[#31] Re: hdd wiekszy niz 4G

@RadoslawF, post #30

czytaj uwaznie .. mowie o mega wielkich dyskach rzedu 700 - 1000 MB
dysk 9 GB nie jest ani duzy ani maly nawet w swiecie amigi .. sam uzywam 80 GB i spora czesc po prostu lezy odlogiem.
pamieci nie rozbudowalem maxymalnie mam 11.5 MB .. 68000 adresuje 16 MB

Ostatnia modyfikacja: 05.11.2010 16:06:17
[#32] Re: hdd wiekszy niz 4G

@HOŁDYS, post #31

Przeczytałem uważnie, ty niestety nie.
Śmiejesz się że ktoś ma kaprys włożenia dużego dysku do Amigi a sam masz kaprys włożenia maksymalnej ilości pamięci Fast do swojej A600.
Ta pamięć jest używana podobnie jak ten 700GB dysk u kogoś innego, w ten sposób twoje podejście staje się śmieszne.
A ten dysk 9GB to największy jaki bywa dostępny w sprzedaży do SCSI2.

Pozdrawiam
[#33] Re: hdd wiekszy niz 4G

@RadoslawF, post #32

he he he .. wiem czemu furczysz
za to ze napisalem ze sie nei znasz a wypowiadasz (patrz watek RAD ze uzywa trackdisk.device i dziala 20 kb/s jak stacja dyskietek aa i ze sie nei da usunac :D )
niestety nie ma co sie obrazac .. kazdy ma prawo do bledu

co do FastRamu .. czasem mi go brakuje i mysle ze 16 MB by sie przydalow (uruchomiony Workbench z bajerami + WHDLOAD na 11 dyskietkach) i juz sie dogrywa ..brakuej FASTu

dysk mozesz sobie podlaczyc i 100 GB przez przelotke na 50pin i smiga..

tak wiec daj juz se luz zamiast sie boczyc ..
prosze cie tylko abys pisal to o czym masz pojecie a nie wrozenie z fusow
ja np nie wypowiadam sie o morphosie AmigaOS4 bo po prostu sie nie znam ..

Ostatnia modyfikacja: 05.11.2010 16:25:13
[#34] Re: hdd wiekszy niz 4G

@HOŁDYS, post #29

ciekawe czy jest cos takiego jak robi MCP z FONTami ? (cache)

Kiedyś używałem FDA - zacny kawałek softu. Na Aminecie znajdziesz demo.

[#35] Re: hdd wiekszy niz 4G

@APC74, post #34

dzieki APC74 :) przetestuje w weekend

[#36] Re: hdd wiekszy niz 4G

@HOŁDYS, post #33

Nie doszukuj się podtekstów których nie ma i nie było.
Wygłupiłeś się naśmiewając się z kogoś kto inwestuje w Amigę i to spowodowało moja reakcję.
Te też w dziwny sposób inwestujesz w Amigi, chcesz aby ktoś się z tego śmiał i to komentował ?

Pozdrawiam
[#37] Re: hdd wiekszy niz 4G

@WoYtEk, post #1

jak spatchować scsi.device? do romu to wrzucić ?
ten będzie dobry?http://aminet.net/package/disk/misc/frap_v1.0
mam dysk 20G i hdtolbox nie widzi mi dysku

[#38] Re: hdd wiekszy niz 4G

@RadoslawF, post #32

Polecam przejściówkę IDE na SCSI2, możesz podłączyć nowe dyski i napędy IDE> Szybsze, większe no i nowe.

[#39] Re: hdd wiekszy niz 4G

@RadoslawF, post #36

RadoslawF@ "Wygłupiłeś się naśmiewając się z kogoś kto inwestuje w Amigę i to spowodowało moja reakcję.

poprosze cytat gdzie sie z kogos wysmiewalem prosze nie imputuj mi slow ktore nie wypowiedzialem i nie baw sie w jakies przepychanki rodem z execa nie chce mi sie klocic na forum z toba ..

a to ze zle miales "nie wiedze" na temat RADu bylo faktem 3 osoby podwazyly twoje slowa lacznie ze mna.po prostu czasem warto sie przyznac do bledu i tyle.. nie ma co ciagnac tematu..

uwazasz mnie za debila nie ma sprawy.. twoje zdanie

[#40] Re: hdd wiekszy niz 4G

@HOŁDYS, post #39

Wiadomość 29 "dla mnie jest smieszne ze ktos wklada do Amigi 700 GB"

Przepychanki to już twoje insynuacje że to za wątek o prędkości RAD.

Pozdrawiam
[#41] Re: hdd wiekszy niz 4G

@11MASTEr, post #14

PFS pozwala na korzystanie z dysków do 2 TB i partycje zakładane na nich mogą mieć max 100 GB
Nie orientuje się niestety jak jest w najnowszej wersji PFS
Dla próby podpiołem 1,5 TB samsunga i wszystko OK

Ostatnia modyfikacja: 05.11.2010 19:48:00
[#42] Re: hdd wiekszy niz 4G

@WoYtEk, post #37

jak spatchować scsi.device? do romu to wrzucić ?
ten będzie dobry?http://aminet.net/package/disk/misc/frap_v1.0

Na razie nie mogę Ci pomóc. Będę się za to brał kiedyś tej zimy :D.

mam dysk 20G i hdtolbox nie widzi mi dysku

Co masz na myśli nie widzi? Czy próbowałeś przeczytać informacje o dysku w HDToolBox'ie? Kliknij na Change drive type

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://www.arnljot.com/images/uae30hf/6_hdtoolbox.png&imgrefurl=http://www.amibay.com/showthread.php%3Ft%3D4142&usg=__9UHydEWXtYwnP_VK7lq8tAOrh1U=&h=514&w=643&sz=14&hl=pl&start=0&zoom=1&tbnid=64s5gKn6JRdf5M:&tbnh=121&tbnw=151&prev=/images%3Fq%3Dhdtoolbox%2Bpicture%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DX%26rlz%3D1R1DVFC_pl___PL359%26biw%3D1237%26bih%3D714%26tbs%3Disch:1&um=1&itbs=1&iact=rc&dur=192&ei=jHTUTNSaEo7qObKnjawG&oei=jHTUTNSaEo7qObKnjawG&esq=1&page=1&ndsp=28&ved=1t:429,r:2,s:0&tx=90&ty=60

Potem kliknij Read Configuration:

http://www.google.pl/imgres?imgurl=http://amigarealm.whdownload.com/archives/linuxfaq/HDT_2.gif&imgrefurl=http://amigarealm.whdownload.com/archives/linuxfaq/Disk-prep.html&usg=__piDA_x9FzHgDqsz05PKgDt_M3Ok=&h=189&w=640&sz=5&hl=pl&start=28&zoom=1&tbnid=C5Psf8O7kxe2QM:&tbnh=73&tbnw=248&prev=/images%3Fq%3Dhdtoolbox%2Bpicture%26um%3D1%26hl%3Dpl%26client%3Dfirefox-a%26sa%3DX%26rlz%3D1R1DVFC_pl___PL359%26biw%3D1237%26bih%3D714%26tbs%3Disch:10%2C342&um=1&itbs=1&iact=hc&vpx=782&vpy=517&dur=2537&hovh=122&hovw=414&tx=325&ty=99&ei=7XTUTMmGN42UOsHRrf0F&oei=jHTUTNSaEo7qObKnjawG&esq=2&page=2&ndsp=21&ved=1t:429,r:9,s:28&biw=1237&bih=714

Mnie np. przeczytał dane dysku 9.1GB'ego. Fakt, że pokazał pamięć na minusie ale pozostałe dane były raczej ok. Jeśli HDtoolbox nie potrafi wykryć Ci dysku spróbuj skorzystać z programu HDInstall(jak dobrze pamiętam nazwę) - jakiś czas temu był o nim news na PPA(oraz link do programu).

[#43] Re: hdd wiekszy niz 4G

@WoYtEk, post #37

Najprościej mieć w C: programik LoadModule i w devs: nowy scsi.device. LoadModule devs:scsi.device i już masz spatchowany. Co do partycjonowania, to HDTB w tooltypie ma chyba linijkę Device= (zaraz sprawdzę) - może w ten sposób próbować?? Tak czy inaczej będziesz musiał zrobić sobie własny dysk startowy, bo dysk Install z WB jest przepchany zbędnymi rzeczami.

edyta: w tooltype HDToolBoxa jest SCSI_DEVICE_NAME= może tam podpiąć spatchowane scsi.device z dyskietki. Nie wiem czy to będzie działało, ale można spróbować.

Ostatnia modyfikacja: 06.11.2010 13:40:14
[#44] Re: hdd wiekszy niz 4G

@WoYtEk, post #1

Duży dysk = duży kłopot. Nawet jeśli system poradzi sobie z całą pojemnością, to inne programy nie zawsze. Szczególnie te, które na własną rękę grzebią w strukturze partycji. Może wtedy wystąpić problem "zawijania danych", co skutkuje niszczeniem zapisu na "początku dysku". Poza tym większość programów naprawczych nie radzi sobie dobrze powyżej granicy 4GB.

Ze swej strony nie polecam większego dysku bez wyraźnej potrzeby. 4GB to sporo jak na amigowe wymagania.
[#45] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Daclaw, post #44

Eeee tam pierdoły.
Fast ata i dysk jaki chcesz do tego SFS i nie ma problemu. W klassyku mam wszystkie partycje w w/w FS, jedne maja po 40-60GB. Żadnycg problemów a NA PEWNO nie więcej niż z FFS, nawet mniej bo jest .recycled.
A takie wciskanie, ze 4GB to max to dla lamerów jest.

[#46] Re: hdd wiekszy niz 4G

@11MASTEr, post #45

Trochę prawdy w tym jest, do czasu kiedy jest dobrze to dobrze a jak się zaczynają kłopoty to przy dyskach i partycjach tej wielkości byle przeskanowanie w celu sprawdzenia będzie kłopotliwe z racji potrzebnego na to czasu.
[#47] Re: hdd wiekszy niz 4G

@RadoslawF, post #46

Jest SFSsalv odzyskujesz prawie WSZYSTKIE dane o ile nie wszystkie. Miałem juz takie sytuacje i to tylko z mojej winy udalo sie uratowac wsio. Zreszta co to miała by być za sytuacja by partycje się co chwile rozwalaly. Idiotyczna argumantacja.
Czy w PC, który kazdy z nas posiada tez co miesiac naprawia sie partycje?? Moze wszyscy uwazaja ze ntfs jest taki genialny ? :)

[#48] Re: hdd wiekszy niz 4G

@HOŁDYS, post #26

No ja też poważniejszej zabawy bez HD sobie nie wyobrażam. Na co dzień używam A1200 z kartą CF. Ale maleńką - 2 giga. No te dwa gigabajty spokojnie mi wystarczają na kilka paintów, Cinema 4D, LW, ImageFX, ADPro, Ww, Cygnusa, Opusa, kilkanaście gier. W razie potrzeby doinstalowuję sobie z płyt inny soft.

No ale... Ale jak już kiedyś wspominałem - czasami lubię odpoczywać przy lekko dopalonej A500, bez twardego dysku. Wyciągam wiadro dyskietek i szaleję, żongluję nimi. Oglądam stare dema, dłubię w Fantavision. Uspokaja mnie tykanie stacji dyskietek
Z łezką w oku (sentymentalny straszliwie jestem) wspominam rok 1990 i swoje pierwsze Amigi, sączę piwo i przekładam dyskietki.

Prawda, że została nas, nawiedzonych miłośników Ami BAAAAARDZO MOCNO KLASYCZNEJ garsteczka. Tak, jak i porządnej, klasycznej literatury "hard SF" Teraz jest faza na granie na smartfonach i jakąś fantasy pełną smoków, gołych bab wymachujących toporami i mieczami.

Sorry za offtopa, ale... Jeśli ktoś lubi taką mocną, klasyczną twardą sajensfikszyn, to polecam świetną książkę autorstwa mojego kolegi:
http://www.tolle.pl/pozycja/muzyka-sfer-niebieskich

On line sobie można jego opowiadania poczytać tu:
http://fabrica.iq.pl/modules.php?name=Your_Account&op=userinfo&username=tsole

Jest naprawdę bardzo, bardzo dobry.
Ludziom nakręconym na fizykę teoretyczną, paradygmatykę fizyki polecam doskonały wręcz esej:
FIZYKA: ZMIERZCH CZY RENESANS?
http://fabrica.iq.pl/artykul,41525.html

Ale powiem Ci, Hołdysie, że udało mi się "zarazić" Amigą mojego siedmioletniego bratanka Chłopak ma i Xboxa, i Wii, a ostro tłucze amigową klasykę. No i jest zafascynowany DPaintem
To napawa optymizmem!

Z szacunkiem
Des
Ps. Jeszcze raz przepraszam za off

Ostatnia modyfikacja: 06.11.2010 19:21:45
[#49] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Des, post #48

Się mi źle sznurek wkleił do "FIZYKA: ZMIERZCH CZY RENESANS". Powinno być:
http://fabrica.iq.pl/artykul,41525.html

Szacun
Des

Ostatnia modyfikacja: 07.11.2010 00:32:19

Ostatnia modyfikacja: 07.11.2010 00:36:54
[#50] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Des, post #49

Wracajac do duzych dyskow.. moim zdaniem ciezko utrzymac porzadek z plikami na takim dysku jest wiele danych nie potrzebnych,nadmiarowych,smieci i duplikatow. .. czlowiek nie liczy sie z miejscem i te smieci leza kilka lat a pozniej nie wiem co to i szkoda usunac :)

szczyt czystosci i ladu mialem w mojej pierwszej Amidze A1200 z firmowym dyskiem 120 MB Corner .. ehh wiedzialem gdzie co i jak.. nawet biblioteki mialem popakowane imploderem.
Szok przezylem jak mechanika padla
wtedy dowiedzilem sie ze jest slowko backup jednak mimo wieku nie naduzywam go

[#51] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Des, post #48

Z tym ze została garstka ludzi mocno zakreconych na punkcie Amigi- to z tym sie zgodzę. Chciałbym wam opisać mój ciekawy przypadek. W zwiazku z tym ze studiuje pedagogikę musiałem odbyć praktyki w szkole podstawowej. Prowadziłem zajęcia w świetlicy i w sali informatycznej w klasach 3-6. Były to zajęcia mozna powiedziec dość ciekawe. Wiedziałem ze raczej nikogo ze starszych klas nie zaraze miłością do Amigi ale w klasach trzecich po przedstawieniu troche rozbudowanej tysiącdwusetki doznałem szoku!! Zainteresowanie było duże, odziwo znalazło sie kilku uczniów ktorzy zaczęli swoją przygodę z Amigowaniem.
Troje rodziców miało jeszcze schowane Amigi ktore wyciągnęli dla swoich pociech (kolejnych trzech młodych fanów heh..)
Kilku zaintesowalo sie Winuae... Moze cos z tego bedzie, mam taka nadzieję... Według mnie są szansę aby choć spróbować zarazac młodych starymi komputerami. Pc-ty konsole sa nudne, jak codzienność..
Pozdrawiam..

[#52] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Skiba, post #51

Brawo Skiba!
Przynajmniej trzeba pokazać i uświadomić że nie wszystko zaczęło się od Windowsa i PC. OK Też mam nadzieję zarazić swoje pociechy bakcylem ciekawości do nietypowych rzeczy - mam na myśli również inne moje hobby.
[#53] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Skiba, post #51

Wiedziałem ze raczej nikogo ze starszych klas nie zaraze miłością do Amigi ale w klasach trzecich po przedstawieniu troche rozbudowanej tysiącdwusetki doznałem szoku!! Zainteresowanie było duże, odziwo znalazło sie kilku uczniów ktorzy zaczęli swoją przygodę z Amigowaniem.
Troje rodziców miało jeszcze schowane Amigi ktore wyciągnęli dla swoich pociech (kolejnych trzech młodych fanów heh..)
Kilku zaintesowalo sie Winuae...

No proszę OK Na pewno Amiga będzie powodem do radości dla tych dzieci jak i rodziców tak jak była powodem radości również dla nas.

[#54] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Minniat, post #53

Szkoda, ze Natami jeszcze nie jest dostępne w sprzedaży... Taki sprzęt na praktykach byłby świetny... Z tego co jeszcze zauważyłem największe odczuwalne braki w klasyku to brak filmów i youtube. Jest to opinia młodzieży.. Ciekawa byla opinia dyrektora- 'po co Pan pokazuje jakieś starocie na zajęciach, edukacja informatyczna nie powinna sie cofać, mamy przecież 21 wiek'.. Naprawdę 'miło' takie cos usłyszeć!

[#55] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Skiba, post #54

.

Ostatnia modyfikacja: 07.11.2010 10:39:27
[#56] Re: hdd wiekszy niz 4G

@Skiba, post #54

glowny blad ze amigi nie da sie kupic nowej tylko przechodzone szroty
ludzie podchodza jak do samochodow..wola nowe.. a nie takie w ktorych ich poprzednik pail faje i mial przepocone rece na kierownicy ;)

mysle ze jednak mlodziez nie zainteresuje sie na trwale Amiga..
jako chwilowa ciekawostka i owszem ..
ale jako docelowa platforma raczej nie.. pierwszy kontakt z cena kart turbo o czestotliwosci 40 mhz ..ich zniecheci ]]

smieszne jest to ze jakybys pokazal Morphos lub AmigaOS i tylko oprogramowanie dedykowane ... kazdy by przeszedl obojetnie .. z haslem .
-od taki inny linux na pececie/macu

Old Amiga ma klase i nutke tajemniczosci...i to ja wyroznia

[#57] Re: hdd wiekszy niz 4G

@HOŁDYS, post #55

Myślę, ze tak moze byc.. Chwilowa ciekawostka.. Ale moze (byłoby super!) Natami z nowymi możliwościami z odpowiednią przystępna cena by cos zmieniła? Chociaz sam juz w to wątpię :( tak czy owak miło jest w jesienny wieczór otworzyć drzwi i zobaczyć dwóch młodzieńców ktorzy mówią -my po Superfroga.. Wiem , ze odbiegam mocno od tematu z tym co pisze, ale jakos ta pora roku na mnie działa... Zanudzam.. Sorry...

[#58] Re: hdd wiekszy niz 4G

@WoYtEk, post #1

dajcie jakiś prosty przykład jak to zrobić bo już nie mam sil

[#59] Re: hdd wiekszy niz 4G

@WoYtEk, post #58

Format Drive DH0: Name Nie_chce_dysku OFS QUICK > NIL:
OK OK OK OK

[#60] Re: hdd wiekszy niz 4G

@WoYtEk, post #1

zamykam temat działa

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem