[#27]
Re: AROS, MorpH OS, na klasyku !!
@Wojox,
post #25
Amiga 1200 miała wiele niedociągnięć ale i tak OS 3.0 potrafił więcej niż to na co się przesiadłem później.
To trzeba było od razu, że masz na myśli system operacyjny, a nie sprzęt. Gdybyś napisał, że AmigaOS był systemem rewolucyjnym, a nie że A1200 była komputerem rewolucyjnym, to nie musiałbys nas teraz wyzywać od swoich synów :)
Nawiązałem do Efiki bo to mi wygląda na rozwijanie "innego" (niż MS Win) systemu na badziewiu.
System MorphOS rozwijany jest na sprzętach, na których tworzą go członkowie MorphOS-Teamu. Z tego co wiem raczej nie są to Efiki. Komputerek ten był zaadaptowaną do "naszych potrzeb" płytą przemysłową, dostępną za niewielkie pieniądze - taki "low entry machine" dla kogoś, kto lubi ciszę i nie chce wydawać dwóch-trzech kafli na Pegasosa II. Obecnie podobną (zdecydowanie nie dla lubiących ciszę :) ) rolę przejęły używane PowerMaki. Kropka.
Swoją drogą - uruchamianie MorphOSa na Efice uważasz za tragiczne nieporozumienie, a sam chciałeś odpalić go na A1200/030. Hmm...
WIEM CO MÓWIĘ, bo rozstałem się z Amigą przed okresem kart Turbo 060 i PPC...
A ja przez długie lata używałem Amigi 1200 z turbo 040/40 MHz. I zaczynałem mieć już tego serdecznie dosyć. Oglądania obrazków jpg w HAM8, konwertowania wideoklipów na MOV, żeby raczyły się odpalić z normalną prędkością, tego, że nawet gdy udało mi się podłączyć sieć WLAN to strony internetowe wyglądały na IBrowse czy AWebie tak, że wykręcało głowę do tyłu, ciągłego sztukowania dostępnego software emulatorem Maka. A najbardziej tych przełomowych kości AGA - blatu w 64 kolorach, oszałamiającej prędkości odrysowywania okienek i ikon. I wiesz co? Stwierdziłem, że nie mam na tyle kasy ani zdrowia, żeby ładować się w kanapkę z FastATĄ, PPC i Zorro/Medkiem - że lepiej będzie po prostu kupić nowy, post-amigowy sprzęt. I tak zrobiłem. Tylko że nie kupiłem sobie AMD K5 ("raka", jak to określasz), tylko Efikę (a potem Maka Mini). A downgrade'owaną do 030/50 A1200 daję czasem do zabawy synkowi.
Ostatnia modyfikacja: 16.12.2010 23:12:02