[#1] Błędy na HDD pod OS3.9
Witam!
Nie trułem parę dni, gdyż montowałem FASTAtę. O dziwo udało się bez problemów i mam teraz transfer rzędu 4,75MB/s (PIO3) i 4,80MB/s (PIO4) - brawo Elbox!. Zrobiłem na dysku 3 partycje (z czego dwie w SfS-ie) i wziąłem się za instalowanie OS3.9. Było nieźle prócz niemożności zainstalowania BoingBaga1 (error interpreter in line ...), ale za którąś podmianąOSa (szybkie czyszczenie partycji FFS i powtórna instalacja OS3.9 - poszło. To teraz szybciutko BB2, reset i DUUPAA!!! Error checsum in ... żeby gościa pokręciło. Objechałem partycję Quarterbackiem (jeszcze raz wielkie dzięki Andrzeju), ale kicha. Ale chyba coś wymyślę. Za to pytanie jest inne. Dlaczego nic się nie dzieje pod 3.1 a świry z checksum error są li tylko pod 3.9? Co z tym zrobić na przyszłość? Może też walnąć SFSa na partycje systemową?
[#2] Re: Błędy na HDD pod OS3.9

@Kitech, post #1

Ja miałem podobny problem z błedami.
Przynajmniej u mnie winą była taśma.Do tej pory od czasu do czasy wyskakuja błedy nie wiedzieć dlaczego i po co :D
Możliwe, że to przez rom update a dokladniej scsi.device.
[#3] Re: Błćdy na HDD pod OS3.9

@Kitech, post #1

Spróbuj obniżyć PIO, sprawdź czy masz poprawnie ustawione MaxTransfer i Mask w HDTB (polecam guide od SFS w celu poprawnego ustawienia). No i podociskaj fate, sprawdź taśmy itp. itd....
[#4] Re: Błędy na HDD pod OS3.9

@szulu, post #3

Używam PIO3 (minimalny spadek prędkości). O MaxTransferze i Mask myślałem (OS3.9 FAQ, bo ta waląca się partycja jest w FFS), tylko jak to ustawić nie mając systemu? Czy zadziała to z pod WB3.1 lub z dyskietki startowej OS3.9??? I czemu nie ma tych problemów pod WB3.1?
[#5] Re: Błędy na HDD pod OS3.9

@Kitech, post #4

Moze tasmy sa za dlugie?
Ale sprawa roznicy pomiedzy 3.1, a 3.9 jest bardzo zastanawiajaca.
ja pod OS 3.1 uzywam ffs z 3.9 i wsio gra.
a scsi.device normalnie miesci sie w ROMie.
mam zarowno 3.1 jak i 3.9 i w zadnej wersji nie bylo takich problemow.
poza tym: jesli tasma kest dluzsza niz, bodajze 47cm, to zawsze moga byc jaja z dyskiem w trybach wyzszych niz PIO3
ale PIO3 powinno dzialac bezproblemowo.
PIO4 tylko na dlugiej tasmie, a PIO5 tylko na tasmie 80-cio zylowej.
[#6] Re: Błędy na HDD pod OS3.9

@Kitech, post #1

W kwestii formalnej (moja wina, sorry)!
Teraz nie ma żadnego PIO z uwagi na zczyszczenie partycji i próby instalowania OS3.9. Jednym słowem FASTAta jest niezainstalowana (widać tylko port primary z HDD i CD. Partcję jak porządnie sformatuję (nie quick) to dysk się naprawi, niestety nie na długo. I teraz (dzięki Wam) mam dwa pomysły:
1. Maska i MaxTransfer.
2. SFS - na partycję sytemową (jest FFS).
Tylko czy robić to z pod WB3.1, czy emergency OS3.9?
[#7] Re: Błędy na HDD pod OS3.9

@Kitech, post #6

Aby zainstalowac fastate bez odpalania systemu wystarczy miec na dyskietce plik ATA3Prefs (jezeli chcesz skonfigurowac ustawinia) i ata3.driver. Pliki wystarczy odpalic z cli. Aha, ATA3Prefs potrzebuje przypisania do do envarc: i env:
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem