). Co do turbo to tak jak pisze sordan, co najmniej 030 i jak najwięcej ramu (min. 16 MB) - ok 100 zl, oczywiście lepsze będzie 040 z 16-32 MB ramu (150-250 zł, w zależności co i od kogo). Aha, jak masz A1200 w wieży to potrzebna jeszcze będzie kątówka do PCMCIA. Bardziej rozwojowym rozwiązaniem (ale i droższym na początku) jest np. Mediator. Masz wtedy dostęp do tanich sieciówek na PCI a także kart gfx, dźwiękowych, TV.
[#4] Re: Co musze mieć do Netu na A1200

@Davka, post #1

To powiedzcie jeszcze jaką przeglądarke WWW mam uzywac ?
Bo AWeb z OS3.9 mocno kaszani strony.

Brak Mozilli na Ami to duży minus :D Są jakieś postępy ?

[#5] Re: Co musze mieć do Netu na A1200

@Davka, post #4

AWeb 3.4APL (darmowy), IB2.3 (można ściągnąć wersję demo - imho najlepszy), Voyager (nie używam i nie znam wersji).
[#6] Re: Co musze mieć do Netu na A1200

@Davka, post #4

na ami juz nie ma przegladarek. sa pokazywaczki i jesli chcesz ich uzywac to najlepiej wszytskie bo nigdy nie wiadomo ktora lepej cos pokaze. o ile cos pokaze.
[#7] Re: Co musze mieć do Netu na A1200

@szulu, post #3

Ewentualnie mozesz uzywac Netscape bodajze 4.08 na emulatorze Maka - jak na razie przegladarka lepsza od jakiejkolwiek amigowej. Tylko ze tutaj 040 + AGA to naprawde minimum (a najlepiej karta GFX). :S

[#8] Re: Co musze mieć do Netu na A1200

@recedent, post #7

"Ewentualnie mozesz uzywac Netscape bodajze 4.08 na emulatorze Maka - jak na razie przegladarka lepsza od jakiejkolwiek amigowej."

Jesli juz mac, to polecam iCab'a (68k)do zassania z www.icab.de

[#9] Re: Co musze mieć do Netu na A1200

@recedent, post #7

Mozna takze uzyc ICaba ktory jest w dalszym ciagu rozwijany ( http://www.icab.de/ ) http://www.susus.biz/icab/iCab_Pre2.97_English_68k.sit (ta wersja pracuje na MacOS 7.1-8.1). Co do Nescape'a to uzywalem jakiejs 3.xx kiedy jeszcze nie mialem netu na ShapeShifterze. Czy Nescacpe 68k jest jeszcze rozwijany?
[#10] Re: Co musze mieć do Netu na A1200

@Davka, post #4

W zanadrzu najlepiej mieć wszystkie trzy przeglądarki na Amigë. Nigdy nie wiadomo jak zadziałają różne serwisy. Np. na PayU bez problemu wchodzë Voyagerem a IB2.3 demo nie potrafi sië zalogować. Mimo wszystko uważam, że IB2.3 jest najlepszy szkoda tylko, że taki drogi.

[#11] Re: Co musze mieć do Netu na A1200

@szulu, post #3

Kątówka w towerce nie konieczna gdy sië ma Big Tower. Ja po prostu podniosłem płytë Amigi wyżej i nie korzystam z kątówki. Chociaż jak mi sië uda kupić po przystëpnej cenie, to na pewno ją dołożë.

[#12] Re: Co musze mieć do Netu na A1200

@spiryt, post #10

popraw sobie kodowanie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem