[#1] a500 vs DF0 i DF1
witam...

Walczę troszku z A500 (1.3) bo mi szwankuje df0 - pyka, próbuje coś zaczytać i na powrót wyskakuje "łapa z dyskietką", może to kwestia kalibracji a może sprzęt pada ?. Druga rzecz bardziej w temacie - podłączam zew. stację czyli DF1 ale brak jakichkolwiek oznak życia, Wydaje mi się, że po załączeniu zasilania ( do a500) powinna się choć dioda zapalić w tym drugim napędzie ( tak przy okazji sprawdzania co tam do portów jest podłączone) i może troszku popykać ? Może ktoś bardziej doświadczony to ogarnia i mi w sposób przystepny wytłmaczy :), z góry tnx.

[#2] Re: a500 vs DF0 i DF1

@AndrECHO, post #1

A500 z OS 1.3 nie potrafi startować z DF1. Potrzebny jest boot-selector - takie urządzenie które ją ogłupi. Zamień napędy albo zmień OS na 2.0 lub wyższy - to najprostsze rozwiązania.

[#3] Re: a500 vs DF0 i DF1

@altcomputing, post #2

boot selector nie ogłupia Amigi tylko zamienia sygnały Sel0 z Sel1 co powoduje że stacja wewnętrzna staje się df1 a zewnętrzna df0... więc Kick1.3 który potrafi startować tylko z df0, startuje z napędu zewnętrznego
[#4] Re: a500 vs DF0 i DF1

@altcomputing, post #2

z tym bootowaniem to wiem ale chodzi mi o to czy df1 nie powinna, w momencie włączenia komputera, choć diodą mignąć. a skoro nie miga (chyba,że tak ma być) to czy nie jest to objawem jakieś usterki ?
rzecz jasna df1 sprawna.

[#5] Re: a500 vs DF0 i DF1

@AndrECHO, post #4

Głowy nie dam, ale chyba napęd zewnętrzny nie miga diodą przy włączaniu zasilania. Przynajmniej u mnie.
[#6] Re: a500 vs DF0 i DF1

@stachu100, post #5

Mruganie zależy od egzemplarza ,mam dwie zewnętrzne stacje ,jedna commodore 3,5 a druga Toms 5,25.

Ta pierwsza podczas włącznia nie dale oznaków życia ,druga mruga raz lampką.

[#7] Re: a500 vs DF0 i DF1

@stachu100, post #5

Amiga mi ga

Ostatnia modyfikacja: 03.12.2010 09:26:20
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem