[#1] problem z rozszerzeniem
mam rozszerzenie micronik 8mb bez dysku działa jak podłącze dysk non stop mi się resetuje i od nowa czasami odpali OS ale zawias jak machnę myszka styki w karcie? czy może padło coś teraz z tower włożyłem apollo

[#2] Re: problem z rozszerzeniem

@WoYtEk, post #1

napisz do jakiej amigi podlaczasz A500/A1200
bo z tego co napisales nie wiele wynika

[#3] Re: problem z rozszerzeniem

@HOŁDYS, post #2

1200

[#4] Re: problem z rozszerzeniem

@WoYtEk, post #3

A przypadkiem problemem nie jest zainstalowane oprogramowanie startujące z dysku a przeznaczone dla 040 (pisałeś coś o apollo) uruchamiane automatem z WBStartup lub z sekwencji startowej ?

Pozdrawiam
[#5] Re: problem z rozszerzeniem

@RadoslawF, post #4

mam zainstalowane ClassicWB_FULL a gdzie to zobaczyć mam albo przestawić?

[#6] Re: problem z rozszerzeniem

@WoYtEk, post #5

zabotuj amie .. nacisnij Amiga + E .. wpisz NewCLI a potem w Shellu
C:type S:Startup-sequence

i tam zobacz gdzies w okolicach setpatch

[#7] Re: problem z rozszerzeniem

@WoYtEk, post #5

Nie znasz się więc sam nic nie znajdziesz.
Wystartuj Amigę z dyskietki, jak zwiechy znikną to masz problem programowy i instalacja czystego systemu powinna rozwiązać problem.
Jak nie znikną to masz jakiś problem sprzętowy.

Może to problem z buforem dysku ?
Przeczytaj ten wątek - http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=81669

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 24.10.2010 11:21:25
[#8] Re: problem z rozszerzeniem

@RadoslawF, post #7

jutro zobacze bo dzis jade %%%

[#9] Re: problem z rozszerzeniem

@WoYtEk, post #1

Część twardych dysków (szczególnie starszych) zdradza niechęć do współpracy z niektórymi rozszerzeniami pamięci czy kartami turbo. I diabli wiedzą, czemu. Może to ta właśnie sytuacja?
Takie non stop resety są też objawem problemów z zasilaczem (o wiaderko prądu za mało, prosto mówiąc).

Z szacunkiem
Des

[#10] Re: problem z rozszerzeniem

@Des, post #9

O i tu kolega Des mógł ustrzelić jackpota. Zasilanie to w Amigach podstawa. Zwłaszcza że ktoś bez jednej klepki umieścił gniazdo zasilania najdalej jak się dało od złącza procesorowego. Spadki napięcia na zwykłym zasilaczu uniemożliwiają stabilną pracę całego systemu. Poprosimy o dokładny konfig (jaki zasilacz itd.).

Inna sprawa że faktycznie może być coś z softem. ClassicWB ostatnio instalowałem znajomemu i śmiga pięknie na 68030. Co do softu to jeszcze można spróbować tak: odpal Ami trzymając wciśnięte oba klawisze myszki. W Early Bootup weź Boot With No Startup-sequence. Jak pojawi się propmpt wpisz:
assign env: ram:
loadwb
endcli (może byc niepotrzebne)

Powinien odpalić się WB ale bez scalosa. Zobacz czy możesz uruchomić jakieś programy czy choćby nawet prefsy. Czy w CWB czy ASYS jest sporo różnego badziewia i czasem to się może gryźć z różnymi konfigami.

Karta to, jak mniemam, Micronik RCA120. Sprawdź ustawienie zworek.

Ostatnia modyfikacja: 25.10.2010 16:01:58
[#11] Re: problem z rozszerzeniem

@Red_Bullet, post #10

dzięki wszystkim za odpowiedzi to była wina zworek , zamykam temat

Ostatnia modyfikacja: 01.11.2010 18:11:12
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem