[#1] Indivision ECS Scandoubler
Pytanie... może ktoś posiada. Cena ok 100 "jewro" jest gigantyczna, niemniej ciekawi mnie parę spraw.

1. Jak toto chodzi w A1200 i A600?

2. czy instalacja w tych modelach jest kłopotliwa, czy prosta?

3. Na stronie pisze , że daje się wyświetlić magiczne 1024x768 na LCD. Czy pojawia się jakiś nowy tryb do wyboru - sterownik na liście trybów ekranu, czy trzeba instalowac HighGFX i one są skandublowane?

4. Daje to akoś ponoć 16 bitów na ekranie (konwersja)?

5. Jak wygląda faktyczna szybkość pracy komputera w tym trybie, czy system nie spowalnia wyrażnie? (na mojej A4000 onegdaj testy w trybach Euro i Multiscan wypadały wyraznie wolniej niż w Pal'u)

... no i czy nie lepiej jest kupić Grafitti (wiem , że to inna para kaloszy) o ile da się gdzies kupić....

[#2] Re: Indivision ECS Scandoubler

@xtro, post #1

..a powiem jeszcze tyle, że z braku grafiki do małych amig to chyba jedyne wyjście na które z nowości bym może sie kiedys zdecydował ($) lub na to Grafitti. Tylko, czy faktycznie warto?

W zasadzie nie wiem czy nie lepiej poszukać LCD z wejściem svideo, albo jakims componentem - cos co da się kablem z ami wyprowadzić.

[#3] Re: Indivision ECS Scandoubler

@xtro, post #1

1. Nie chodzi, wewnętrzny jest przeznaczony dla A500, A500+, A1500, A2000*, A3000* (T) and CDTV.
2. Lutować nie trzeba ale jak każda instalacja wewnątrz jest kłopotliwa.
4. Daje tyle ile jest w stanie wygenerować ECS.
5. W jakim trybie ? przecież to ma zwykły PAL sprzętowo podkręcić do DblPAL.

Pozdrawiam
[#4] Re: Indivision ECS Scandoubler

@xtro, post #2

Graffiti dzisiaj to tylko ciekawostka.
Przydane to było użytkownikom emulowanego Maka i miłośnikom gier DOOMo podobnych.
Kup dowolny monitor LCD z tunerem TV, sam mam LG M1921 i na DVI wisi pecet, na DSUB CV64/3D a na Euro AGA a to wszystko przełączane pilotem lub przyciskami na obudowie.

Pozdrawiam
[#5] Re: Indivision ECS Scandoubler

@xtro, post #2

Jeśli masz kase to kup ten scandoubler. Dla mnie jest jeden powód: jakość obrazu jest bezkonkurencyjna. Żaden tuner TV takiej nie da. Jeśli robisz na ami coś więcej niż pykanie w stare gierki to zrozumiesz - szkoda oczu i lepiej zainwestować w scandoubler ;).

Jak nazwa wskazuje ten model Indivision jest do maszyn ECS, więc instalacja w A1200 odpada. W A600 potrzebne jest rozserzenie pamięci A603 które ma podstawkę pod to cudo. Ponoć koliduje ze stacją dysków.

Indivision ECS ma wbudowaną emulację Graffiti! Więc każdy soft który potrafi skorzystać z Graffiti potrafi skorzystać z dodatkowych możlwości tego scandobulera.

Co do 16-bitów to nie jest do końca prawda bo da się wyświetlić 12, ale nie w standardowych trybach (de facto nic z tego jeszcze nie korzysta).

Sam właśnie kupiłem ten scandoubler i zapewne trzasne jakiś artykuł o nim .

[#6] Re: Indivision ECS Scandoubler

@RadoslawF, post #4

No to wszystko jasne, własnie tak myślałem, ale chciałem sie upewnić, bo skoro tak to wygląda to faktycznie lepiej kupic nawet za około 250 zł na allegro jakiś telewizorek 15' i podpiąc sie scartem. Dlatego dzięki za potwierdzenie.

Osobiście stawiam powolutku 2 stanowiska. A600 przy PC gdzie obraz będzie przekazywany na monitor przez kartę TV w pececie i A1200 do której mam stary monitor LCD od Pc Natcomp (oj, kiedys dałem w MediaM. za niego 1777zł - to był najtańszy monitor na rynku z LCD :) ). Do niego kiedyś kupiłem zewnętrzny tuner TV . gdzie mozna dać sygnał anteną, czinczem lub svideo i przerabia to na VGA. Narazie się tym zadowolę w takim razie, ale może trafi sie jakiś taniutki TV LCD na aukcji to może kupię bo jednak scartem na takim monitorku palowe tryby wyglądają dużo lepiej niż innymi kablami tym bardziej przez zewnętrzne tunery, gdzie przewodu jest więcej po drodze.

[#7] Re: Indivision ECS Scandoubler

@strim, post #5

coś więcej niż pykanie w stare gierki to zrozumiesz - szkoda oczu i lepiej zainwestować w scandoubler .

Amigę 1200 mam zamiar "ustacjonarnić" bo szafa to nie najlepsze miejsce. Tak, mam zamiar przenieść się z UAE na tę ami tym bardziej, że mam w projekcie dla niej cichy kąt, który jednk musze przygotować (stolarka - mało miejsca w domu). Dlatego oriętuję się jak i co narazie. Najpierw ustacjonarnię A600 bo to najłatwiejsze (wysuwana szufladka przy pc) , a potem osobne stanowisko na A1200. A robię dużo... wizualka, prezentacje, staram się jak moge jak cos da się nna ami. więc być może jak już wszystko kolo niej zrobie to ten scandoubler będzie na dobre zakończenie - final edition mojej ami... szkoda , że tylko 600 :)

[#8] Re: Indivision ECS Scandoubler

@xtro, post #1

1. W A1200 chyba nie chodzi. W A500 i A2000 sprawdzalem i chodzi super. Jakosc doslownie jak z WinUAE albo MiniMiga bo Jens zdaje sie zapakowal kawalek chipsetu w FPGA.

2. Tego nie wiem. W moich amigach zadnego problemu nie bylo. W A600 moze byc ostro no i wymaga tego rozszerzenia pamieci z individual computers.

3. Tak jest to mozliwe. Trzeba zainstalowac HighGFX. Na 68000 workbench w takim trybie chodzi niemozliwie wolno. Na 68040 niewiele lepiej. Do RTG takiemu rozwiazaniu daleko. (No i oczywiscie 1024x768 tylko w 4 kolorach na ECS).

4. Nie w workbenchu. Jest na stronie taki programik do wyswietlania plikow BMP, ktory wykorzystuje ten tryb.

5. W trybach standardowych PAL i PAL Interlace chodzi bardzo szybko, tak jak Picasso II w trybie segmentowania w tej samej rozdzielczosci i ilosci kolorow. Tryby HighGFX sa zauwazalnie wolniejsze.

6. Grafitti nie pozwoli Ci grac w gry na monitorze LCD.

Ostatnia modyfikacja: 18.10.2010 11:37:58
[#9] Re: Indivision ECS Scandoubler

@Czarek, post #8

No to nasuwają się następne 3 sprawy:

1. walnijcie jakiś obszerty test z fotkami do najblizszego papierowego PPA

2. widzę, że muszę sie zadowolić PALEM przez euro względnie composite, a dodatkowo tym multiscanem i euro72 jeśli ruszy na moim monitorze.

3. czy w takim razie nie ma absolutnie jakiejś karty graficznej dla desktopowej A1200/600 (pomijam bvisin bo wymaga PPC)?

[#10] Re: Indivision ECS Scandoubler

@xtro, post #9

1. Przymierzam sie do tego i jak tylko znajde czas w weekend to cos skrobne.
2. Wiesz moje odczucia sa subkiektywne bo jestem niecierpliwy i bardzo wymagajacy. Wielu pracuje w 1024x768 w 64 kolorach na A1200 z Indy AGA i im to wystarcza. Ale nie sadze zeby to chodzilo az tak wolno jak ten sam tryb w 4 kolorach na ECS.
3. Nie ma RTG. Display enhancery sa, ale wiadomo jak to jest - dzialaja tylko z niektorymi starymi programami i to nie zawsze stabilnie.

[#11] Re: Indivision ECS Scandoubler

@xtro, post #9

czy w takim razie nie ma absolutnie jakiejś karty graficznej dla desktopowej A1200/600

DCTV firmy Digital Creations. Do kupienia raczej tylko z ogłoszenia.

[#12] Re: Indivision ECS Scandoubler

@waldiamiga, post #11

ale to nie jest karta graficzna :))))

[#13] Re: Indivision ECS Scandoubler

@HOŁDYS, post #12

To digitalizer z dodatkowym bajerem w postaci display enhancera, ktory dziala tylko z softem dolaczonym do tej przystawki.

[#14] Re: Indivision ECS Scandoubler

@xtro, post #9

2. Przez S-video też.
3. Grafitti - poczytaj w artkach.

[#15] Re: Indivision ECS Scandoubler

@Czarek, post #10

Co to jest to A1200 z Indy AGA

[#16] Re: Indivision ECS Scandoubler

@xtro, post #15

Chodzi prawdopodobnie o dedykowany Amidze 1200 scandoubler: Indivision AGA 1200 Scandoubler/FFixer - http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?products_id=821

Niestety prawie niemożliwy do kupienia :(

Ostatnia modyfikacja: 18.10.2010 19:54:25
[#17] Re: Indivision ECS Scandoubler

@AmiClassic, post #16

czyli - srali muchy , będzie wiosna.... \

decyduję się na PAL z możliwie dużym polem działania na overscanie interlace (tyle co pola widzenia w TV fabryka dała) do ustawienia "guzikami") na TV LCD z tunerem przez scart. Może 32 kolorowy WB... Jak bedzie mnie stać i wódka będzie za ciepła kupie kiedyś PPC i Bvision....

[#18] Re: Indivision ECS Scandoubler

@AmiClassic, post #16

ło jeju ... 600zł a z przesyłka pewnie 700.... to lepiej dobry monitor z samsungów np. ze złączem component kupić taki 20' 1600x1200...

mały nakład... rozumiem... ale i tak cena z kosmosu... dobrze że nie dostępny, bo jeszcze by kto kupił ;)

[#19] Re: Indivision ECS Scandoubler

@xtro, post #18

Nawet się nie zastanawiaj nad monitorem z tunerem, tylko kup. Co prawda modeli nie ma za dużo ale zawsze mażna wybrać. Można podejść do sklepu z Ami.
A jak się znudzi komputer to jeszcze pozostanie TV.
Sam mam LG1721 i podpięte dwa komputery. Wygoda jak nie wiem co.
[#20] Re: Indivision ECS Scandoubler

@xtro, post #18

http://allegro.onet.pl/manta-telewizor-lcd-monitor-19-hdmi-vga-raty-i1241529127.html ja kupiłem coś takiego. Jestem super zadowolony. Nie jest to drogie ma 4:3 do amigi nawet jakieś hdmi to sobie maka na wyjazdach podłacze.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem