[#1] ppc i rom 3.0
witam mam pytanko. sprzedalem czlowiekowi ppc ktore hulalo u mnie spoko na romie 3.1, ale on twierdzi ze mu sie nie uruchamia - jego wersja plyty to 2b commodore. czy ppc pojdzie z 3.0 (mi sie wydaje ze tak) i co mi radzicie?
[#2] Re: ppc i rom 3.0

@jaro, post #1

Kilka lat działałem na CSPPC i z ROMem3.0. Nie zauważyłem nic niepokojącego. Zresztą niech ten gość sobie przeczyta wymagania karty w instrukcji. Tam stoi jak byk ROM3.0.
[#3] Re: ppc i rom 3.0

@kmilota, post #2

No tak, ale tutaj raczej mowa o A1200;) Co nie zmienia zresztą tego, że powinno działać bez problemów.
[#4] Re: ppc i rom 3.0

@jaro, post #1

Co znaczy nie uruchamia? Skoro karta jest sprawna (u Ciebie działała) to pewnie u tamtej osoby są poblemy z zasilaniem. Sam miałem problemy po zamontowniu BPPC i winne okazało się zasilanie.
[#5] Re: ppc i rom 3.0

@szulu, post #4

koles twierdzi ze ma zasilacz pc 250W, ja mam chyba taki sam w obudowie giftu... hmm mialem doczynienia z plytami ktore nie chcialy dzialac z ppc,
zobaczymy jutro kolesi przyjezdza do mnie i bedziemy walczyc.
[#6] Re: ppc i rom 3.0

@jaro, post #5

Sam zasilacz nie rozwiaze problemow z zaslianiem na plycie....Potrzebny jest "tunning" plyty lub Karta Zorro ( tak jak bylo w moim wypadku)
[#7] Re: ppc i rom 3.0

@waldiamiga, post #6

hmm na mojej plycie nie ma zadnego widocznego tuningu a jednak ppc dziala.....
[#8] Re: ppc i rom 3.0

@waldiamiga, post #6

jak sie okazalo plyta nie wymaga tuningu, na innym zasilaczu idzie bez problemu :)
[#9] Re: ppc i rom 3.0

@jaro, post #8

dodaje ze chodzi z oryginalnym zasilaczem od a1200 :)
[#10] Re: ppc i rom 3.0

@jaro, post #9

Który zapewne jest podłączony bezpośrednio do gniazda zasilania A1200, bez żadnych przelotek itp. W dodatku urządzenia typu dyski itp. na pewno nie są z niego zasilane?
[#11] Re: ppc i rom 3.0

@szulu, post #10

:), w tym konkretnym przypadku nie sprawdzalem tego , ale kiedys do identycznego zasilacza podlaczylem a1200 ze stacja i dyskiem 4,3 gb 3,5" no i oczywiście ppc, nie mowie ze jest to rozwiazanie stabilne, ale komputer normalnie sie uruchamial ,system sie ladowal, nie bylo zadnych obejsc zasilania, byla to plyta 2b z AT.
[#12] Re: ppc i rom 3.0

@jaro, post #9

Ten "oryginalny" zasilacz z a1200 jest gorszy od tego z a500. Doswiadczylem to praktycznie. Pozatym ten od a500 mozna rozkrecic (lub zalac mineralna), a ten od a1200 jest "zapuszkowany" tak jak ten od C64. jak sie zepsuje to do kosza, albo "dlutem pofatygowac" :)
[#13] Re: ppc i rom 3.0

@Andrzej Drozd, post #12

Mój od A1200 dał się pięknie rozłożyć na części. Miałem ten czarny dodawany do A1200 przez AT.
[#14] Re: ppc i rom 3.0

@szulu, post #13

ja mam 2 biale, jeden od C= a drugi od AT, oba maja sruby
[#15] Re: ppc i rom 3.0

@Valwit, post #14

fakt, jest taki jeden ciezki, ladny model zasilacza i jest faktycznie nierozbieralny, ale w zdecydowanej wiekszosci przypadkow sa to rozbieralne lekkie modele... hmm z tego co slyszalem to zasilacze od a500 sa faktycznie lepsze, ale to kwestia pradu jaki z siebie sa w stanie wycisnac......
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem