[#1] serwer ftp
ftp czy dobrze pisze ehh jaki postawić na ami jaki na piecu ? żeby było można wymieniać pliki

[#2] Re: serwer ftp

@WoYtEk, post #1

Możesz skorzystać z klienta samby. Jest odpowiedni art na PPA.

[#3] Re: serwer ftp

@WoYtEk, post #1

Na Amidze RC-FTPD lub AmiFTPd, na pocecie cokolwiek darmowego i łatwo konfigurowalnego.
Można też męczyć Sambe i Tango z pecetowym otoczeniem sieciowym, ale generalnie nie polecam.
FTP na najszybsza i najbardziej elegancka metoda.

Pozdrawiam
[#4] Re: serwer ftp

@WoYtEk, post #1

A mozesz to pytanie (znak zapytania jeden jest) zadac po polsku?
Mysle ze kilka osob mogloby pomoc, niestety nie mowia one w Twoim jezyku...
[#5] Re: serwer ftp

@stachu100, post #4

Już nie bądź taki wymagający ;)

P.S. Czemu nie używasz polskich znaków? ;)

[#6] Re: serwer ftp

@WoYtEk, post #1

na pc cerBErus ftp na ami gui-ftp oba programy są daRMowe na piecu stawiasz serwer ftp cerberusem a łaczysz się z amigi poprzez gui-ftp w druga stronę nie kombinowałem gdyż taka KONfiguracja zadawalać mnie bardzo dużo znaczy się dobrze a jeszcze przy nie zapomnieć ustawić fierwalla w windowsie co by wpuszczał połączenie z ami

Trzeba iść spać bo człowiek od rzeczy pisze.

Ostatnia modyfikacja: 17.11.2010 23:05:11
[#7] Re: serwer ftp

@parallax, post #5

Może pisze z Ami....

[#8] Re: serwer ftp

@WoYtEk, post #1

Najprościej i najszybciej:

Na Amidze odpal serwer RC-FTPd i lącz się z nim np. za pomocą Total Commandera na pececie

albo:

Na pececie odpal serwer Cesar FTP i łącz się nim za pomocą AmiTradeCenter na Amidze.

Wszystkie programy są za free. Amigowe znajdziesz na Aminecie, a pecetowe w Google.
[#9] Re: serwer ftp

@Tomski, post #6

Rewelka. Jak tak szybko opanowałeś jego język? Muszę się też tego nauczyć.
[#10] Re: serwer ftp

@kmilota, post #9

Witam

Odkopuje temat.
Mam problem. Postawiłem server na pc programem filezilla server skonfigurowałem go, działa sprawdzałem na pc. Odpalam AmiTradeCenter konfiguruje i niestety nie chce się połączyć z pecetem. Net idzie po kablu z routera do amigi na karcie 3com.

Dodam ze net działa na amidze jak i również pobierałem przez ten program z aminetu z ftpa.
[#11] Re: serwer ftp

@amigo79, post #10

FileZilla działa Ci po FTP czy FTPS?
[#12] Re: serwer ftp

@pong777, post #11

w przeglądarce na pc wchodzę przez ftp://
[#13] Re: serwer ftp

@amigo79, post #12

Hmm. Może być coś z firewall'em, że blokuje port FTP. Musisz poszukać w opcjach FileZilla.
Ze swojej strony polecam CerberysFTP. Kiedyś był darmowy do domowego użytku. Ostatnimi czasy nie używałem go i nie wiem czy ta wersja trial ma taką opcję. Plus tego FTP był taki że w logach widziałem co się dzieje i mogłem wywnioskować co blokuje albo co jest ustawione nie tak. Zobacz może w FileZilli też po logach łączenia dojdziesz co jest nie tak.

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2017 11:47:28 przez Tomski
[#14] Re: serwer ftp

@Tomski, post #13

Dziękuję za porady jeżeli uda mi sie rozwikłać problem nie omieszkam o tym poinformować szeroki uśmiech
[#15] Re: serwer ftp

@amigo79, post #14

Bo to jest problem z scianaognia bo twoje połączenie nigdzie nie wychodzi i dlatego działa. Dodaj regułę albo wyłącz ja używam CesarFTP na Win.
[#16] Re: serwer ftp

@amigo79, post #10

W Windowsie powyżej XP Filezillę trzeba odblokować w firewallu.
[#17] Re: serwer ftp

@amigo79, post #10

serwer ftp postaw na Amidze programem rc-ftpd
[#18] Re: serwer ftp

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #17

Dobre jest to że na Ami można postawić serwer FTP (u mnie za pomocą rc-ftpd) a na pc zainstalować amigę jako dysk sieciowy.
Polecam to rozwiązani.
[#19] Re: serwer ftp

@Risc, post #18

Ja robię odwrotnie. Na Linuxie dopisałem dwie linijki i mam tam server sieciowy. Na Amidze używam AmiFTP i ATC. Na OSX też dopisałem sobie jedną linijkę i działa elegancko.
Fajnie działa też SMBFS i jest do tego SMBFSGUI.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem