[#31] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@_luk, post #29

Zauważyłem że gdy włączam amigę obciążoną wszystkimi podzespołami to kontrolka POWER świeci słabo, natomiast jak wyciągnę turbo to świeci normalnie.

Dzisiaj zwiedziłem całe miasto, wszystkie komisy obdzwoniłem za tym zasilaczem i nic... pozostaje tylko allegro. Lub giełda w Lubinie :P

[#32] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Mayolika, post #31

A zmierz napięcie z podłączoną A1200 bez karty turbo
Jak będą podobne do tych co zmierzyłeś wcześniej to zasilacz jest ok.

Potem podociskaj wszystkie układy na płycie A1200; ROM-y w szczególności.
Te tanie podstawki zastosowane na całej płycie A1200 (i innych Amigach też) mają to do siebie że lubią tracić styk z byle powodu.
[#33] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@stachu100, post #32

to są właśnie pomiary na gołym zasilaczu, podpiąć wszystko i zmierzyć jeszcze raz?

[#34] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Mayolika, post #33

Tak
[#35] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@stachu100, post #34

Dobra, to nie zasilacz. Wymieniłem na inny i nic, dalej to samo. Nie wiem co się dzieje, przecież ja tylko wsadziłem apollo do slotu. Zwłaszcza że Amiga działała zaraz po włożeniu karty i to przez dwie godziny. Może to kickstart? Gdy włączam komputer to sygnał wizyjny jest taki jak zwykle, szary ekran, zaraz jaśniejszy szary i.....nie ma kliku stacji. Twardziel się rozkręca, robi autotest i też nic. Ratunku!! Może ktoś miał podobne problemy?

Ostatnia modyfikacja: 22.11.2010 19:49:34
[#36] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Mayolika, post #35

przeczysc styki zlacza krawedziowego, przeczysc styki machow na samym apollo, mozesz je przejechac pilnikiem do paznokci zeby pozbyc sie ew warstwy syfu na wierzchu. u mnie takie cos kuruje wszelkie fochy apolla
[#37] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Valwit, post #36

Wywalić podstawki pod MACH-y, wlutować MACH-y na stałe. Apollo zaczyna chodzić "rock stable". OK
[#38] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Valwit, post #36

Ja cały teraz czas próbuję ją "gołą" uruchomić...

[#39] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Mayolika, post #38

a to nozki kickstartow sie kłaniaja. tylko patrz zeby wlozyc dokladnie tak samo jak byly
[#40] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Mayolika, post #38

Zachciało mi się dołożyć pamięci do A1200.
Z uwagi na dostęp aby włożyć simma do kontrolera SCSI trzeba całe turbo wyjąć.
Komputer działał, po włożeniu simma przestał, po kilkugodzinnej walce i wybebeszeniu wszystkiego w towerce padła diagnoza, zdechła płyta od A1200.
Objawy jak u ciebie,szary ekran i brak jakichkolwiek reakcji czy dźwięków.
Podmiana czy czyszczenie styków nóżek kicków nie pomogło.
I tylko żal że jak A1200 były na allegro po 50 zł nie kupiłem kilku na zapas.

Pozdrawiam
[#41] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@RadoslawF, post #40

Akurat mam płytę A1200 rev 1D4 z KS3.1 do sprzedania, 100% sprawna.
Chciałbym ciutkę więcej niż 50PLN
Jakby co wal na priv.
[#42] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Mayolika, post #38

Mayolika skąd jesteś? po końcówce ID ISP widzę że z Legnicy, a więc niedaleko (ja Świdnica), dlatego proponuję żebyśmy się ugadali jakoś i wspólnie podumali co z Twoim sprzętem, mam 4 płyty A1200 i jedną Apollo 1260 więc jest na czym eksperymentowac :)

[#43] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@altcomputing, post #42

Jestem z Legnicy. A ty Świdnica? hmm pokombinuję jeszcze trochę z tą amigą jak nic to nie da to się odezwę. Fajnie by było coś poeksperymentować. Ciekawi mnie czy to Apollo moje jest dobre, czy to czasem nie ono załatwiło mi komputer. Ehh.

[#44] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Mayolika, post #43

No pisz jakby co, najlepiej gg 10789629.

[#45] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@altcomputing, post #44

Wspaniałe wieści mam!!! Heheh. Amiga zmartwychwstała! Rozkręciłem ją na czynniki pierwsze, wyciągnąłem romy przeczyściłem zmywaczem do paznokci nóżki, całą płytę również, krawędziówkę nie pominąłem. Poskręcałem... DZIAŁA!!! Dziękuję wszystkim za podpowiedzi co do postępowania z amigą! Należy się Wam oraz mi wielkie piwo!

BTW czym przykleić do procka 040 radiatorek? Bo wiesza mi się po dłuższej pracy, a procka ne można dotknąć później.

[#46] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Mayolika, post #45

Moje gratulacje!

Nie zakładaj radiatorka na procek bo tak naprawdę sam radiator niewiele daje.
Załóż wentylator zintegrowany z radiatorem.
Na przykład coś takiego:

http://picasaweb.google.com/lh/photo/7kjMLEe7q-cr7q2ALEUTMA?feat=directlink
[#47] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@stachu100, post #46

Tzn ja mam radiatorek z wentylatorkiem podpinanym pod wtyczkę jak do twardego dysku czy cd romu, ale czym to przykleić do procka?

Ostatnia modyfikacja: 23.11.2010 14:24:50
[#48] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Mayolika, post #47

Taśmą termoprzewodzącą np. firmy 3M czy Akasa. Jest tego trochę na alleszrocie lub w tym sklepie

[#49] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@waldiamiga, post #48

Kupiłem pastę termoprzewodzącą i kropelkę. Zamierzam wyczyścić procesor oraz wypolerować radiator od spodu, nałożyć pastę na większą część (wewnętrzną) procesora, na brzegach natomiast dać minimalnie po kropelce kleju na rogach i przykleić radiator mocno. Może być?

[#50] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Mayolika, post #49

Od biedy może być, jednak ta taśma będzie lepszym rozwiązaniem. Sam mam na swoim Apollu i przewodzi ciepło bardzo fajnie (radiator jest już po chwili działania ciepły).
[#51] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Mayolika, post #1

Nie zapomnij o czymś takim jak oxypatcher! :)

[#52] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Mayolika, post #25

Zasilacz daje napięcia dobre. Sprawdzić wypadałoby tętnienia, ale bez oscyloskopu możesz zapomnieć. Panowie - tu mamy doczynienia z cyfrówką, jeden uwalony elektrolit może narobić bubu - sprzęt nie wstanie. Powymieniaj wszelkie elektrolity na mb/zasilaczu. Jeśli Cię to przerasta, wyślij sprzęt to mnie, albo do kogoś innego z forum, kilku chłopaków ma łeb do tego. ;)

[#53] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@UZi, post #52

Dzięki Uzi ale już wszystko działa. Przyczyną było jak prawie w każdym przypadku... nie wiadomo co! Wystarczyło przeczyścić romy oraz płytę główną, podłączyłem... działa!

[#54] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@UZi, post #51

Oxy jest niezbędny, rzecz oczywista. Aczkolwiek przy procku 040 daje nieszczególnego kopa. Dopiero przy 060 widać rzeczywiste przyspieszenie, szczególnie takie ślimaki jak LW bardziej dziarsko pełzną; z moich doświadczeń wynika, że 25 do 30 procent w stosunku do systemu bez tej łatki.

Z szacunkiem
Des

[#55] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Des, post #54

trzeba przypomniec ze system AmigaOS3.0 i 3.1 to kompilacje na procesor 68000 - wiec malo optymalny kod wynikowy dla 060

[#56] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@UZi, post #51

Skąd można ściągnąć Oxyron patcher? Na Aminecie znalazłem tylko plik txt opisujący trochę tę łatkę. Czy jedyną opcją jest zakup tej łatki w Amigakit za 20 euro?

[#57] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Tomski, post #56

Raczej tak.

[#58] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@Tomski, post #56

Amigowa archeologia

[link do warezu komercyjnego programu został usunięty. Program można kupić tutaj.]
Jeszcze to

Ostatnia aktualizacja: 29.12.2013 20:06:42 przez recedent
[#59] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@TUPCOM, post #58

A ja dla ciekawości wpisałem w Google tę nazwę i w chwilę później znalazłem ten programik w wersji 3.14 (OxyPatcher3.14). Spakowany jest lzx. Archiwum nazywa się: Oxyron Patcher 3.14.lzx
[#60] Re: Trochę lekcji o Apollo 1240

@TUPCOM, post #58

Przepraszam za moją gafę Recedent.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem