[#1] wersja plyty a ppc
witam. czy ppc bedzie dzialac z kazda plyta glowna rev 2b czy nie jest to pewna sprawa?
[#2] Re: wersja plyty a ppc

@jaro, post #1

O ile wiem to nie ma zadnych problemow z jakakolwiek plyta i BlizzardamiPPC, ani z romem 3.0. Wydaje mi sie ze kolega ma problem z zasilaniam lub musi przeczyscic gniazdo karty procesorowej.
[#3] Re: wersja plyty a ppc

@Andrzej Drozd, post #2

hehh to kolega nie do konca ma racje - na pewno sa plyty ktore nie dzialaja z ppc ;), pozdrawiam, to raczej nie problem z zasilaniem
[#4] Re: wersja plyty a ppc

@jaro, post #3

jaro napisał(a):

> na pewno sa plyty ktore
> nie dzialaja z ppc ;),

Zmartwię Cię - nie ma. Sprawdziłem osobiście z moim BPPC wszystkie możliwe rewizje płyt zarówno z ROM 3.0 (39.106) jak i 3.1 (40.68).
[#5] Re: wersja plyty a ppc

@Jacek Rzeuski, post #4

To ja zmartwië pana panie Jacku, i to moűe podwójnie .
Po pierwsze mówi pan to samo co Elbox.
A po drugie.
Opiszë w miare krótko mojâ pîytë. Z BPPC z prockiem 040/40 Mhz pracowaîa poprawnie ale z tâ samâ kartâ po przeîoűeniu procka na 060/50Mhz. Startuje po klkudziesiëciu minutach od wîâczenia.
Oczywiôcie moűna powiedzieę űe coô nie wyszîo przy przekîadaniu procka, ale z Apollo 060/50 Mhz wyglâda to dokîanie tak samo.
Myôlë űe powinien pan wiedzieę űe nawet ukîady specjalizowane wystëpowaîy w róűnych wersjach na róűnych pîytach űe nie wspomnë o innych elementach.
Przykîad mam dwie pîyty 1D4 i róűniâ sië one np. pamiëciami CHIP na jednej czas dodtëpu 60ns a na drugiej 70ns.
Chyba najwyűsza pora dorwaę jakiegoô procownika Commodoer űeby sië przyznaî jak wyglâdaîa sprawa z dotrzymywaniem reűimu technologicznego przy prodykcji Amig :D
[#6] Re: wersja plyty a ppc

@Tomek, post #5

Osobiście nie słyszałem, żeby ktoś miał problemy z BPPC z powodu płyty głównej, a przecież jest troszkę userów i na pewno by się skarżyli na forach czy listach.
Acha, zmień kodowanie bo czytać się nie dało:/
[#7] Re: wersja plyty a ppc

@szulu, post #6

hmmm autentycznie mialem doczynienia z plytami ktore nie chcialy isc z ppc.
jednemu mojemu znajomemu plyta sie lekko zepsula i jako taka dziala, ale odmawia wspolpracy z ppc, z apollo 040 dziala bez problemowo. w sumie mialem kilka takich plyt w rekach - ok moze byly podobnie uszkodzone po prostu. hmm duzo sie mowi o problemach z zasilaniem, kiedys podpialem ppc do standartowej 1200 ze slabiutkim zasilaczem i to dzialalo... to wszystko jest dosyc mgliste jak dla mnie....(wspomne tez o plycie ktora jako taka dzialala ale z mediatorem nagle jej sie odechcialo wspolpracy).....
jutro bede kombinowal z nowym wlasicielem karty, ktory mnie odwiedzi prosze o jakies podpowiedzi co posprawdzac itp, z gory dzieki
[#8] Re: wersja plyty a ppc

@jaro, post #7

Po prostu zacznijcie od najmniejszej mozliwe konfiguracji czyli plyta karta i stacja dyskietek i sprawdzcie czy tak dziala.
Nie napisales jaka konfiguracje ma twoj znajomy.
[#9] Re: wersja plyty a ppc

@Tomek, post #8

hmm ma hdka i fdd :) w sumie aha on ma to w desktopie, ale mowi ze ma zasilacz pc 250W, planowalem podpiac zasilanie dodatkowo na plyte(w zlaczu fdd)....
[#10] Re: wersja plyty a ppc

@Tomek, post #5

Tomek napisał(a):

> To ja zmartwië pana panie Jacku, i to moűe podwójnie .
> Po pierwsze mówi pan to samo co Elbox.

To faktycznie mnie martwi.

> A po drugie.
> Opiszë w miare krótko mojâ pîytë. Z BPPC z prockiem 040/40 Mhz
> pracowaîa poprawnie ale z tâ samâ kartâ po przeîoűeniu procka
> na 060/50Mhz. Startuje po klkudziesiëciu minutach od wîâczenia.
> Oczywiôcie moűna powiedzieę űe coô nie wyszîo przy przekîadaniu
> procka, ale z Apollo 060/50 Mhz wyglâda to dokîanie tak samo.
> Myôlë űe powinien pan wiedzieę űe nawet ukîady specjalizowane
> wystëpowaîy w róűnych wersjach na róűnych pîytach űe nie
> wspomnë o innych elementach.
> Przykîad mam dwie pîyty 1D4 i róűniâ sië one np. pamiëciami
> CHIP na jednej czas dodtëpu 60ns a na drugiej 70ns.

To nie ma znaczenia. Zgadza się, że są płyty, w których PPC nie chce startować "od pierwszego kopa", ale nie ma takiej płyty, której nie dałoby się przerobić by działała z PPC. Przeróbki polegają wyłącznie na zapewnieniu prawidłowego zasilania.
[#11] Re: wersja plyty a ppc

@Jacek Rzeuski, post #10

skoro Kolega tak twierdzi, trudno mi sie nie zgodzic... dziwi mnie tylko czemu jedne plyty wymagaja tych przerobek a inne nie.... w czym rzecz?
[#12] Re: wersja plyty a ppc

@jaro, post #11

jaro napisał(a):

> skoro Kolega tak twierdzi, trudno mi sie nie zgodzic... dziwi
> mnie tylko czemu jedne plyty wymagaja tych przerobek a inne
> nie.... w czym rzecz?

No cóż, płyta A1200 nie była projektowana do tak dużego poboru prądu przez karty zainstalowane w złączu Expansion. W efekcie pracuje na granicy wytrzymałości. Zaczynają grać istotną rolę drobne błędy w procesie produkcyjnym, różne zanieczyszczenia, mikronowe niedokładności w szerokości ścieżek, itp. Do tego dochodzą modyfikacje znane jako rewizje płyt. Należy też pamiętać, że zasilacz zasilaczowi nierówny i tam też są tolerancje napięć wyjściowych. Jak się ma pecha, to całość nie chce pracować i trzeba wziąć lutownicę w dłoń i poprawić doprowadzenia zasilania.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem