[#1] LCD z tuner'em TV i podłączenie
Wiem, że temat był wielokrotnie wałkowany. Mnie interesuje fizyczne podłączenie takiego monitora do Amisi1200.
Mam taki kabelek:
_____________ -------------------------- VGA
VIDEO Amiga--<
_____________ --------------------------SCART RGB
LA-------------/ |
RA---------------|

Mam nadzieję że ten schemat jest jasny:D. Zignorować należy linię ciągłą nad i pod VIDEO Amiga.

Do tej pory korzystałem z niego podłączając Amigę do monitora VGA. Ze SCART RGB korzystałem tylko przy podłączeniu do telewizora. Czyli dotychczas korzystałem w tej samej chwili albo z jednego albo z drugiej końcówki. Teraz będę miał monitor LCD z tunerem TV i planuję podłączyć obie końcówki(VGA i SCART RGB) jednocześnie do monitora. I teraz pytanie czy tak można zrobić? Pamiętam z kilku innych wątków, ktoś pisał o żonglowaniu kablami - czego ja w tej chwili nie rozumie mając taki kabel jak powyżej. Jedynie co teraz będę musiał robić to na pilocie przełączać tryby monitor-tv. Chyba, że o czymś nie wiem:D? Kabel to samoróbka, wykonana bez żadnej elektroniki(w tej chwili nie pamiętam linka, w domu mogę sprawdzić gdyby było trzeba).

Miałem z nim raz kłopot na VGA gdy wyświetlał dziwnie kolory(pisałem o tym na forum) - jeszcze nie wiem czy winą było uszkodzenia kabelka(jest w naprawie/poprawie;) ).

[#2] Re: LCD z tuner'em TV i podłączenie

@Tomski, post #1

Rozwiązanie które stosujesz jest ryzykowne dla Amigi.
Jak zobaczysz sposób wyświetlania przez tunery LCD trybów interlace jest spora szansa że odpuścisz sobie Productivity plus przełączanie pilotem i zostaniesz przy 620x512 zgrabnie powiększonym przez overscan.

Pozdrawiam
[#3] Re: LCD z tuner'em TV i podłączenie

@RadoslawF, post #2

Czy możesz napisać coś więcej na ten temat albo masz linka?

Jak zobaczysz sposób wyświetlania przez tunery LCD trybów interlace

Wiem o tym, gdyż w tej chwili też używam LCD ale tuner TV jest w piecu. Monitor LCD dobrze radzi sobie z przeplotem obrazu statycznego, gorzej z obrazem dynamicznym.

jest spora szansa że odpuścisz sobie Productivity plus przełączanie pilotem i zostaniesz przy 620x512 zgrabnie powiększonym przez overscan.

Nie mówię nie.

Dodam, że też chciałbym odpalić AOS3.9 - na początek do zobaczenia jak ten system sprawdza się do neta i "codziennego używania kompa".

Ostatnia modyfikacja: 02.12.2010 14:05:05
[#4] Re: LCD z tuner'em TV i podłączenie

@Tomski, post #3

Czy możesz napisać coś więcej na ten temat albo masz linka?

Przy starcie włączasz jeden monitor potem komputer, w trakcie okazuje się że potrzebujesz coś w PALu wyświetlić więc włączasz drugi monitor.
I w tym momencie jeden znajomy Amigowiec przestał być Amigowcem po uszkodzeniu płyty A1200.
A działało mu całkiem dobrze ponad rok.
Od strony technicznej nie wytłumaczę co było powodem, jeden fachman sugerował uszkodzenie jednego z monitorów, inny niesprawne uziemienie.
Działo się to jeszcze w czasach świetności Amigi i jej sporej wartości a kolejny znajomy elektronik sugerował w takim przypadku monitor PALowy podpinać pod oddzielnego chincha. Twierdził że dwa monitory na jednym aktywnym złączu zawsze będzie niosło jakieś ryzyko.

Pozdrawiam
[#5] Re: LCD z tuner'em TV i podłączenie

@RadoslawF, post #4

Przy starcie włączasz jeden monitor potem komputer, w trakcie okazuje się że potrzebujesz coś w PALu wyświetlić więc włączasz drugi monitor.

Oj coś się chyba nie zrozumieliśmy.
Do tej pory z tego kabla korzystałem tak:
1. Amiga na ławie przed telewizorem i podłączona na jednym końcu do Video Amiga a drugi koniec SCART RGB do TV i tyle("VGA wisi w powietrzu")

albo

2. Amiga na biurku i podłączona poprzez Compsite Video do karty telewizyjnej w PC oraz Video Amiga do VGA monitora od PC(monitor ma wejście DVI - PC, DSUB - od Amigi) ("SCART RGB wisi w powietrzu").

Twierdził że dwa monitory na jednym aktywnym złączu zawsze będzie niosło jakieś ryzyko.

Ja chcę używać tego kabelka z JEDNYM monitorem LCD z tunerem TV. Czyli to jest cały czas jeden włączony "odbiornik obrazu" z Amigi - przynajmniej ja to tak widzę(jestem mechanikiem a nie elektronikiem:) ). Z tym, że raz będzie to po złączu VGA a innym razem SCART RGB. Fakt, że obie końcówki są wpięte cały czas do monitora z tunerem TV - odpowiednio do VGA i SCART RGB. Ja tylko zmieniam pilotem/panelem z monitora z czego ma się wyświetlać obraz. Czy to z VGA czy to ze SCART RGB. Jeśli monitor nie łyka rozdzielczości PAL to po prostu nie wyświetla obrazu, ja to tak rozumie, po mimo bombardowania go sygnałem PAL. Wtedy przełączam się na TV i mam PAL. Gorzej wydaje się mi być z trybem VGA. Gdy monitor dostanie obraz w trybie "VGA" to już będzie go potrafił wyświetlić a TV już nie. Z tym, że nie wiem jak będzie się zachowywał tuner TV. Czy po prostu zignoruje wtedy VGA czy też będzie chciał wyświetlać to VGA? Na karcie TV to gubił synchronizację i obraz migał.
Myślę, że tym razem wyjaśniłem to jaśniej:D.

[#6] Re: LCD z tuner'em TV i podłączenie

@Tomski, post #5

Uznałem że chcesz mieć wpięte dwa monitory w jedno gniazdo równocześnie.

LCD z tunerem wyświetli obraz lub poinformuje o braku sygnału zgodnie z twoim wyborem. Do którego wejścia obraz prześle Amiga niema dla niego znaczenia. Przynajmniej tak działa u mnie LG Flatron M1921TA.
Muszę z pilota wybrać źródło sygnału, a do wyboru mam: DVI, RGB(DSUB), Component, AV1, AV2 i TV.

Pozdrawiam
[#7] Re: LCD z tuner'em TV i podłączenie

@RadoslawF, post #6

A czy kabel do podłączenia masz podobny? Czy może jeszcze jakiś inny?

[#8] Re: LCD z tuner'em TV i podłączenie

@Tomski, post #7

Ja mam troszkę inna sytuację, do tego monitora mam wpiętego peceta do DVI i A1200 z GFX, GFX do RGB(DSUB) i Amigowe RGB do AV1(EURO).
Denerwujące jest że trzeba to z ręki(pilota) przełączać na odpowiednie wejście.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem