[#1] Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.
Tak jak w temacie, mam ten scandubler i mam dwa rozne monitory lcd.
Na każdym jest ciemny obraz, tak jakby był ściemniony na maksa. Gdy krece potencjometrem z tyłu nic sie nie dzieje.
Ktoś może spodkał sie z takim problemem??

[#2] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@arti4-92, post #1

Tak, wina monitora. Wynika to z faktu, że jedyne co robi ten scandoubler to mnoży 15kHz x2. A obraz w 30kHz 50Hz to dla wielu nowych monitorów parametry nie do przyjęcia.

Jeśli mam rację to gdy włączysz sobie któryś z natywnych trybów Super72, powinno się wyświetlać bez problemu, ale w PALu będzie zwykle kupa.

To był jeden z powodów dla których powstały scandoublery Indivision, one rozwiązują ten problem.

[#3] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@arti4-92, post #1

Zauwazylem to samo z Indivision ECS. Obraz ze scandoublera jest wyraznie ciemniejszy od tego z Picasso II. Widac to golym okiem w workbenchu przelaczajac tryb graficzny w screenmode prefs.

[#4] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@Czarek, post #3

Tylko w przypadku Indivision nie ma sytuacji w której w ogóle nic nie widzisz .

[#5] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@strim, post #4

Ja może też się wypowiem. Wiem, że nie temat ale według mnie scandoubler to nie jest dobry pomysł. Ja kupiłem kabel rgb-sacrt i monitor tv samsung 710mp i jestem bardzo zadowolony. Wszystko śmiga bardzo gładko. Myślałem jeszcze o indivision, ale po pierwsze koszt, po drugie tylko jedna amiga może z tego korzystać, a mam dwie (narazie). Ktoś już o tym monitorze pisał, skorzystałem z tej porady i nie żałuję:)

Ostatnia modyfikacja: 17.10.2010 11:50:10
[#6] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@Skiba, post #5

Gdybyś wiedział za ile kupiłem scadubler to byś wiedział że nie żałuje :P.

[#7] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@arti4-92, post #6

No chyba, że to była jakas cena promocyjna bo normalnie to cena zaporowa. Ja za kabel i monitorek dałem z przesyłka 200zł.

[#8] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@Skiba, post #7

Druga sprawa, mam monitor apple lcd ktory ma wejście svideo composite i vga puszczające tryby amigowe. Pamiętam ze ten monitor był kupiony za 60 zł bodajże :)

[#9] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@arti4-92, post #1

A takie głupie pytanie - scandoubler sprawny?
Podłączałeś go do innego monitora? Najlepiej jakiegoś starawego CRT.
Może "super cena" wynika z faktu że jest on po prostu walnięty.
[#10] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@stachu100, post #9

Rzecz w tym, że nie mam starawego CRT w domu .

[#11] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@arti4-92, post #10

Acha.

Czyli bardzo możliwe że znowu wprowadziłeś niepotrzebne zamieszanie.
Powinienieś był napisać od razu:

"Kupiłem bardzo tanio niesprawdzony zewnętrzny scandoubler i nie wyświetla mi obrazu, co robić?"

Otrzymałbyś zupełnie inne odpowiedzi...

Mogę powiedzieć jedno - scandoublery z jakimi miałem do czynienia działały (i nadal działają) z monitorami LCD jak i z CRT.
CRT ma tę przewagę że wyświetla "egzotyczne" rozdzielczości Picasso IV i CyberVision PPC.
[#12] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@stachu100, post #11

Kupiłem go jako sprawdzony i sprawny sprzęt. Mam od niego nieaktualną gwarancje eboxu i ulotki...

[#13] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@arti4-92, post #12

Jeżeli kupowałeś jako 100% sprawny no to wiadomo:
1) sprawdzić na starawym CRT. Najlepiej ze 100% sprawnym i sprawdzonym kablekiem VGA żeby mieć pewność że kabel jest ok.
Jak nie działa to:
2) poprosić sprzedawcę o zwrot pieniążków (sprzedawca jak sprzedawał tanio to pewnie wiedział co się święci i mógł sprzedać bez prawa zwrotu).
Jak działa to:
3) posłać kilka słów powszechnie uważanych za obelżywe pod adresem monitora LCD i zamienić go na CRT lub iny lepszy LCD.
[#14] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@stachu100, post #13

Musze ogarnąc jakiś ekran CRT, temat powstał po to, bo chcialem wiedziec czy ktoś już spodlał sie z czymś podobnym.

A, na innym ekranie LCD obraz był zielony.

[#15] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@arti4-92, post #14

Scandoublerka sprawdzić można w prosty sposób ,posiada on dwie diody , jak dobrze pamiętam dioda zielona to zasilanie a czerwona działa jak użyjesz trybu który musi być podwojony . Jeśli ustawisz tryb do podwojenia czyli standardowy PAL to dioda powinna się świecić jak nie to znaczy że nie wysyła on sygnału do monitora czyli walnięty .A jak się świeci to inny problem . :D
[#16] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@Arkadyy, post #15

Scandubler działa, ale obraz jest ciemny...

[#17] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@arti4-92, post #14

Obraz zielony oznacza, że LCD nie załapał 2x15 kHz bo to ciągle jest mało. Miałem taki objaw na IIama (minimalna częstotliwość ~29kHz. Po podłączeniu do Sony z minimalną częstotliwością ~24kHz (nie pamiętam modelu) wszystko było dobrze. Pewnie trzeba mieć "zapas" żeby kolory i intensywność były właściwe.

Ostatnia modyfikacja: 17.10.2010 21:54:57
[#18] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@arti4-92, post #16

Pewien mądry człowiek powiedział kiedyś:
"Jeden obraz wart jest tysiąca słów".
Nie bez przesady nazywali go mądrym człowiekiem.

Jakbyś zrobił zdjęcie jak to wygląda to sprawa byłaby mniej zagmatwana.
Teraz to nawet ja nie wiem czy scandoubler działa czy nie działa.
Sam przecież piszesz że działa.
No to po co ten wątek?
[#19] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@arti4-92, post #16

Do piekarnika go ;P

[#20] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@stachu100, post #18

Może zacznijmy od tego co robi scandoubler??
Robi swoje, wszystko jest git, lecz obraz jest ciemny FOTO.

Na zdjęciu wszystko wyszło trochę za żółte.

Ostatnia modyfikacja: 17.10.2010 22:22:57
[#21] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@arti4-92, post #20

I tak trzeba bylo od razu. A Twoja Amiga jest 100% sprawna? Moze masz uwalone wyjscia cyfrowe w gniezdzie Video. Na innej Amidze sprawdzales?
[#22] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@stachu100, post #21

Tak pod innymi Amigami to samo jest. Te zdjęcie dokładniej pokaże o co chodzi

[#23] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@arti4-92, post #22

Tak na pierwszy rzut oka to nie ma niebieskiego koloru (kabelek VGA na 100% ok?).
No i za ciemny obraz.
I jeżeli na dwóch Amigach podłączonych do LCD jest to samo (rozumiem że PC podłączony do tych monitorów przez ten kabelek VGA wyświetla prawidłowy obraz) i to samo będzie na CRT no to scandoubler walnięty nie ma przebacz.
[#24] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@stachu100, post #23

Kolory są, widać to na drugim zdjęciu, chodzi o to ze obraz jest ciemny i nie można go rozjaśnić w menu monitora. Musze jakiś CRT ogarnąć.

[#25] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@arti4-92, post #24

Co to za pytanie co robi Scandoubler , poprostu dubluje czyli podwaja jak masz sterownik grafiki PAL czyli 15KHZ to on zrobi ci z niego 30KHZ .
Z monitorem CRT na bank będzie działał poprawnie bo ja tak miałem z Belinea 17 cali CRT obraz był ładny nie był ciemny czyli kontrastowo był oki.
A te tryby których nie musi podwajać tylko przepuszcza i na tym kończy się jego rola. :D
A i masz podstawkę pod układ do funkcji Flicker Fixera .
[#26] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@Arkadyy, post #25

wiem do czego scandoubler służy, pytanie było po to by przypomnieć że scandubler nie powinien nic robić z kolorami.

Ostatnia modyfikacja: 18.10.2010 12:26:43
[#27] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@arti4-92, post #26

scandubler nie powinien nic robić z kolorami.

Prawda.
A jak coś robi - czyli przekłamuje kolory - oznacza to uszkodzenie scandoublera o czym próbuję Ciebie przekonać od postu nr. 11

No ale skoro nadal uważasz że scandoubler jest sprawny tylko przyciemnia obraz to z mojej strony EOT.
Powodzenia w "rozjaśnianiu"! OK
[#28] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@arti4-92, post #26

Arti przeczytaj artykuł mojej produkcji o Scandoublerze a poznasz jego zasadę działania.

[#29] Re: Zewnetrzny ScanDubler Elbox ciemny obraz.

@stachu100, post #27

Podłącz go do monitora CRT i jak nadal będzie jazda z kolorami to będzie oznaczało że scandoubler nie działa prawidłowo.Jeszcze pamiętam z mojej jazdy z tym wynalazkiem to że ten scalak co w nim jest po mniej więcej 1.5 godziny zabawy tak się nagrzewał że czasami pojawiały się różnokolorowe szlaczki i plamki na ekranie.Miałem założyć dobry miedziany radiator na niego ale nie zdążyłem bo po przeprowadzce gdzieś go wcięło. :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem