[#5]
Re: LCD z tuner'em TV i podłączenie
@RadoslawF,
post #4
Przy starcie włączasz jeden monitor potem komputer, w trakcie okazuje się że potrzebujesz coś w PALu wyświetlić więc włączasz drugi monitor.
Oj coś się chyba nie zrozumieliśmy.
Do tej pory z tego kabla korzystałem tak:
1. Amiga na ławie przed telewizorem i podłączona na jednym końcu do Video Amiga a drugi koniec SCART RGB do TV i tyle("VGA wisi w powietrzu")
albo
2. Amiga na biurku i podłączona poprzez Compsite Video do karty telewizyjnej w PC oraz Video Amiga do VGA monitora od PC(monitor ma wejście DVI - PC, DSUB - od Amigi) ("SCART RGB wisi w powietrzu").
Twierdził że dwa monitory na jednym aktywnym złączu zawsze będzie niosło jakieś ryzyko.
Ja chcę używać tego kabelka z JEDNYM monitorem LCD z tunerem TV. Czyli to jest cały czas jeden włączony "odbiornik obrazu" z Amigi - przynajmniej ja to tak widzę(jestem mechanikiem a nie elektronikiem:) ). Z tym, że raz będzie to po złączu VGA a innym razem SCART RGB. Fakt, że obie końcówki są wpięte cały czas do monitora z tunerem TV - odpowiednio do VGA i SCART RGB. Ja tylko zmieniam pilotem/panelem z monitora z czego ma się wyświetlać obraz. Czy to z VGA czy to ze SCART RGB. Jeśli monitor nie łyka rozdzielczości PAL to po prostu nie wyświetla obrazu, ja to tak rozumie, po mimo bombardowania go sygnałem PAL. Wtedy przełączam się na TV i mam PAL. Gorzej wydaje się mi być z trybem VGA. Gdy monitor dostanie obraz w trybie "VGA" to już będzie go potrafił wyświetlić a TV już nie. Z tym, że nie wiem jak będzie się zachowywał tuner TV. Czy po prostu zignoruje wtedy VGA czy też będzie chciał wyświetlać to VGA? Na karcie TV to gubił synchronizację i obraz migał.
Myślę, że tym razem wyjaśniłem to jaśniej:D.