[#1] Dalsza pomoc ze slotami Zorro II.
Witam!!!

Już wcześniej się pytałem, ale zapytam jeszcze raz.

Posiadam kartę Apollo 1240/40 i sloty Zorro II 6860 Rev 5.43.

Mam problem ze slotami Zorro.
Na slotach Zorro widzę tylko 2 styki Reset, a styków Turbo nie ma.
Podobno trzeba podłączyć te styki z ze stykami do płyty głónej.

Tylko do których?

A do tego nie wiem jak podłączyć do niej zasilanie.

Pomóżcie mi jak to wszystko mam podłączyć, tzn zasilanie i styki na Zorro II.
[#2] Re: Dalsza pomoc ze slotami Zorro II.

@Jastus, post #1

W Zorro II masz tylko 2 piny do podłączenia przycisku Reset. Piny do konfigurowania kart procesorowych i SCSI są tylko w Zorro III (sam taką mam w A1200 BPPC). Zasilanie bezwzględnie podłączaj przez piny na Zorro inaczej będą jazdy z prądożernym Apollo.
Przykład: W mojej starej A1200 + Zorro II, Apollo 040/40 i siemie 32MB było widać tylko 16MB gdy zasilałem przez 'standardowe' złącze power (i tak cud, że w ogóle startowała).
Po dołożeniu GFX Piccolo - martwica, trzeba było zasilić przez złacze na Zorro.
Aha, jeszcze sprawa Kicka. Jeśli masz w kościach 3.0 to nie ma sprawy. Jeśli 3.1 to będą problemy z wykrywaniem kart GFX i potrzebna jest malutka przeróbka sprzętowa (mogę się mylić !). Szczegółów nie znam, bo miałem 3.0.
Obłożenie pinów można znaleźć na nieocenionym www.amiga-hardware.com

[#3] Re: Dalsza pomoc ze slotami Zorro II.

@Przemysław_Kowalczuk, post #2

Jednak chyba sie mylisz....Mam A1200 Kick 3.1 z Zorro II Micronika rev. 5.43 i Piccolo 2 MB....Bez zadnych problemow Amy wykryla karte grafiki.Co do zasilania to mam orginalny zasilacz micronika, wiec nigdy nie podlaczalem zewnetrznego zasilacza.
[#4] Re: Dalsza pomoc ze slotami Zorro II.

@waldiamiga, post #3

A jaką masz kartę procesorową?
[#5] Re: Dalsza pomoc ze slotami Zorro II.

@Przemysław_Kowalczuk, post #4

Blizzarda PPC 603p 210 mhz 68040 28 Mhz bez SCSI.....Ale mialem tez na chwilke Apollo 1240/40....Z tego co pamietam wlasnie Kickstart 3.1 ma ulepszona obsluge kart graficznych...
[#6] Re: Dalsza pomoc ze slotami Zorro II.

@waldiamiga, post #5

No właśnie, masz Blizzarda a tutaj mowa jest o tym, że Zorro gryzię się z kartą Apollo. Marne wsparcie w OS3.1 dla GFX nie ma tu nic do rzeczy, problem jest z autoconfigiem.
[#7] Re: Dalsza pomoc ze slotami Zorro II.

@Jastus, post #1

Hmmm.....Oprocz Blizza PPC mialem na dwa tygodnie Apollo 1240/40....Karta graf. Piccolo dzialala bez najmniejszych problemow...Chyba ze mam ostro pochrzanione cos w Amisi i dlatego dzialala ??.....nie wiem....A moze tylko CyberVision 3D ma problemy (gdzies o tym wyczytalem....chyba nawet na PPA)
Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem