[#31] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #29

Dochodzę do wniosku że już lepiej kupić jakąś A1200 niż szarpać się z A600. Dostałem moją od kolegi w kiepskim stanie - brudna, uszkodzona klawiatura, uszkodzona FDD. Lubię majsterkować więc ją odnowiłem, kupiłem drugą na części, przerobiłem pecetową stację, zdobyłem dysk, kupiłem adapter CF, kartę CF itd. ciągłe wydatki a ciągle czegoś brakuje. Chciałbym kupić A1200 ale ceny np z allegro są chore..

Z tę A600 dostaniesz w okolicach 100-120zł jeśli będzie w pełni sprawna. Zakładająć , że rozbudowa (ta opcja o której ja wspomniałęm to ok 200zł to dysponujesz ok 320 zł).

W bardzo średnim stanie kupisz za to A1200 gołą i może trochę zostanie, ale same fasty do A1200 chodza nawet po 200. Jeśli chcesz grac możesz też za nieco mniej kupić CD32 (no zakładam, że gierki "zdobędziesz" - CDRW :) )

A1200 na pewno daje lepsze możliwości, pamiętaj, ami to drogi sprzęt. Jak chcesz się bawić w klasyka trochę rozbudowanego to może się okazać, że suma wyjdzie w granicach MacaMini z MorphOS...

Ja bym Ci radził zostawic i ładnie "poczyścić" co masz (skoro tym bardziej pracę włozyłes i zagadac do Rafała o fast 5,5 lub 9,5. To da Ci całkiem fajnego lowendowego klasyka z ECS. Kiedyś dokupisz sobie drugi chip okazyjnie, albo polutujesz jak masz do tego rękę... To najtańsze i całkiem fajny system na tym fascie postawisz w oparciu o WB 2.1... Tak właśnie polecam bo sam taka A600 mam, z tym , że szykuję ją pow WB 3.1 (nowszy rom).

Reasumując - otrzebujesz tylko fastu na procesor z tym co masz, a system gotowy GAAE sobie sciągniesz juz z ładnie skonfigurowanymi dodatkami. Najmniej kłopotliwe i chyba najtańsze, ja Ci tak polecam już tu trzeci raz. A taka A600 z HD i fastem potem łatwiej opchnąć nawet zamienić na coś lepszego...

[#32] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #29

A na zakupie A1200 nie zakończy się. A to więcej pamięci by się przydało, a to dopałka, szybsza inna dopałka, etc. Wiem coś po sobie. To wciąga... i wyciąga kasę z kieszeni. Ot hobby, sposób na przyjemne spędzanie czasu na tym co się lubi.

[#33] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@Daclaw, post #28

Ale to są programy pisane dla A1200.
Chcesz udowodnić sobie i innym że na A600 i motoroli 000 się da ?
W jakim celu ?
Był już taki znany redaktor który w czasach kiedy na świecie dokupowano dopałki i karty GFX do A1200 on udowadniał w artykułach że na A500 się da.
Ludzie którzy mu uwierzyli jako piersi zamieniali Amigi na PC bo dla nich Amiga to był sprzęt mający 1MB pamięci, myszkę i yoj a w wersji rozbudowanej jeszcze drugiego flopa. :(

Pozdrawiam
[#34] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@RadoslawF, post #33

Pampucha zostawmy w spokoju ..zrobil z nas faszystow komputerowych i przedluzyl agonie Amigi w polsce o 2 -3 lata , mimo to jakis tam szacun mu sie nalezy za przejecie MA od LUPUSa (ktory mial zlikwidowac ta gazete)

[#35] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HOŁDYS, post #34

Nazistów Hołdysku :) ... Faszyzm to absolutna kontrola czegoś np. państwa w sferze kulturowej i gospodarczej (i czego tam sie nie da) - to co ma miejsce dziś np w Polsce i całej tzw. uNII... To był nazizm, nazizm amigwy :)

A ja i tak zachęcam autora wątku do dokupienia po prostu co najmniej tego rozszerzenia 5,5. W końcu te nasze ami są dziś jak wino i odpowiednio utrzymane wcale nie tracą na wartości, więc zamienić na coś z AGA zawsze może, a dorażnie sobie postawić te A600 całkiem fajną...

[#36] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@RadoslawF, post #33

"Był już taki znany redaktor który w czasach kiedy na świecie dokupowano dopałki i karty GFX do A1200 on udowadniał w artykułach że na A500 się da.
Ludzie którzy mu uwierzyli jako piersi zamieniali Amigi na PC bo dla nich Amiga to był sprzęt mający 1MB pamięci, myszkę i yoj a w wersji rozbudowanej jeszcze drugiego flopa
".

A tu pozwolę sobie lekko nie zgodzić się z Kolegą. "Magazyn Amiga" był jednak dla wszystkich Amigowców. I dla tych, którzy sięgali po karty GFX, muzyczne, super turbo. I dla tych, którzy na gołej A500 czy A1200 chcieli zrobić ciut więcej, niż tylko grać w North&South czy inszą Superżabę.
Pomysł z "programami dla Kowalskiego" był całkiem sensowny.
Natomiast ewidentnym "grzechem" było robienie ogromnego szumu wokół PPC. Że niby "najpierw wyprzedzamy wszystkie pecety, a dopiero potem się rozpędzamy". To znaczy - ja nie jestem wrogiem PPC Ale uważam, że propaganda sukcesu i hurra optymizm niczym nie uzasadnione sporo krzywdy uczyniły.

Z szacunkiem
Des
Ps. Zawsze trzeba mieć na uwadze fakt, że różni ludzie mają różne oczekiwania wobec swojego komputerka. Jednemu PPC + BVision + wielka kupa RAM będzie mało, innemu starczy 030/50 + 8 megasów Fast. Ja od dłuższego czasu mam goluśkiego WB 3.1 plus "wspomagacze" do procka 060 i jestem kontent. Nie przeszkadza mi "siermiężność", szarość, nie potrzebuję magicznych ikonek i inszych wodotrysków. A używam Amigi na co dzień. Jest praktycznie cały czas włączona.
Pps. No niestety, polskie realia ekonomiczne były wówczas takie, że stosunkowo niewielu użytkowników Amigi mogło sobie pozwolić na procesor 060, CyberVision i Delfinę na przykład.

[#37] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@Des, post #36

Pps. No niestety, polskie realia ekonomiczne były wówczas takie, że stosunkowo niewielu użytkowników Amigi mogło sobie pozwolić na procesor 060, CyberVision i Delfinę na przykład.

Owszem, potrzeby są różne.
Ale wmawianie ludziom w czasach A1200 i powszechnych kart turbo że na gołej A500 tez się do bo to też Amiga doprowadziło do tego że ludzie nie inwestowali w nowszy sprzęt bo A500 wystarczy do wszystkiego co chcieli by robić.
A jak w którymś momencie przejrzeli na oczy to wybierali PC bo na Amidze się właśnie zawiedli.

Co do "hurra optymizmu" w temacie PPC to był powszechny, jedna z ostatnich książek poświęconych Amidze bodajże "Amiga od A do Z" tez bardzo optymistycznie informowała a kartach z PPC mimo że w momencie wydania jej do druku autorzy nie dysponowali rzetelnymi informacjami.
Potem ludzie wydawali olbrzymie pieniądze na 040/25MHz z kooprocesorem taktowanym od 160MHz a system nie przyspieszał.

Pozdrawiam
[#38] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@RadoslawF, post #37

Jeśli dobrze pamiętam, to pan Marek Pampuch raczej zachęcał do inwestowania w osprzęt rozszerzający możliwości Amigi. Ale i pamiętał o tych wszystkich, których nie było stać na zakup rozmaitych cudów. I nigdy w "MA" nikt nie mówił, że łysa A500 nadaje się "do wszystkiego". Nie. Przy opisach "programów dla Kowalskiego" zawsze było zastrzeżenie, że to takie trochę rozpaczliwe wyciąganie maksa z minimalnej konfiguracji sprzętowej. I nigdy pan Marek nie sugerował, że to jest cool, i że tego trzeba się trzymać.
"Programy dla Kowalskiego" uczyły, jak na łysej A500 coś tam zrobić z grafiką, jak napisać i wydrukować list do cioci, jak sobie bez HD założyć bazę danych et cetera. W założeniu miało to zachęcać do trzymania się Amigi i z czasem (przypływem gotówki) rozbudowywania komputera.

A na Amidze najbardziej zawiedli się ci, którzy bez dysponowania odpowiednią wiedzą, tak w owczym pędzie, kupowali karty z PPC. A potem sprzedawali za 1/4 tego, co wydali, żeby sobie kupić blaszankę z Pentium 120, Sound Blasterem i cienką kartą graficzną ATI z dwoma megasami pamiątki. Bo to było tańsze, szybsze, z perspektywami. No niestety - takie tanie klony pracujące pod Win95, czyli takie już "multimedialne", skutecznie wyparły Amigę. I to nie jest wina pana Pampucha. Dużo by gadać... Każdy z nas, Amigowców, dobrze wie, jak było. Jak firma Commodore na własne życzenie, przez szczerą głupotę zabiła Amigę.

Z szacunkiem
Des
Ps. Dobrym przykładem podejścia "Magazynu Amiga" do tej sprawy jest artykuł kolegi Bendyka (XTD) opublikowany w "MA" 5/98. To polemika z The Generatem i zarazem recenzja programu Digi Booster Pro. Ciekawy tekst, poruszający właśnie problem szarpania się między "Amigą dla Kowalskiego", a Amigą wypaśną, High End.
Pps. Nie jestem bezkrytycznym fanem pana Pampucha. Wręcz przeciwnie. Uważam, że ostro mieszał, sam sobie w stopę strzelał, mocno szkodził środowisku. Ale ambiwalentnie doń podchodzę - bo z drugiej strony - wspaniale nauczał, wspaniale promował Amigę, wyciągał ją z niszy "prostych maszynek do prostych gier". No miszmasz, plusy i minusy. Ale generalnie kapelusz z głowy i szacunek.

[#39] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@Des, post #38

Widzę że dyskusja zboczyła w stronę Marka Pampucha:) wcale mi to nie przeszkadza. Moim zdaniem pan Pampuch sam jeden cudów uczynić nie mógł, robił co mógł i zdecydowanie lepiej że istniał w świecie Amigi niż gdyby go wcale nie było. Wracając do tematu, chyba posłucham rad kolegów i na razie "dopieszczę" A600. Dzisiaj jako że było słońce dość mocne, wykonałem "wybielanie" obudowy i klawiszy w A600 i A500 którą przypadkiem wpadła mi w ręce niedawno. Użyłem wody utlenionej w kremie 12%. Efekty są widoczne ale jeszcze jeden zabieg by się przydał w A600. A500 była i tak w stanie jak nowa ale wybielanie jej nie zaszkodzi:). Wacham się jeszcze nad zepsuciem mojej drugiej MB aby wyciągnąć kości pamięci do tego "piggy" mod. Słyszałem że takie kości można wydobyć ze starych pecetowych kart na ISA ale jakich dokładnie? czy ktoś wie? są to kości FPM o organizacji 256KB x16 czyli w sumie 4096/8 =512kb. Poszperałem w sklepach internetowych ale takich kości nie umiem znaleść. może już nie ma w sprzedaży takich starych?...
[#40] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@Des, post #36

Des sporo krzywdy uczynilo ta propaganda zgdzadzam sie .. nagonak jakie te ppc jest super zrobila to ..ze ludzie uwierzy kupili karty fazy .. za ciezki jak na owe czasu dla polaka pieniadze... i co sie okazalo .. a nic.. totalny brak softu i wsparcia..context2switch przy ruszaniu myszka i odgrywaniu mp3.. .myslalem ze ta karte za 2 tys przez okno wyrzuce !!!!

060 i dlugo dlugo nic ..

[#41] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #39

Takie kości często były montowane na starych kartach dla PCI, na kartach ISA były zazwyczaj mniej pojemne DIPy.

[#42] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@rafgc, post #41

Witam ponownie!

Zrobiłem ten PiggyBack mod, zainstalowałem ClassicWB wersję "Green Alien" dokupiłem czytnik http://allegro.pl/czytnik-adapter-kart-cf-na-pcmcia-laptop-ak144-i1271070972.html oraz kartę CF kingston 4GB, niestety amiga nie widzi karty. Mam dodane pliki compactflash.device do katalogu DEVS: a plik CF0 do DEVS:DOSDrivers. Kiedy podłączam do starego laptopa ten czytnik wszystko jest ok czyli sprawny. Karta sformatowana na FAT. Czyżby czytnik niezgodny? ale pasuje do złącza amigi... proszę o pomoc

Pozdrawiam Amigowców!
[#43] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #42

problem juz byl opisany na lamach fotum .. karty kingston 4 GB nie za bardzo nadaja sie do PCMCIA .. nadaja sie za to do IDE (ale tez sa wyjatki)
Raczej w czytniku nie ma zadnej filozofi ani elektroniki
obwinialbym zbyt duza karte ja uzywam 2 GB SAN DISK EXTREM III i dziala bez zarzutu.

[#44] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #42

Zainstalowałeś FAT95?
[#45] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@Louis, post #44

Nie zainstalowałem FAT95, kiedy klikam na ikonę instalatora nic się nie dzieje... Myślę że nie instaluje się z powodu braku widoczności czytnika CC0: jak myślicie? Muszę teraz szukać jakiejś mniejszej karty CF w takim razie...
[#46] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #45

Masz kartę CF sformatowaną w FAT więc zainstaluj jeszcze pakiet FAT95.
http://aminet.net/search?name=fat95

[#47] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@Louis, post #46

Napisałem wcześniej że pakiet FAT95 nie chce się zainstalować, ani z instalatora polskiego ani angielskiego. Po kliknięci na ikonę instalatora HD przez chwilę "pomieli" pobłyska dioda i nic... Podejrzewam że przyczyną jest nie wykryta karta CF w Czytniku. a może za mało pamięci? mam 2MB CHIP a po uruchomieniu Systemu jest ok 1,4MB wolnej.
[#48] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #45

a masz w katalogu sys:C/Instaler ?

jesli dalej nie dziala po prostu przekopiuj odpowiednie zawartosci katalogow do urzadzen systemowych
np:

CD lokalizacja rozpakowanego FAT95
cd L
Copy * to L:
cd Devs
Copy * DEVS:

itd

Ostatnia modyfikacja: 10.11.2010 12:17:36
[#49] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #47

wystarczy przegrac plik FAT95 do katalogu L:
Jak wyglada moutlista CF0: ?
[#50] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@Norbert, post #49

Jak wyglada moutlista CF0: ?

a jak to sprawdzić? :)
[#51] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #50

C:type DEVS: DOSDRIVES/CF0:

lecz mysle ze jak zadajesz takie pytania ..to CF0: wyglada standartowo ;-]

Ostatnia modyfikacja: 10.11.2010 13:30:30
[#52] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #50

Czy CF0 montuje sie ?
Przypuszczam ze nie wiesz jak to sprawdzic, wiec podaje sposob.
Uruchom AmigaDOS (CLI) i wpisz komende INFO i zobacz czy widac CF0.
[#53] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@Norbert, post #52

W temacie AmigaDos jestem początkujący:) Po wydaniu polecenia info na liście napędów nie ma CF0:. Poza tym okazało się że system posiada już zainstalowany FAT95 i może dlatego nie chciał się instalować... W katalogu L istnieje plik FAT95. Chyba pozostaje mi tylko szukać mniejszej karty CF..
[#54] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #53

wez zalatwa pozycz jakas mala karte nawet 64 mb ...jak uda ci sie ja podmontowac mozesz bawic sie z wiekszymi kartami
ja uzywam 2 GB jako pendriva do przenoszenia danych i jest to ilosc wystarczajaca

[#55] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #53

To sprobuj inaczej.
Potrzebujesz programu FindDevice. Nie jest on dostepny osobno i nalezy sciagnac archiwum IDEFIX z Aminetu (http://aminet.net/package/disk/misc/IDEfix97)
Po uruchomieniu FindDevice po lewej stronie pokaza sie dostepne device:
http://koti.mbnet.fi/udioica/mod_a600lang/finddevice.gif
czyli u ciebie powinno pokazac sie jeszcze compactflash.device
Nalezy zaznaczycz SHOW ALL DEVICE TYPES zeby pokazalo wszystkie urzadzenia, nie tylko CD/DVD
Po zaznaczenie wlasciwego device po prawej stronie pokaza sie wykryte napedy i pod jakim sa UNIT
[#56] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@Norbert, post #55

Fajne narzędzie:) daję Scan jest compactflash.device naciskam to, wtedy myśli dłuższą chwilę i nie wyświetla żadnych parametrów :( czyli dalej opcja z mniejszą kartą CF?

Ostatnia modyfikacja: 11.11.2010 20:37:51
[#57] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #56

Niekoniecznie z mniejszą, ale po prostu z inną. Twoja się może "nie lubić" z Amigą.

Z szacunkiem
Des

[#58] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@Des, post #57

Puki co nie mam jeszcze innej karty ale mam nowy problem :) Próbuję uruchamiać demka które ściągnąłem w paczce jako przygotowane pod WHDLOAD. Próbowałem kilka i po kliknieciu na obrazek odpala się, czekam aż wyświetli informacje o rejestracji a gdy demko ma się już uruchomić wyświetla się komunikat "DOS-Error #205 (object not found) on reading "Disk.1"" lub "Can not allocate ShaddowMem" albo "Exception Adress Error ... tutaj różne adresy.....". Tak się dzieje we wszystkich demkach które próbowałem. Te demka zwykle potrzebuje 0,5MB pamięci Chip i 0,5 Slow. Ja mam 2MB Chip i może tu problem?
[#59] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #58

Wiem już dlaczego są te błędy, proste - za mało ramu. Wyłączam opcję "preload" i większość działa ale niestety przerywa co chwilę bo doczytuje w trakcie... Czy jest jakiś niedrogi sposób na dodanie innej pamięci poza tymi 2MB Chip na płycie głównej? Wiem że jest to montowane na procek 5,5MB lub 9,5MB ale może coś innego aby WHDLoad się nie krztusił? Ile trzeba jeszcze? dodatkowy 1MB załatwi sprawę?

Pozdrawiam!
[#60] Re: Jaki system lub nakładka na A600HD?

@HotIce, post #59

Jest jeszcze pamiec podlaczana pod slot PCMCIA.
Tylko te ceny i dostepnosc :(
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem