[#31] Re: CF HDD E1208 checksum error

@RadoslawF, post #30

Nawet gdy zrobię na Amidze partycje 64 MB to i tak podczas instalacji na Ami wywali checksum error.
Robiłem dwie partycje po 1,9GB na Amidze i nic to nie dało.
Pierwszy system zrobiłem na WinUae, jedna partycja 4GB - działało na Amidze, oczywiście bez FASTu
Jak mam sprawdzić adresy buforów ?
Już sprawdziłem, na każdej karcie jest ustawione 30

Ostatnia modyfikacja: 29.10.2010 00:23:12
[#32] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #31

Zaznaczasz partycje, klikasz zmień i z prawej strony masz wartości Mask i MaxTransfer.
Sprawdź czy Mask masz tak samo ustawione na CF 4GB i na mniejszych.
Jeśli inaczej wstaw dla 4GB wartości jak z mniejszych.

Pozdrawiam
[#33] Re: CF HDD E1208 checksum error

@RadoslawF, post #32

Wartości Mask 0x7ffffffe i MaxTransfer 0xffffff są takie same na wszystkich kartach

[#34] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #33

Czyli nie jest to wina adresowania buforów.
Teraz albo walnięte jest rozszerzenia albo faktycznie ta CF gryzie się z Amigą.

Pozdrawiam
[#35] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #29

HDToolBox z FASTem czy bez niego w Drive Type wykrywa karty CF 64 i 128 MB prawidłowo, natomiast 4 GB wyświetla kosmos ale daje się normalnie sformatować.

To daje trochę do myślenia. Tak jakby karta przekraczała 4GB. Może warto spróbować scsi.device 43.45??

[#36] Re: CF HDD E1208 checksum error

@Red_Bullet, post #35

Zdobyłem do testów kartę SanDisk Extreme III 2GB i niestety nie mogę zainstalować WB. Zrobiłem dwie partycje, potem format i na początku instalacji dostaję komunikat:
MAKEDIR: Couldn't create directory
DOS Error Type:Cause of disk related error

[#37] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #36

Problem rozwiązałem wyciągając HDD 20GB ze starej Toshiby i montując go w Ami , teraz wszystko pięknie śmiga.
Dziękuję Wszystkim za pomoc w walce z kartą CF

[#38] Re: CF HDD E1208 checksum error

@RadoslawF, post #34

Jakie adresowania buforów??

[#39] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #37

od razu ci doradzalem ten zabieg .. ja sobie dalem spokoj z CF + FAST ATA II

[#40] Re: CF HDD E1208 checksum error

@HOŁDYS, post #39

Problem w tym że nie każda karta CF działa poprawnie z Fastem, sprawdziłem jeszcze CF 256MB i działa.
Jak na razie zostaję przy dysku.

[#41] Re: CF HDD E1208 checksum error

@B0[r]yS, post #40

Zatem można z prawdopodobieństwem 99,9% założyć, że i rzeczona karta CF, i E1208 są sprawne. Tyle tylko, że się nie potrafią ze sobą "dogadać".
Ciekawa to sprawa. Może ktoś kiedyś rozgryzie temat i wyjaśni, jakiż to diabeł sprawia, że np. karta CF, która z jedną Ami nie działa, doskonale współpracuje z drugą, identyczną Ami.

Z szacunkiem
Des

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem