[#1] Amiga ponad czasowy komputer
W czasach świetności tego wspaniałego komputera , ci użytkownicy którzy posiadali taki wynalazek jak karta graficzna często mieli problem z dwoma okienkami do nich.Czyli dwa monitory albo monitor i telewizor.Ale to było parę ładnych lat wstecz.W dzisiejszych czasach no problem , taką amigę można podłączyć jednocześnie do telewizora LCD po Euro i do gniazda DSUB i po problemie , takiego peceta też można .Wracając do amigi dawno temu zaprojektowano kości OCS,ECS i AGA i po sterowniku PAL mamy taką rozdzielczość jak 1280X512 w której ładnie wygląda system ale nie w formacie obrazu 4:3 tylko 16:9 lub 14:9 czyli obraz panoramiczny, a pecety dopiero od niedawna mają takie rozdziałki. co do karty graficznej amigi to podłączamy do gniazda DSUB i jazda , tylko pilota trzeba mieć pod ręką do przełączania między gniazdami z których korzystają nasze sygnały z kostek lub z karty .I jaki z tego wniosek : od lat osiemdziesiątych mogliśmy korzystać z ekranów panoramicznych tylko że na naszym rynku takich nie było . :D
[#2] Re: Amiga ponad czasowy komputer

@Arkadyy, post #1

No, mówiłem: http://www.ppa.pl/newsy/komentarze.php?id=7630&poststart=25#70482 :P

[#3] Re: Amiga ponad czasowy komputer

@Arkadyy, post #1

No miałem takie wrażenie od dawna że konstruktorzy Amigi mieli cynk z przyszłości. Choćby złącze PCMCIA w Amigach 600/1200... Nie było przecież żadnego urządzenia do tego aż do teraz.
Dzięki temu przenoszę dane z lapka do A1200.
Podobnie było z konsola Amiga CD32.
POPEŁNIONO wiele błędów, ale mam nadzieję że los się odwróci i Amiga niczym feniks z popiołów zaskoczy jeszcze świat....

[#4] Re: Amiga ponad czasowy komputer

@Wojox, post #3

Nie przesadzaj, bo coś tam było pod PCMCIA.

[#5] Re: Amiga ponad czasowy komputer

@parallax, post #4

No jakoś jak miałem A600 W 1991 roku w sklepach i w gazetach nic nie było. Określenie "cos tam było" znaczy prawie nic....Dla mnie to był martwy port i tak go opisywał swego czasu Marek Pampuch....Mój ulubiony autor artykułów... :(

[#6] Re: Amiga ponad czasowy komputer

@Wojox, post #5

Byla Pamiec 4MB DRAM/SRAM byl kntroler dedykowany ATAPI CDROM MITSUMI .. bylo szereg kart sieciowych...

oczywiscie cena w 1992 r byla kosmiczna

[#7] Re: Amiga ponad czasowy komputer

@HOŁDYS, post #6

Nie do końca, pamięci były faktycznie drogie, karta sieciowa kosztowała mnie 250zł w tym czasie do A4000 na zorro kosztowały koło 500zł, kontroler do CD ceny nie pamiętam ale biorąc pod uwagę że kompy te miały już własny kontroler to pewnie cena była wyższa niż chcieli by potencjalni nabywcy.
W tamtych czasach kupiłem też Frame Grabber z obsługa telegazety i do niego dokupiłem interfejs do podpięcia przez PCMCIA, pozwalało uzyskać więcej klatek na sekundę, koszt samego interfejsu to były jakieś grosze ale jakość zgrywanego materiału tez była słaba niezależnie jak był podłączony.

Pozdrawiam
[#8] Re: Amiga ponad czasowy komputer

@Arkadyy, post #1

A slyszales o czyms takim jak scandoubler / flicker-fixer / de-interlacer? To bylo dostepne juz w latach 80 i pozwalalo wyswietlac obraz z amigi i karty graficznej na jednym monitorze. Niektore karty graficzne mialy taki scandoubler wbudowany, inne mialy display switcher ktory automatycznie przelaczal na obraz z karty albo amigi w zaleznosci ktory byl dostepny :P

[#9] Re: Amiga ponad czasowy komputer

@Czarek, post #8

Wiem że istnieją scandoublery itp,itd. ale mi chodziło o najtańsze i najprostsze podłączenie . Wtedy pogodzenie sygnału 15KHZ z sygnałem 31KHZ graniczyło z cudem no chyba że drogi monitor Multiscan .Ale teraz masz
telewizoro-monitory lub monitoro-telewizory i co jest tańsze i lepsze ?
Ja mam telewizor Sony Bravia 32 cale i całą gamę złącz do dyspozycji , nic tylko korzystać . :D
[#10] Re: Amiga ponad czasowy komputer

@Arkadyy, post #9

No coz, technika idzie caly czas do przodu. Kto kiedys na Amidze, nie mowiac juz o Atari XE czy C-64, myslal o podlaczaniu dyskow twardych o rozmiarach wiekrzych niz 120MB. A teraz wystarczy kupic niewielkie urzadzenie do czytania kart SD czy CF i sprawa zalatwiona. Cale oprogramowanie dostepne na jednym nosniku. Takie czasy. Jeszcze pare lat temu mikroSD byly czym niemozliwym a teraz 16GB w nosniku o wielkosci 10mm na 15mm (tak mi sie wydaje bo nie mierzylem, ale nie o to chodzi ) nikogo nie dziwi a wrecz przeciwnie jest czym naturalnym. Kto wie co nas czeka za rok albo dwa.

Ostatnia modyfikacja: 07.12.2010 13:26:30
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem