[#1] PC-AMIGA hubryda?
[#2] Re: PC-AMIGA hubryda?

@Koyot1222, post #1

Nie hybryda tylko pecet w małej obudowie, stary więc tani.
Zobacz po ile chodzą nowe:
http://www.commodoreusa.net/Store.html

Pozdrawiam
[#3] Re: PC-AMIGA hubryda?

@Koyot1222, post #1

Widzialem juz ladnych pare miesiecy temu ale nie jestem zwolennikiem oryginalow. Taka Hybryde moge sobie zrobic sam w kazdym momecie. I na pewno nie w takiej cenie.

[#4] Re: PC-AMIGA hubryda?

@Koyot1222, post #1

jestem ciekaw kto i po co to kupuje

[#5] Re: PC-AMIGA hubryda?

@Drupi77, post #3

Staruśki jak świat pecet. Płyta na mostku VIA/SIS. Układ graficzny to porażka. Gotujace się Pentium 4 -2800 MHz. I jak znam problemy z technologią pecetową,,, Socket 478,, totalnie nie do rozbudowy.
Więc jeśli chodzi o PC to porażka totalna. Zapewne Amigę zemuluje jak trzeba. Wygrywa zegarem 2800 MHz.
Więc lepiej sobie zmontować coś normalnego, dzisiejszego i skompletować pakiet oprogramowania.

Ale to totalna sraczka. Emulowane gry wyglądają przeraźliwie, same pixelowe kostki, nie to co na oryginale. Tak naprawdę grafika bitplanowa, jest przerabiana na jakość beznadziejną. To nie jest żadna emulacja kości AGA.

[#6] Re: PC-AMIGA hubryda?

@RadoslawF, post #2

Co do commodoreusa to http://www.ca-fan.pl/felietony/koniec-marzen

[#7] Re: PC-AMIGA hubryda?

@Wojox, post #5

U mnie obraz z emulatora jest nawet lepszy niż z A1200 bo idzie przez DVI a nie VGA :). Możliwe, że używasz jakichś filtrów graficznych, skalowania w emulatorze.

Ostatnia modyfikacja: 05.12.2010 14:04:58
[#8] Re: PC-AMIGA hubryda?

@Korni, post #7

Nie sądzę żeby był lepszy, bo tu nie tyle chodzi o jakość sygnału co o jakość emulacji! Jeszcze niedawno jak bawiłem się E-UAE to zwróciłem uwagę na "zjadanie linii wyświetlanego obrazu" lub problem z czcionką. Włączcie sobie np bot menu i spójrzcie na czcionkę wygląda jak skrócona o jeden piksel (wycięty)!

Ostatnia modyfikacja: 05.12.2010 14:19:10
[#9] Re: PC-AMIGA hubryda?

@Korni, post #7

U mnie obraz z emulatora jest nawet lepszy niż z A1200 bo idzie przez DVI a nie VGA usmiech

Jesteś w błędzie, masz z emulatora obraz nie tyle lepszy ile bardziej ostry co w przypadku Amig jest sporą wadą przy graniu.
Najbardziej optymalny obraz jest ze zwykłego TV (przez RGB) lub jakiegoś monitora pracującego w trybie PAL.
Podpięcie Amigi do monitora VGA przez SD powoduje że grający rozróżnia dokładnie każdy pixel i leming na ekranie mniej przypomina leminga a bardziej zestaw kanciastych pixeli w kształcie trochę podobnym leminga.
Podpięcie do LCD (nieważne czy oryginalnej czy emulowanej) tylko bardziej zwiększa efekt widocznej pixelozy.

Pozdrawiam
[#10] Re: PC-AMIGA hubryda?

@BULI, post #8

@BULI

U mnie pod E-UAE Early Boot Menu wygląda dobrze. Sprawdź czy masz gfx_lores=no, inaczej obraz w hi-resie będzie nieczytelny. Ze "zjadaniem linii wyświetlanego obrazu" się nie spotakłem, coś podobnego występuje przy emulacji trybów NTSC, na ekranie co jakiś czas pojawia się dodatkowa czarna linia. Przy PALu jest ok. Emulator oczywiście nigdy nie zastąpi prawdziwego sprzętu, ale sraczką bym tego nie nazwał :).

@RadoslawF

"Jesteś w błędzie, masz z emulatora obraz nie tyle lepszy ile bardziej ostry co w przypadku Amig jest sporą wadą przy graniu."

Bardzo ładnie pokazałeś mi, że jestem w błędzie. Tak, dla mnie bardziej ostry obraz to nie spora wada, mogę nawet powiedzieć, że to spora zaleta. Obraz na 14" C= 1084S jest jeszcze bardziej ostry, żeby nie powiedzieć, że w loresie zmiata mojego LCD z ziemi, co raczej nie powinno dziwić. Typowy CRT również radzi sobie dobrze, natomiast z PALowymi TV bywa już róźnie.

[#11] Re: PC-AMIGA hubryda?

@Korni, post #10

Ja tam się nie znam, nie jestem szpecem od elektroniki et cetera. Ale wiem, bo oczy przecież mam, co i jak wygląda.
Obecnie mam Ami (konfiguracja w sygnaturce) podpiętą do TV Toshiba Regza HD Ready, 32 cale. Podpiętą typowo - kablem RGB->SCART. No i przez zwyczajne VGA mam do tego samego telewizora podpiętego peceta (też w sygnaturce konfiguracja). No i prawda jest taka, że przywoływane jako przykład Lemingi znacznie lepiej wyglądają "na Amidze", niż spod E-UAE. To samo dotyczy innych gier, to samo dotyczy grafiki, którą sobie pixeluję i renderuję w DPaint, w Cinema4D i LW.
Emulatory nie oddają w pełni tego, co oferuje stareńka, wolniutka AGAta. Sobie można korygować, ustawiać, regulować - ale AGA to AGA, inna głębia kolorów, inne bogactwo odcieni, lepiej wyglądający antyaliasing, mniej pikselozy, poszarpanych krawędzi.
Bajdełejem - tego tivizora od Toshiby polecam z czystym sumieniem. Wspaniale sprawdza się jako monitor dla Amigi, niegłupio sprawdza się jako monitor dla pieca.

Z szacunkiem
Des
Ps. A takie "hybrydy" to ściema dla naiwnych. Na każdym, archaicznym nawet PC można zainstalować WinUAE, E-UAE, pakiet Amiga Forever. I szukać frajerów, którym się takiego złoma da opchnąć jako "hybrydę" Ami i PC
Prawdziwymi hybrydami były na przykład Amigi z commodorowską kartą SideCar (właściwie kompletnym PC XT), albo późniejsze "wynalazki" od Micronica, gdzie do towerki z A1200 się pakowało płytę główną PC 486, czy nawet i jakie Pentium.

[#12] Re: PC-AMIGA hubryda?

@Korni, post #7

Spróbuj odpalić Black Crypt, widok jak z PC tamtych czasów, same kostki, przeszedłem na Amidze całą tą grę, a grafika była przyzwoita, bez pixeli...

[#13] Re: PC-AMIGA hubryda?

@Des, post #11

Co do antyaliasingu, to sposób tworzenia grafiki przez AGA jest zupełnie inny niż wszystkich innych układów. OCS,ECS,AGA to układy które tworzą obraz z bitplanów.
Nie wiem czy dobrze to pamietam i czy ilość się zgadza. Załóżmy że mamy osiem bitplanów, ekranów. Wszystkie są na siebie nałozone jak kartki papieru. I manipulując tymi bitplanami tworzymy obraz. Wystarczy usuwać i wsuwać odpowiednie kartki i tworzymy ruch itp. Istnieje mnóstwo mozliwości, niektóre są przeźroczyste itp,, itd.. Dlatego Amiga nie potrzebowała specjalizowanego układu do liczenia pixeli w scenie 3D...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem