[#1] CD32 - jaka klawiatura?
Witam. Temat był pewnie mielony już kilka razy, ale nie mogę niczego konkretnego znaleźć w sieci.

Mam przejściówkę Tomsa do klawiatury PC (DIN 5), ale albo z nią jest coś nie tak, albo dwie klawiatury PC które znalazłem w piwnicy są walnięte.

Pytanie teraz, jaką mam jeszcze alternatywę. Polowanie na klawiaturę dedykowaną CD32 raczej pozostaje w sferze fuksa, zatem, czy macie jakiegoś linka ze schematem przeróbki dzisiejszych klawiatur (PS2, USB?) Czy wiecie gdzie tanio takowe kupić, a może macie lepsze rozwiązania?

[#2] Re: CD32 - jaka klawiatura?

@Duracel, post #1

Ja mam do CD32 klawiaturke od A4000, mocna solidna, chodzi idelanie. Mialem kiedys przejsciowke Tomsa do zwyklej lkawiatury Pc z takim kabelkiem, najpierw zaczela przerywac a potem juz nic nie mozna bylo napisac jesli nie polozylo sie pudelka tak zeby kabel wsrodku znajdowal sie w okreslonej pozycji. Potem przejsciowka umarla. Z klawiatura A4000 nie mialem juz takich przejsc bo i mniej jej uzywalem, z 1200 nie chodzi wogole.

[#3] Re: CD32 - jaka klawiatura?

@Koyot1222, post #2

Ano właśnie, w latach 90 mialem przejsciowke Tomsa i działało, teraz wygrzebałem jakąś inną (wieksza), która leżała sobie przez pare lat, ale albo jest spaprane coś w niej albo te klawy PC trachnięte.

Najchętniej wziąłbym coś małego, nowego jak robią do A1200 pod klawiatury USB, ale czy ktoś coś takiego zrobi specjalnie pod CD32?

[#4] Re: CD32 - jaka klawiatura?

@Duracel, post #3

Łee tam.
Po co zawracać sobie głowę daremnymi klawiaturami od PC.
Najlepszą i w miarę kolorystycznie dobraną klawiaturą jest właśnie od CDTV.
Bez przeróbki nie ruszy. Wystarczy rozkręcić dolną pokrywę klawiatury, zamienić piny w białej wtyczce. Kolejna czynność to należy ułamać plastikowy bolec we wtyczce. Jak wiadomo klawiatury CDTV miały go w innym miejscu niż standardowa wtyczka PS/2.

Ot co masz wspaniałą klawere do CD32, ba, nawet do A4000.

http://wstaw.org/m/2010/11/26/schemat.JPG

Na zdjęciu widać już przerobioną klawiaturę dla CD32/A4000.
W takiej kolejności muszą być kolory czterech kabelków jak na fotce.

Ostatnia modyfikacja: 26.11.2010 14:58:39
[#5] Re: CD32 - jaka klawiatura?

@Maxsoft, post #4

Ano zgadza się, słyszałem o tym manewrze, a masz jakiś schemacik które to przewody trzeba podmienić itd?

[#6] Re: CD32 - jaka klawiatura?

@Duracel, post #5

Jak podłączyć klawiature od AMIGI CDTV do konsoli AMIGA CD32 - instrukcja (E-book)

Zaznaczam.
Nie odpowiadam za uszkodzenia sprzętu wynikłe z niewłaściwego podłączenia
i niezastosowania się do poniższych instrukcji.

Krok po kroku jak to zrobić:

Przygotuj:
- klawiaturę CDTV
- śrubokręt krzyżakowy
- śrubokręt zwykły/płaski, najlepiej mały
- większą igłę

Zabieramy się do pracy.

1. Odwróc klawiaturę i śrubokrętem krzyżakowym odkręć 6 śrubek
2. Zdejmij dolną pokrywę
3. Wyciągnij białą wtyczkę ze slotu klawiatury (to ta z 4 kolorowymi kabelkami)
4. Weź igłę i odchyl plastikowe zabezpieczenie, w tym samym czasie wysuwaj przewód z obudowy wtyczki.
Zrób to ze wszystkimi czterema kabelkami.
5. W taką pustą wtyczkę musisz teraz włożyć te same przewody ale w odwrotnej kolejności.
6. Na płycie głównej klawiatury są ponumerowane piny na złączu od 1 do 4
7. Zwróć uwagę jakie kolory są podłączone we wtyczce.
8. Opis sygnałów na pinach w gnieździe klawiatury oraz kolejność kolorów przewodów aby klawiatura
działała w CD32:
Pin nr.1 (GND) - kabelek pomarańczowy
Pin nr.2 (+5V) - kabelek żółty
Pin nr.3 (CLOCK) - kabelek biały
Pin nr.4 (DATA) - kabelek czerwony
9. Tak podłączone przewody we wtyczce wsuń w gniazdo klawiatury
Kolejność kolorów w twojej klawiaturze muszą się zgadzać z kolorami na zdjęciu powyżej (nie może być inaczej)
10. Jeśli upewniłeś się że wszystko jest tak jak na zdjęciu to możesz zamknąć dolną pokrywę i
skręcić klawiaturę.
11. Teraz zabieramy się za czarną wtyczkę którą wkłada się do komputera.
Jak wiadomo wtyczka klawiatury CDTV jest identyczna jak standard w CD32/PS2.
Jest tylko jedyna różnica, plastikowy bolec jest umiejscowiony na środku co uniemożliwia
poprawne osadzenie jej w złączu CD32. Niestety ten bolczyk musisz usunąć.
12. Chwyć wtyczkę i płaskim śrubokrętem wyłam ten plastikowy bolczyk.
Zwróć uwagę na to aby bolec urwał się przy samym dnie,
Wtedy wtyczka podczas podłączania głęboko osadzi się w gnieździe klawiatury CD32.
13. Sprawdź czy podczas wyłamywania bolczyka nie wykrzywiłeś pionów we wtyczce klawiatury.
Jeśli są jakieś odchylenia musisz je bezwzględnie skorygować.

Klawiatura jest gotowa do podłączenia.
Testujemy poprawność działania.

1. Umieść poprawnie wtyczkę od klawiatury w gnieździe AUX twojej CD32.
2. Włącz CD32.
3. Na ekranie pojawia się obraz startowy konsoli.
4. Teraz spróbuj wykonać reset konsoli z klawiatury.
5. Wciśnij jednocześnie 3 klawisze (CTRL+A+A)
6. CD32 powinna się zresetować.
7. Jeśli tak się stało oznacza to że wykonałeś wszystkie czynności zgodnie z opisem.
Klawiatura działa. Aby sprawdzić poprawność pracy klawiatury musisz uruchomić jakąś płytę
z Workbenchem lub grą w której można używać klawiatury.
8. Jeśli nie można zresetować konsoli z klawiatury oznacza to że albo źle przeprowadziłeś proces
zamieniania przewodów wewnątrz klawiatury albo też nabyłeś uszkodzoną klawiaturę CDTV.

Nawet jeśli źle podłączyłeś przewody to ani klawiatura ani też CD32 nie powinny się uszkodzić.
Tak było w moim przypadku i po korekcji przewodów udało się.

To wszystko i życzę miłej pracy.
Pozdrawiam.
Maxsoft.
[#7] Re: CD32 - jaka klawiatura?

@Maxsoft, post #6

Fajnie, dzięki, to jeszcze tylko klawiature od CDTV potrzebuję :D

Ale szczerze mówiąc, to co ich k... podkusiło, zeby zrobić inne połaczenie w CDTV i CD32. Nie wiem czy w takim razie nie przerobie samej CD32 w gniazdku, bo jak kupie CDTV do kolekcji to nie zamierzam dwóch klawiatur trzymać.

Ostatnia modyfikacja: 26.11.2010 22:30:57
[#8] Re: CD32 - jaka klawiatura?

@Duracel, post #7

Szkoda niszczyć CD32 i kombinować.
Najlepiej kupić gniazdo i wtyczkę na ps/2, potem 3cm kabelka i zrobić specjalny adapter który to zamieni sygnały.
Ot co najlepsze rozwiązanie.
A aby nie niszczyć tego czarnego bolczyka we wtyczce klawiatury CDTV, to wywiercić małym wiertełkiem otwór w gnieździe PS/2 adaptera.
[#9] Re: CD32 - jaka klawiatura?

@Duracel, post #7

Ale szczerze mówiąc, to co ich k... podkusiło, zeby zrobić inne połaczenie w CDTV i CD32.

W CD32 zrobili wejscie na klawiere od A4000 bo w 1993 tylko taka byla w produkcji.

[#10] Re: CD32 - jaka klawiatura?

@reactor, post #9

Dziwna sprawa. Dzisiaj podmieniłem te przewody w klawiaturze CDTV i jest dziwny objaw. Niby literki wyskakują prawidłowo, ale po puszczeniu przycisku wyskakują dalej, jakby ktoś przytrzymywał przycisk.

Z CDTV ta klawiatura działa prawidłowo po ponownej podmianie przewodów.

[#11] Re: CD32 - jaka klawiatura?

@Duracel, post #10

Niektóre klawiatury, albo niektóre płyty główne mają problem z poprawnym działaniem, mi w A1200 jedna klawa od CDTV działa a inna zupełnie odmawia współpracy, chociaż obie są sprawne.

[#12] Re: CD32 - jaka klawiatura?

@altcomputing, post #11

Tylko teraz nie bardzo wiem co mam robić i na czym stoję. Mam przelotkę do klawiatury PC, ale sprawdziłem chyba ze 4 klawiatury PC przez te przelotkę i też nie działają. Efekt jest podobny czyli ciąg znaków przypadkowych (często pojawia się "8" i "-"). W przypadku podmienionych przewodów klawiatury CDTV wyświetlane znaki odpowiadają naciskanym, ale pomiędzy nimi pojawia się co jakiś czas "-".

I teraz chyba muszę czekać do AmiWAWY, podłączyć na chwilę jakąś klawę od A4000 jak będzie, aby przekonać się czy coś się spieprzyło w CD32 czy też może mam pecha i żadna z klawiatur jej nie odpowiada.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem