[#1] dysk twardy i nagrywarka cd na pcmcia
Ciekawi mnie pewna sprawa, czasami trafiają się na aukcjach dyski HD na PCMCIA takie małych rozmiarów. Np. 500MB. Pamiętam, kiedyś była taka przystawka do A600/1200, profilowana na kształt obudowy podpinana w boku amig właśnie HD. Czy ktoś z Was korzystał z takeigo dysku przez pcimcie? takiego małego. najczęściej trafiaja się TYPEII, więc nie jestem pewien, chyba musi być 5V o ile pamiętam bo takie zawsze miałem karty do ami.

To samo pytanie odnośnie CD/CDRW... jakies czasem są z końcówką pcimci za niemal grasze.

Sam mam stację dysków na pcmcia i zamierzam niedługo potestować (mam nadzieję że nie spale nic) i drugą na LPT... Jedna od compaq aero, druga od laptopa soyo... obu leeeeciwych.

[#2] Re: dysk twardy i nagrywarka cd na pcmcia

@xtro, post #1

Pomieszałeś, przystawka z HD o kształcie profilowanym do Amigi to były kontroler HD do A500 i +.
Do A1200 był kontroler umożliwiający podpięcie napędu CD (nie mylić z nagrywarką).

Jak potrafisz sam napisać sterownik do tych PeCetowych dodatków to powodzenia życzę.

Pozdrawiam
[#3] Re: dysk twardy i nagrywarka cd na pcmcia

@xtro, post #1

type II to gruposc karty. do ami wejdzie. do type III trzeba powiekszyc slot. PCMCIA ma zasadniczo 5V.
[#4] Re: dysk twardy i nagrywarka cd na pcmcia

@RadoslawF, post #2

Cześć

Były też przystawki do A1200 podobne do tych z A500/+. Ktoś wpadł na pomysł aby zamiast dysków 1.8" na pcmcia zastosować normalne dyski 3.5" też podpięte do pcmcia ale w obudowie przypominającej A1200.

[#5] Re: dysk twardy i nagrywarka cd na pcmcia

@RAL, post #4

Fakt, zapomniałem o OverDrive HD firmy Archos.
Na swoje usprawiedliwienie powiem że to spora rzadkość na rynku,

Pozdrawiam
[#6] Re: dysk twardy i nagrywarka cd na pcmcia

@RadoslawF, post #5

Bodajże Amiga Tech po wykupieniu przez Escom też to sprzedawała. W jakiś chorych cenach.

[#7] Re: dysk twardy i nagrywarka cd na pcmcia

@xtro, post #1

Kontroler CD na PCMCIA produkowała firma AlfaData a wabił się on CD1200. W tamtych czasach był to całkiem zmyślny sposób na podłączenie CD. Obsługiwało to napędy w standardzie Mitsumi. Obecnie w dobie ATAPI przydatność tego urządzenia jest bliska zeru, zwłaszcza że nawet w tamtych czasach była to niezła egzotyka. Co do dysku na PCMCIA to użyteczność (pomijając juz brak driverów) też jest zerowa - bo po co komu dysk skoro nie można się z niego bootować. Nie wiem jak to wyglądało w urządzeniach takich jak OverDrive czy Zappo. Pewnie się nigdy nie dowiem, bo to urządzenia na naszym rynku praktycznie niespotykane. A1200 miała premierę w Polsce gdzieś koło marca 1993 (test w C&A) a kilka miesięcy później pojawiły się HD Kity w cenie 350tys i nikt nie myślał nawet wydawać krocie na kontroler pod PCMCIA.

[#8] Re: dysk twardy i nagrywarka cd na pcmcia

@Red_Bullet, post #7

Z twardych dysków na pcmcia to chyba można było się bootować, skoro można było z kart sram to dlaczego nie z twardziela ? Podejrzewam, że sterownik był w romie kontrolera. Co do użyteczności kontrolerów bez autobootowania - nie taka zerowa, wystarczy odpowiednio spreparowana dyskietka ;)

[#9] Re: dysk twardy i nagrywarka cd na pcmcia

@Red_Bullet, post #7

Z OverDrive można było bootować, Zappo nie znam.
Mieszkamy w kraju gdzie ludzi nie było stać na 2,5 calowy dysk tylko upychali lub podpinali na kablach 3,5 calowe.
Więc znalezienie naiwnego który zapłaci za drugi kontroler tylko aby plomby nie zrywać i obudowy nie rozkręcać nie było specjalnie prawdopodobne.

Pozdrawiam
[#10] Re: dysk twardy i nagrywarka cd na pcmcia

@RadoslawF, post #9

Owszem, takie kształtne do A500 były, sam miałem ram Supra 500RX od naczelnego Kebaba :) i HD-atbus Elsatu. Do A600/1200 tez były. Jeśli ktos jest ze Szczecina i znał niejakiego Rafała z Adiral comp. to może tam trafił... była tam dostępna, nawet mi demonstrował przystawkę z plastiku profilowaną jako przedłużenie A1200, gdzie był HD bodaj 120MB wtedy i kosztowało to coś ze 6 mln. złociszy - starych. Nie wiem , jaka była nazwa , ale na pewno to było. Jak i SRAM'Y 2 i 4MB , które wówczas kosztowały po ok 4 i 6 MLN. Nie wiem tylko , czy był to sam HD, HD z slotem simm'ów, czy HD z wyjściem np. na dodatkowy zewnętrzny CD. To tyle..

[#11] Re: dysk twardy i nagrywarka cd na pcmcia

@xtro, post #10

[#12] Re: dysk twardy i nagrywarka cd na pcmcia

@TUPCOM, post #11

Fajny temat wykopałeś. dosłownie z przed 3 lat, ale ile ciekawych rzeczy z niego się dowiedziałem.
[#13] Re: dysk twardy i nagrywarka cd na pcmcia

@TUPCOM, post #11

Tu ktś to w 2007 roku sprzedawał za 50 funciszy..
PCIMCIA HD
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem