[#1] ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników
Witam.

Na wstępie proszę wszystkich aby nie zmieniali tematu na: "można kupić monitory ze scart", "scandoublery dostępne w sprzedaży" itp. Proszę się koncentrować konkretnie na tym rozwiązaniu i na merytorycznym podejściu do sprawy.

Przez kilka ostatnich dni przeszukiwałem internet w poszukiwaniu informacji jak zrobić scandoubler i znajdowałem szczątkowe informacje, nie dające tak naprawdę nic poza tym że podobno można aż natrafiłem na coś znacznie więcej i (tu podkreślę) wydaje mi się że coś znalazłem co powinno wystarczyć.

A więc tak:
-urządzenie w tej postaci przetwarzało by tylko i wyłącznie PAL i NTSC do innych trybów trzeba było by dorobić jakiś dodatkowy obwód omijający lub może coś innego wewnątrz samego urządzenia można zmienić.
-do budowy potrzeba 7 układów scalonych, kilka diod i chyba jeden tranzystor, dodatkowo trochę rezystorów i kondensatorów, generalnie nie za wiele tego jest.
-jeden ze scalaków (mikro-kontroler jest programowany) jest dostępny do niego "wsad" ale nie wiem czy będzie się nadawał do tego zastosowania (Amigi)
-schemat jest typu referencyjnego więc może wymagać zmian lub możliwe posiada błędy.
-i coś dla wielbicieli eagle - trzeba zmajstrować płytkę

A teraz konkrety:
Znalazłem na jakiejś czeskiej stronie scandoubler do urządzenia 8bit (szczerze powiem że nawet nie wiem co to jest) zbudowany jest na AL250
ale układ ten ma wejście cyfrowe RGB i ni jak nie da się użyć z Amigą bez dodatków, ale pocieszony taką informacją że tak jak bym miał połowę szukałem dalej.
Znalazłem na różnych forach (atai i elektrodzie) różne informacje i takie że do AL250 można podłączyć przetwornik A/C AL875, nie mogłem nic na ten temat znaleźć aż nie zaglądnąłem do manuali jakie są na tej stronie dostępne z referencyjnym schematem właśnie dla tego układu, wraz z całym układem, jak by na gotowo.
Na stronie tej jest też dostępny zmodyfikowany schemat pod to rozwiązanie z innym procesorkiem (generatorem?) niż w rozwiązaniu referencyjnym a do niego jest wsad do zaprogramowania.

W związku z tym czy jest ktoś na forum, kto był by się w stanie rzeczowo wypowiedzieć czy można użyć rozwiązania "generatora" w schemacie referencyjnym wraz z udostępnionym wsadem bo jeśli tak to mamy raczej wszystko żeby odpalić urządzenie.

Teraz linki:
Czeski link przepuszczony przez google translator na angielski:
Nie próbujcie tego tłumaczyć na polski, nie da się nic zrozumieć :)
http://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=cs&tl=en&u=http%3A%2F%2Fmz-800.xf.cz%2Fmz2vga.htm

Wszystkie schematy, dane do AL250 i AL875
w nim plik o nazwie AL875_250.pdf , który zawiera prawie wszystko co potrzeba.
http://mz-800.xf.cz/files/al250.zip

Wsad do generatora:
http://mz-800.xf.cz/files/mz2vga_8051.zip

Co myślicie na ten temat i jaka jest szansa zaprogramować to cudo poprawnie?

P.S.0 Intryguje mnie czy AL250 potrzebuje programowania czy będzie działał od kopa.
P.S.1 Życzę udanych burzy mózgów.
P.S.2 Czy komuś by się chciało płytkę w ramach eksperymentu jakoś prof wykonać?

Pozdrawiam
Thom

Ostatnia modyfikacja: 20.10.2010 22:02:23
[#2] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@Thom/CT, post #1

@Thom,
Będę pilnie śledził Twoje lub innych postępy w tym wątku. OK
[#3] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@Thom/CT, post #1

A ja zapraszam do zabrania głosu w wątku o bounty na ppa.pl bo niestety ilość zainteresowanych jest tak mała, że pewnie cała inicjatywa legnie w gruzach.

[#4] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@Thom/CT, post #1

A ja się temu przyjrzę w ramach relaksu od projektu.
Z płytką nie ma problemu (patrz galeria :) ) - mogę zaprojektować, wykonać prototyp i prof wersję też. Na razie zapoznam się z tym, co podałeś i tak mniej więcej do pierwszego tygodnia listopada będę rozmyślał nad tym na luzie. Później mogę zabrać się za to bardziej na poważnie.
Co do zaprogramowania układu, to na razie się nie wypowiem (muszę zapoznać się z materiałami).

Nad Al250 i wersją z większymi możliwościami Al251 myślałem już kiedyś. Ale wtedy nie były one dostępne w Polsce, w Europie był z nimi problem, a za oceanem były cholernie drogie+przesyłka (cena masakra). Jak sprawdzałem kilka miesięcy temu, to znalazłem w naszym kraju za chyba 80zł.
Co do programowania tego układu, to myślałem żeby olać OSD, logo i inne tego typu duperele. Mniej roboty, mniej kłopotliwe w wykonaniu i moim zdaniem nie potrzebne (bez tego tez musi działać).

Ostatnia modyfikacja: 21.10.2010 00:18:23
[#5] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@cichym, post #4

Wyslalem wczoraj zapytanie o cene i dostepnosc scalakow do wimela. Zobaczymy co i jak. Mam jeszcze jeden pomysl gdzie zapytac ale tam musze sie przejechac. Jesli ktos ma inne zrodelka czesci tez mogl by zapytac.

[#6] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@Thom/CT, post #5

Gdyby takie coś wychodziło cenowo rozsądnie to bym się pisał na taki ScanDoubler . :D
Popieram taki pomysł no i żeby odpowiednio działał .
[#7] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@Thom/CT, post #1

Właściwie to cały schemat lub jego lwia część znajduje się w pliku "AL250-28 Analog RGB input wADC", potrzebny tylko PLL podwajający częstotliwość HSYNC.

Przetwornik AL875, TDA8752,
lub TDA8707 jest potrzebny jeśli to ma być zewnętrzny scandoubler.

Trzeba pamięać też, że AL250 potrafi wyświetlić tylko 65tys. kolorów, co może pogarszać jakość obrazu w niektórych sytuacjach na AGA.

Ostatnia modyfikacja: 21.10.2010 19:31:22
[#8] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@rafgc, post #7

Blokowy tak, ideowy jest w AL875_250.pdf :)

Zobacz ten i powiedz co myślisz.

[#9] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@rafgc, post #7

A nie jest tak, ze AL250 podwaja częstotliwość HSYNC? Bo coś mi się wydaje, że to właśnie między innymi jego rola. AL250 jest sam w sobie scandoublerem.
Co do przetworników to masz rację, jeżeli chodzi o zewnętrzną wersję.
Natomiast mam pytanie.
Sygnały cyfrowe video z Amigi (te wychodzące z Lisy do DACu) są w standardzie TTL, czy CMOS? Mało mam teraz czasu, żeby poszukać tej informacji, a przy rozważaniach nad zastosowaniem AL250 (scandoubler wewnętrzny) jest to dość ważna kwestia.

Ostatnia modyfikacja: 21.10.2010 19:39:46
[#10] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@cichym, post #9

Nie podwaja, AL250 ma dwa wejścia VCLK na które podaje się HSYNC i VCLKX2 na który podaje się podwojony sygnał VCLK, czemu tak jest to nie wiem. Widać to nawet na schematach, że dekoder dostarcza AL250 dwóch sygnałów zegarowych a sam używa PLL do podwojenia HSYNC. Nalezy pamiętać, że przetwarzanie obrazu RGB na VGA to nie tylko podwojenie częstotliwości HSYNC, widać to doskonale na jednym ze scandoublerów typu zrób to sam, który wyświetla tylko połowę obrazu.

Gdzie można w ogóle kupić takiego AL250 i jakiegoś PLL?

Miał ktoś do czynienia z czymś takim? http://magenta-research.com/products/signal-proccessing/450

[#11] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@rafgc, post #10

Wysłałem zapytanie do jednego sklepu we Wrocławiu, będę wysyłał jeszcze do 3 innych, zobaczymy czy znajdą.

[#12] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@rafgc, post #10

Masz rację. Jak już wspomniałem nie wgłębiałem się jeszcze w to za bardzo. I wiem, że nie tylko na podwojeniu częstotliwości sprawa się kończy (trzeba jeszcze zapisać i odczytać "ramki" w odpowiednim czasie - to tak w skrócie).

[#13] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@cichym, post #12

Znalazłem taki prosty podwajacz częstotliwości http://www.electro-tech-online.com/attachments/electronic-projects-design-ideas-reviews/1068d1070835665-frequency-doubler-xor_doubler.gif trzeba tylko dobrze dobrać elementy RC jeśli poziom wypełnienia HSYNC gra kluczową rolę.

Jeśli będzie robiony scandoubler wewnętrzny, to można wziąć sygnały cyfrowe bezpośrednio z amigi i pominąć dekoder, co będzie tańszym rozwiązaniem, ale i bardziej kłopotliwym jeśli chodzi o montaż.

[#14] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@Thom/CT, post #1

witam
niestety linki na te czeskie strony nie działają, mieszkam blisko granicy więc może udało by mi się coś z tego tekstu zrozumieć :)

[#15] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@QUAD, post #14

http://mz-800.xf.cz/mz2vga.htm

Proszę bardzo oryginalny link ;)

[#16] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@rafgc, post #13

Jeśli będzie robiony scandoubler wewnętrzny, to można wziąć sygnały cyfrowe bezpośrednio z amigi i pominąć dekoder, co będzie tańszym rozwiązaniem, ale i bardziej kłopotliwym jeśli chodzi o montaż.

Właśnie o to chodzi. Najprostsze rozwiązania są najlepsze (technicznie i cenowo). Trzeba jak najmniej skomplikować cały układ.

Gdzie widzisz problem z montażem? Można zastosować rozwiązanie jak we wszystkich innych tego typu urządzeniach - montaż poprzez nakładkę bezpośrednio na Lisie (jeżeli chodzi o A1200 oczywiście). FastATA nie powinno być przeszkodą.

Ostatnia modyfikacja: 22.10.2010 19:20:39
[#17] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@cichym, post #16

Tak myślałem o kolizji z innymi urządzeniami i ogólnie mocowanie. Poza tym układ AL250 obsługuje tylko 16bitową paletę RGB565 a LISA ma bynajmniej RGB888 co znaczy, że trzeba porzucić kilka sygnałów (czyli zrobić z palety 16,8mln kolorów paletę 65tys kolorów), które mogą się przyczynić do powstania nierównomiernych przejść miedzy kolorami lub zaniku różnicy między pikselami o podobnej barwie i jasności, więc trzeba doświadczalnie wybrać, które sygnały porzucić, prawdopodobnie będa to pierwsze 3 sygnały R, 2 sygnały G i 3 sygnały B. Dekoder miał by tą przewagę, że interpolowałby obraz do 16 bitów, a i zewnętrzny scandoubler, mógłby wyjść w jednej wersji pasującej do wszystkich amig. Nie wiem, tylko ile kosztuje ten dekoder i jakby wyglądała cena końcowa.

Dalej nie wiadomo skąd wziąć ten al250, więc wyjdzie tak, że sobie tylko podyskutujemy.

Ostatnia modyfikacja: 22.10.2010 20:21:52
[#18] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@rafgc, post #17

Znalazłem na razie tylko to:
http://www.sequoia.co.uk/components/product.php?d=1&c=21&f=107&p=362&fmt=

i to:

http://www.semiconductorstore.com/cart/pc/viewprd.asp?idProduct=3747

Ostatnia modyfikacja: 22.10.2010 20:31:10
[#19] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@rafgc, post #17

Dokładnie. W specyfikacji Lisy napisane jest tak:
"The Color Palette has been expanded to 256 colors deep
and 25 bits wide(8 RED,8 GREEN,8 BLUE,1 GENLOCK). This
permits display of 256 simultaneous colors in all
resolutions. A palette of 16,777,220 colors is available
in all resolutions."

Natomiast do portu VIDEO doprowadzone są DR, DG,DB,DI, które pochodzą z R7, G7, B7 i B4. I może właśnie wystarczy tylko te sygnały wykorzystać?

I jest tam jeszcze coś takiego napisane:
"R0-R7 48-52
54-55
57
G0-G7 39-42 / tu podane są numery pinów Lisy
44-47 /
B0-B7 29 /
31-32 /
34-38 /

Red,green, and blue gun outputs, respectively. R7,G7, and B7 are the MSB.

Co do AL250, to chyba TME miał go kiedyś w swojej ofercie. Teraz Google wyrzuca wyniki ze stronami TME, ale niestety układu tego brak u nich w ofercie. Może mogą sprowadzić?

Ostatnia modyfikacja: 22.10.2010 21:17:26
[#20] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@cichym, post #19

Most Significant Bit - najbardziej znaczący bit

[#21] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@cichym, post #19

Mam taką sugestię - zamiast kombinować z jakimiś egzotycznymi a drogimi układami specjalizowanymi, może wziąć kawałek statycznej pamięci RAM, zwykły przetwornik DAC video 3 x 8 bitów, do tego układ FPGA, żeby tym sterował i mieć scandoubler i flicker-fixer?

[#22] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@Thom/CT, post #15

spoko, linki już działają, lookalem na to troszke i chyba dam rade to przetłumaczyć ale muszę mieć troszke wolnego czasu.

[#23] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@G. Kraszewski, post #20

Dzięki, już doczytałem :) :)

Mam taką sugestię - zamiast kombinować z jakimiś egzotycznymi a drogimi układami specjalizowanymi, może wziąć kawałek statycznej pamięci RAM, zwykły przetwornik DAC video 3 x 8 bitów, do tego układ FPGA, żeby tym sterował i mieć scandoubler i flicker-fixer?

Myślałem tez o takim rozwiązaniu. Nawet kiedyś rozmawiałem o tym z Lotharkiem i *y na SCAP. Jednak z prozaicznych przyczyn (czysto zarobkowych) na jakiś czas musiałem porzucić rozważania o scandoublerze.

[#24] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@cichym, post #19

Ktoś mi kiedyś powiedział, że te sygnały DIGITAL są do jakichś starych monitorów i można na tym uzyskać tylko 16 kolorów.

Poza tym chyba słabo spojrzałeś w dokumentację, al250 ma 16-bitowe wejście video, czyli jest port na 5 bitów RED, 6 GREEN i 5 BLUE, więc sygnał DIGITAL ze złącza VIDEO amigi nie będzie kompatybilny.

Nie wiem jaki FPGA da radę pociągnąć scandoubler + FF, ale razem z pamięcią statyczną wyjdzie chyba drożej niż na al250.

[#25] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@G. Kraszewski, post #21

czyli w zasadzie chcesz zrobic to samo co jens schönefeld http://siliconsonic.de/news/Indivision_AGA.pdf
[#26] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@rafgc, post #17

LISA ma bynajmniej RGB888

przynajmniej. nie bynajmniej. bynajmniej znaczy zupelnie co innego. http://sjp.pwn.pl/szukaj/bynajmniej
[#27] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@rafgc, post #24

sygnal digital jest do monitorkow ega

[#28] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@Valwit, post #26

Dziękuję.

[#29] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@Thom/CT, post #1

Howdaya!
Może na początek wystarczy to:
http://allegro.pl/konwerter-cga-vga-i1269716221.html
http://allegro.pl/konwerter-cga-vga-hot-spot-novomatic-i1287847185.html

[#30] Re: ScanDoubler domowej roboty - potrzebne zdanie elektroników

@one, post #29

Czy wewnętrzny scandoubler micronica nie miał też 16 bit?
Bo jeśli tak to nie pamiętam żeby coś źle wyświetlał.

Marcin a czy wysyłałeś zapytanie do TME w sprawie AL?

A EGA, CGA? Czy to nie jest cofnięcie się epogę lub dwie w tył?

Ostatnia modyfikacja: 24.10.2010 08:46:23
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem