[#1] A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !
Kupiłem specjalnie do Amigi Telewizor Hitachi LCD 22", HDReady Combi DVD, Niestety nie podoba mi się wygląd Workbencha. Jedyna sensowna rozdzielczość to 640x256. Tryby z interlejsem są słabo "widzialne". Czy istnieje jakiś program który pomaga zniwelować działanie interlejsu ?
Podpiąłem Amigę kablem Composite, na Euro jest to samo.. TV ma też wejście VGA ale to chyba ślepa uliczka.. Jak można uzyskać lepszą roździelczość ?

[#2] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Wojox, post #1

Jesli tylko do Workbencha to polecam DBLPAL i podlaczenie do VGA.
Mozesz rowniez sprobowac czy ten sygnal nie pojdzie przez EURO.
[#3] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Wojox, post #1

Specjalnie do Amigi kupiłeś panoramę ?
Z Amigą nieźle sprawdzają się monitory LCD z wbudowanym tunerem, programowo mają nawet wbudowaną eliminację migotania ale działa tylko na nieruchomym obrazie.

Pozdrawiam
[#4] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Norbert, post #2

DBPAL gdzie to się zapodaje ?,,
Ten TV ma nawet tuner DVB i freeview,,
Migotanie jest fatalne..

[#5] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Wojox, post #4

A ma S-video? Poszukaj na forum podobno obraz puszczony przez S-video daje niezłe efekty.
[#6] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Wojox, post #4

w Prefs masz tryby ekranowe.

DbLPal, Multiscan etc. Ustaw coś z tego. Pamiętaj, że gry Palowskie nie pójdą w tych trybach.

[#7] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Hubez, post #6

Jeśli w screenmode nie widać DBLPal, to znaczy że musisz z sys:storage/monitors przekopiować plik DBLPal do sys:devs/monitors. Potem resecik.

[#8] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Wojox, post #1

Jeżeli specjalnie do Amigi, to gorzej wybrać chyba już nie mogłeś. ;) Pogrzeb trochę w ustawieniach TV, może tam znajdziesz jakieś zaawansowane ustawienia obrazu/skalowania. Na Aminecie leży sterownik HIGHGFX umożliwiający AGAcie wyświetlenie ekranu do 1024x768. Może on pomoże.

[#9] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Wojox, post #1

Ja mam panoramę Sony Bravia32 cale i Amigę podpinam po Euro .
Ami jedzie na sterowniku Pal 1280X512 i migotanie jest do zaakceptowania.
Z tym że w telewizorze musisz aspect obrazu ustawić na 16:9 wtedy będzie proporcjonalny.A jak za bardzo miga to odpal Amigę na NTSC z tą samą rozdzielczością będzie mniej migotliwy obraz bo w ntsc ma większe odświerzanie obrazu.A tak w ogóle to można ustawieniami telewizora zmniejszyć tę dolegliwość np.zmniejszyć trochę kontrast . :D
[#10] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Arkadyy, post #9

Kumpel ma podpiętą a1200 pod LG 32 cale panorame przez rgb i jako ciekawostke powiem, że interlace w ogóle nie mruga sam byłem zaskoczony
ustawienia to 640x512 pal
obraz jest igiełka

[#11] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@APC74, post #8

to już coś,, HIGHGFX,,, POSZUKAM I SPRAWDZĘ, bo nie wierzę że chip AGA ma ograniczenia których nie da się ominąć... Dzięki za pomoc.. Dam znać jak się z tym uporałem...

[#12] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Wojox, post #11

Sprawdziłem u siebie ten sterownik HighGFX. Niestety nie zdaje egzaminu. Ma chyba jeden ale poważny feler. Odświeżanie pionowe ma na poziomie 55Hz. A wszystkie monitory LCD, z tego co wiem, idą na odświeżaniu przynajmniej 60Hz. Zatem ani na EuroSCART RGB czy też na VGA nic nie wyświetla. Przynajmniej u mnie na monitorze Samsung LCD SyncMaster941MP z tunerem TV. Praktycznie na tym monitorze pozostaje rozdzielczość Pal:Hi-res po RGB Scart. Wszystkie tryby z przeplotem migają niemiłosiernie w PAL - nawet statyczne obrazy(blat WB w końcu się nie rusza). Inne tryby wymagające VGA monitor paskudnie skaluje, nie wyświetla na całej powierzchni ekranu, etc. A jak już jakiś tryb zatrybi na całej powierzchni ekranu to na prawej krawędzi są jakieś przekłamania, paski etc.. Jestem ogólnie zawiedziony jakością/dostępnymi rozdzielczościami na monitorze LCD z tunerem TV. Choć jedno mogę przyznać - gry wglądają w porządku - przynajmniej żaba, gdyż tą na razie tylko odpaliłem synowi.
Moim zdaniem, na obecną chwilę, dobre rozwiązanie to ScanDoubler i /lub karta graficzna w Amidze. Tryby graficzne Amigi może i fajne są ale znajdź tu panie coś na czym to się da wyświetlić?
Z chęcią poczytam Wasze uwagi o możliwościach lepszego skonfigurowania tego monitora/monitora LCD z tunerem TV tak aby przyjemnie pracowało się hobbystycznie w systemie.

[#13] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Tomski, post #12

Wiele monitorów LCD akceptuje odświeżanie pionowe nawet tak niskie jak 50Hz. W przypadku trybów HighGFX problemem jest odświeżanie poziome na poziomie 2x kHz.

Do użycia HighGFX trzeba mieć albo dobry scandoubler potrafiący modyfikować częstotliwość odświeżania poziomego (czytaj: Indivision), albo prawdziwy monitor Multisync (rzadkość w dzisiejszych czasach). Zapraszam do lektury artykułu o Indivision ECS który pojawi się w PPA #4, tam poruszony jest ten ten problem . A tutaj zdjęcie co można osiągnąć na A600 z scandoublerem Indivision ECS: http://c0ff33.net/3.jpg . Włączony tryb to Super Hi-Res Laced, obraz w rzeczywistości jest stabilny i znacznie mniej rozmyty (wina zdjęcia).

Wg. mnie najlepszym jakościowo i pod względem wygody rozwiązaniem jest: AGA + dobry scandoubler + karta graficzna + automatyczny przełącznik między scandoublerem a kartą.

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2010 15:16:46

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2010 15:30:01
[#14] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@strim, post #13

Masz rację z tymi 50Hz. DBL PAL działa a ma odświeżanie 50Hz. Ale już z przeplotem nie chce, tak jak i MultiScan Productivity z przeplotem. Czyli praktycznie nie mogę sprawdzić czy przeplot jest w jakikolwiek sposób łagodzony na monitorze LCD. Jedynie poprzez kartę TV na monitorze VGA dało się zauważyć, mniejsze miganie.
Jeszcze dodam, że podłączanie Amigi poprzez Composite Video to masochizm dla oczu. Podłączać tylko przez EuroScart RGB. Jakość obrazu o niebo lepsza.

[#15] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Tomski, post #14

A masz uruchomiony sterownik VGAOnly?
Podbija on troche czestotliwosci DBLPAL.
[#16] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Norbert, post #15

Ja na moim TV 32 cali i RGB-SCART widze wszystkie mozliwe rozdzielczosci A-1200 bez zadnego migotania. Moim zdaniem ten model Telewizora ktory masz nie dziala poprawnie badz jest uboga wersja. Ta druga opcja jest jednak malo prawdopodobna. Jesli masz rowniez wejsci VGA w tym TV to sprobuj w etn sposob choc slyszalem ze daje to dosc mierne efekty poniewaz za bardzo widac pojedynczosc pixeli i co za tym idzie nie wyglada to zbyt estetycznie i na dluzsza mete denerwuje. Ale sprobowac warto. ;)

[#17] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Norbert, post #15

Mam VGAOnly w DEVS: jak i w S-S. Obraz po Scart RGB jest podzielony na dwie połówki - lewa i prawą i do tego skacze. Na wejściu VGA obraz jest całkowicie rozmyty i widać, że ma problemy z rysowaniem pikseli - tworzy się dziwny fraktal;).

A na marginesie.

1. Czy jedyną kartą graficzna w kanapce jest ta karta graficzna BVision(czy jakoś tak) nakładana na Blizzarda?

2.Flicker-Fixer Indivision Aga kosztuje 130 funtów, co da z przesyłką spokojnie 700zł.

Teraz już wiem na co zbierać/zarabiać sałatę.

@Drupi77

Ja mam monitor z tunerem TV. Ty masz TV z funkcją monitora. Wychodzi na to, że tunery montowane w monitorach są znacznie gorsze od tunerów montowanych w TV. Na razie też nie zamierzam kupować nowego TV. Pewno dopiero wtedy kiedy będę musiał, czyli koniec 2013 - przejście na MPEG4.

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2010 21:06:29
[#18] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Tomski, post #17

Jest jeszcze erzac karty graficznej, Graffiti się nazywa.
http://www.ppa.pl/artykul-Moj.bialy.kruk.karta.Graffiti-1_3_1023.html

Pozdrawiam
[#19] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@RadoslawF, post #18

Racja, jednak trzeba wspomnieć że nowe modele Indivision posiadają wbudowaną sprzętową emulację Graffiti, więc sens kupowania tej karty znikomy ;). Zwłaszcza, że oryginalna Graffiti działa dobrze tylko z monitorami PAL.

@ Tomski
Warto poczekać na nowe Indivision AGA 1200 Mk-II, które ma się pojawić na początku roku 2011. Znając opóźnienia w Amigowych projektach można się spodziewać go w lato, ale na stronie Individual Computers jest już informacja, że "coming soon" ;). Jeśli głównie interesują Cię zastosowania classicowe to poszedłbym w tą stronę.

BVision owszem można kupić i teoretycznie da się upchnąć w oryginalnej obudowie A1200 (i jest to jedyna prawdziwa karta graficzna dla tej konfiguracji). Ale:
- karta ta od dawna nie jest produkowana i jej ceny są teraz zawrotne
- wymaga posiadania BlizzardaPPC, jako że tylko ten ma odp. złącze
- nie jest to zamiennik scandoublera, więc jak ktoś chce zagrać w gierke czy obejrzeć demo to musi przekładać kable, lub kupować jakiś przełącznik

Btw. ja posiadam TV z funkcją monitora, ale też jest straszna kiła jeśli chodzi o jakość i obsługiwane roździelczości. Z resztą zerknij do zdjęć w moim profilu to zobaczysz...

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2010 22:06:04

Ostatnia modyfikacja: 28.12.2010 22:07:11
[#20] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Ender, post #5

Podłączałem poprzez :
Composite Amiga - EURO TV = obraz ****..
Composite Amiga - Composite TV = j.w

Czy jest jakiś kabel z Amigowego RGB do Euro TV ??
Dziś pobawię się na moim dużym TV, bo zakup tego Hitachi to porażka,
obraz jest po prostu ohydny, nawet jak zapuszczę DVD z wbudowanego odtwarzacza. Po prostu przeskalowanie z rozdzielczości 1366 x 768 do sygnału PAL 720 x 576 jest fatalna.
Matryce LCD poprawnie pracują z reguły w dwóch rozdzielczościach, maksymalnej i o połowę mniejszej. A PAL sięga tak nierówno,,,,

[#21] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Wojox, post #20

[#22] Re: A1200 AGA, Rozdzielczość ekranu !

@Skiba, post #21

Dzięki za info, tylko z allegro to mi bedzie szło ze 3 tygodnie. Kupie tu :
http://amigakit.leamancomputing.com/catalog/product_info.php?cPath=21_72&products_id=226
Szkoda ze z wysyłką to 20 ft, ale te hobby kosztuje....

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem