[#1] Formatowanie pod SFS
Czesc!

Dzielilem wczoraj dysk na partycje. Dwie pierwsze mniejsze niz 2GB sformatowalem klasycznie w Fast File Systemie. Zas na dwie pozostale, o pojemnosci wiekszej niz 4GB wgralem SFS. Zrobilem to rzecz jasna w HDToolBox-ie.

Po restarcie maszyny pojawily sie 2 ikony na blacie WB symbolizujace 2 pierwsze partycje w FFS, natomiast ikony dwoch pozostalych nie pojawily sie. Nie przejalem sie jednak tym faktem zbytnio i przystapilem do formatowania partycji. Z dwoma pierwszymi w FFS nie bylo problemu. Zastosowalem do nich program Format z katalogu SYS:System/

Nastepne dwie partycje w SFS chcialem sformatowac przez program SFSformat, dolaczony do archiwum SFS.lha Niestety za kazdym razem kiedy probowalem sformatowac dysk programem SFSformat pojawialo sie okienko Program failed z numerem bledu $800000008 System sie nie wieszal calkowicie tylko blokowalo sie okno Shell'a.

Postanowilem wiec sformatowa te partycje w SFS programem Format64. Dlugo to szlo, ale sformatowaly sie. Ikonki na blacie WB pojawily sie. Jednak po wylaczeniu komputera lub restarcie maszyny ikonki tych 2 partycji znikaja, ale wystarczy sie odwolac do tych partycji i znowu sie pojawiaja na ekranie WB. Co ciekawe sformatowalem 2 partycje w SFS, ktora poprzednio byla w FFS i ku mojemu zdziwieniu jej ikonka nie zniknela z blatu po restarcie maszyny. Moze dlatego, ze ta partycja byla mniejsza niz 2GB?

W zwiazku z powyzszym opisem mam kilka pytan do Was:
1) Dlaczego program SFSformat wiesza sie?
1a) Dlaczego program SFSformat nie wiesza sie jesli partycje potraktuje najpierw programem Format64 lub Format?
1b) Czy program SFSformat w ogole sluzy do formatowania, gdyz robi to tak szybko, ze mam watpliwosci, np. kilkadziesiat GB w kilka sekund?
2) Czy mozna uzyc Format64 dla partycji w SFS?
3) Dlaczego trzeba odwolac sie partycji w SFS, ktore maja wiecej niz 4GB by ikonka ja reprezentujaca pojawila sie na WB?
4) Rozumiem, ze nie nalezy po raz pierwszy formatowac partycji z opcja QUICK? Jednak zastosowalem QUICK na nowej partycji, bo nie moglem sie doczekac kiedy Format64 skonczy pelne formatowanie. Po tym szybkim formatowaniu jednak moglem korzystac z tej partycji normalnie, nagrywalem pliki, katalogi nie zauwazylem nieprawidlowego jej dzialania. A wiec mozna spokojnie stosowac QUICK na nowej partycji?

Chcialem skonfrontowac Wasze opdowiedzi na powyzsze pytania z moim zdaniem na ten temat.

Posiadam A1200 z fast-ata, dysk 60GB w trybie no split, AmigaOS 3.1 Z gory dziekuje za sugestie.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#2] Re: Formatowanie pod SFS

@Robert Jackowski, post #1

Robert Jackowski napisał(a):

> Postanowilem wiec sformatowa te partycje w SFS programem
> Format64. Dlugo to szlo, ale sformatowaly sie. Ikonki na blacie
> WB pojawily sie. Jednak po wylaczeniu komputera lub restarcie
> maszyny ikonki tych 2 partycji znikaja, ale wystarczy sie
> odwolac do tych partycji i znowu sie pojawiaja na ekranie WB.

W HDToolBoxie nie dałeś pewnie opcji AutoMount. A widać je w bootmenu?

> Co ciekawe sformatowalem 2 partycje w SFS, ktora poprzednio
> byla w FFS i ku mojemu zdziwieniu jej ikonka nie zniknela z
> blatu po restarcie maszyny. Moze dlatego, ze ta partycja byla
> mniejsza niz 2GB?

Być może masz źle spatchowane scsi.device.

> 1b) Czy program SFSformat w ogole sluzy do formatowania, gdyz
> robi to tak szybko, ze mam watpliwosci, np. kilkadziesiat GB w
> kilka sekund?

Tak. Robi tzw. quickformat.

> 2) Czy mozna uzyc Format64 dla partycji w SFS?

Można, ale nie masz wtedy możliwości wyspecyfikowania opcji SFS. Te parametry rozumie tylko SFSFormat.

> 3) Dlaczego trzeba odwolac sie partycji w SFS, ktore maja
> wiecej niz 4GB by ikonka ja reprezentujaca pojawila sie na WB?

Coś nie tak z Activate albo AutoMount.

> 4) Rozumiem, ze nie nalezy po raz pierwszy formatowac partycji
> z opcja QUICK? Jednak zastosowalem QUICK na nowej partycji, bo
> nie moglem sie doczekac kiedy Format64 skonczy pelne
> formatowanie. Po tym szybkim formatowaniu jednak moglem
> korzystac z tej partycji normalnie, nagrywalem pliki, katalogi
> nie zauwazylem nieprawidlowego jej dzialania. A wiec mozna
> spokojnie stosowac QUICK na nowej partycji?

Oczywiście. Zawsze było można.
[#3] Re: Formatowanie pod SFS

@Jacek Rzeuski, post #2

Cześć!

> > Postanowilem wiec sformatowa te partycje w SFS programem
> > Format64. Dlugo to szlo, ale sformatowaly sie. Ikonki na
> blacie
> > WB pojawily sie. Jednak po wylaczeniu komputera lub restarcie
> > maszyny ikonki tych 2 partycji znikaja, ale wystarczy sie
> > odwolac do tych partycji i znowu sie pojawiaja na ekranie WB.
>
> W HDToolBoxie nie dałeś pewnie opcji AutoMount. A widać je w
> bootmenu?

W bootmenu na pewno widać wszystkie partycje, przy tych w SFS jest SFS/1 przy wpisanym Identifer 0x53465301, a przy 0x53465300 - SFS/0 bodajże. Automount sprawdzę, bo nie jestem pewien w tej chwili.

Instalowałem wersję SFS v1.2xx (xx-jakies cyfry nie pamiętam teraz) z Aminetu. Swego czasu polecałeś SFS v1.95 (chyba), a stroniłeś od v1.84. To archiwum (SFSv1.2xx) z Aminetu jest świeże, a są też wersje SFS 1.95, 1.84 (chyba starsze) o wyższych numerkach. Dlaczego tak jest? Już się pogubiłem w wersjach SFS.

> > Co ciekawe sformatowalem 2 partycje w SFS, ktora poprzednio
> > byla w FFS i ku mojemu zdziwieniu jej ikonka nie zniknela z
> > blatu po restarcie maszyny. Moze dlatego, ze ta partycja byla
> > mniejsza niz 2GB?
>
> Być może masz źle spatchowane scsi.device.

Mam fast-ata. Rozumiem, że sterownik do fast-ata patchuje scsi.device, a więc chyba tu jest wszystko OK.

> > 1b) Czy program SFSformat w ogole sluzy do formatowania, gdyz
> > robi to tak szybko, ze mam watpliwosci, np. kilkadziesiat GB
> w
> > kilka sekund?
>
> Tak. Robi tzw. quickformat.

SFSformat zadzialal dopiero kiedy te partycje SFS potraktowalem standardowym formatem. Rozumiem, że SFSformat nie umie inaczej niż tylko quickformatować?

> > 2) Czy mozna uzyc Format64 dla partycji w SFS?
>
> Można, ale nie masz wtedy możliwości wyspecyfikowania opcji
> SFS. Te parametry rozumie tylko SFSFormat.

OK.

> > 3) Dlaczego trzeba odwolac sie partycji w SFS, ktore maja
> > wiecej niz 4GB by ikonka ja reprezentujaca pojawila sie na
> WB?
>
> Coś nie tak z Activate albo AutoMount.

AutoMount jest w HDToolBoxie, a gdzie znajdę Activate?

> > 4) Rozumiem, ze nie nalezy po raz pierwszy formatowac
> partycji
> > z opcja QUICK? Jednak zastosowalem QUICK na nowej partycji,
> bo
> > nie moglem sie doczekac kiedy Format64 skonczy pelne
> > formatowanie. Po tym szybkim formatowaniu jednak moglem
> > korzystac z tej partycji normalnie, nagrywalem pliki,
> katalogi
> > nie zauwazylem nieprawidlowego jej dzialania. A wiec mozna
> > spokojnie stosowac QUICK na nowej partycji?
>
> Oczywiście. Zawsze było można.

Właśnie. Dla mnie nie było oczywiste, że można czysty dysk ze sklepu potraktować poleceniem Format z opcją QUICK i spać spokojnie bez obawy o utratę danych. Nie wiedziałem o tym. Myślałem, że pierwszy raz należy sformatować dysk normalnie. Dzięki za info.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#4] Re: Formatowanie pod SFS

@rjack1, post #3

Identifier dla wszystkich partycji w SFS powinin byc 0x53465300, a oznaczone powinny być SFS (czy podobnie).
Co do odwołania się do tych partycji... Nie zawsze tak jest;) U mnie kiedyś nie musiałem się odwoływać do takich partycji żeby były widziane od razu. Teraz niestety znów jest tak jak u Ciebie. Daj jakieś odwołanie w s-s (np. wczytuj tapetę z tej partycji) i będzie po problemie.
[#5] Re: Formatowanie pod SFS

@szulu, post #4

Cześć

> Identifier dla wszystkich partycji w SFS powinin byc
> 0x53465300, a oznaczone powinny być SFS (czy podobnie).

OK. Zmienie na 0x53465300, bo miałem 0x53465301 i wtedy było SFS/1.

> Co do odwołania się do tych partycji... Nie zawsze tak jest;) U
> mnie kiedyś nie musiałem się odwoływać do takich partycji żeby
> były widziane od razu. Teraz niestety znów jest tak jak u
> Ciebie.

Ciekawe od czego to zależy?

> Daj jakieś odwołanie w s-s (np. wczytuj tapetę z tej
> partycji) i będzie po problemie.

Wlasnie tak robie. Po prostu wpisuje w user-startup dh2: i już.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#6] Re: Formatowanie pod SFS

@rjack1, post #5

Jakiej wersji WB uzywasz? Zdaje sie ze to jakis bug WB3.5-3.9... (nie uzywam 3.5-3.9 i tylko gdzies przeczytalem).
[#7] Re: Formatowanie pod SFS

@Andrzej Drozd, post #6

Dziwne. Ja mam AmigaOS3.9 i potestowałem sobie ten SFS. Nie miałem z nim większych problemów. Zawsze widoczny i działający (jednak ma swoje wady, których ja nie trawię i wolę FFS). Najważniejsze jest tylko dobre podanie Identyfikatora, mask i MaxTransfer w HDToolBoxie. I nie ma znaczenia jaka wersja HDToolBoxa (ja używam tylko tej z AmigaOS3.9).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem