[#31] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@mallorn, post #30

Mam problem z Blizzardem PPC, dziś chciałem przetestować pierwszą zakupioną kartę PPC z 060 (bez SCSI) na zwykłym (dużym) zasilaczu 4,5A na 12V do Amigi.
Karta z początku nie chciała zabootować z dysku ani nie pokazywała się w Early startup.

Przeczyściłem acetonem styki na płycie rev 2B, i odpaliłem A1200 bez dysku, ale Amy tylko częściowo ruszyła - pokazuje mi się status "working" dla karty turbo w Early startup, ale kiedy podłączę dysk (z i bez zewnętrznego zasilacza dla dysku, na zwykłej przelotce 2,5"-3,5" lub na 4xEIDE) - Ami nie startuje ani nie odpala Early startup. dysk od czasy do czasu zamieli a ekran zmienia odcienie czerni w takt pracy dysku.
Bez karty turbo A1200 idzie z dysku 3,5" bez problemu.

Zamierzam podrzucić na weekend kartę koledze z kilkoma A1200 i zasilaczami AT do potestowania, ale mam jeszcze nadzieje że zwyczajnie popełniłem jakiś błąd...

Wina zasilania? Czy ktoś miał podobny problem?

[#32] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@mallorn, post #31

Jak by to powiedzieć, ciężka sprawa. U mnie na zasilaczu 4,5A przy płycie 1D1 BPPC działa OK, a przy płycie 1D4 płata figle. Na zasilaczu ATX w obu wypadkach pracuje stabilnie. Nie wiem jak jest z 2B...

Wszystko zależy od konkretnego egzemplarza płyty głównej i karty turbo. To już nie jest nowy sprzęt i może zachowywać się dziwnie.

[#33] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@mallorn, post #31

Raczej zasilanie.
Jeżeli masz woltomierz pod ręką to możesz odpiąć wiatraczek od PPC i zmierzyć jakie jest tam napięcie.
Powinno być co najmniej 4,8V żeby karta pracowała stabilnie.
Karta może pracować od 7,65V, ale licz się z niespodziewanymi zwisami.
Nie zapomnij podłączyć wiatraczka po zakończeniu testów!!
[#34] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@stachu100, post #33

Mam woltomierz, przetestuję kartę pojutrze.
A skoro mam Stacha na linii...:)

o ile BPPC ruszy... to chciałbym go dostroić do AOS4.1 w możliwej i wiekszej prędkości PPC...
Ile by mnie kosztowała, w przybliżeniu, wymiana na szybszy procek i podkręcenie sześćdziesiątki?

[#35] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@mallorn, post #34

Jak najbardziej jest to możliwe. Wiadomość poszła na Twój e-mail.
[#36] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@mallorn, post #34

Problem rozwiązany, choć może tylko na jakiś czas. Opiszę go, może ktoś kiedyś będzie mieć podobny i tu zerknie.

Dysk (podłączony do zewn. zasilacza) był niewidoczny dla Amigi po włożeniu karty PPC (bez niej działał OK), przy jednej z prób, zaczęła się palić taśma IDE, zmieniłem taśmę a potem zasilacz AT 200W (widocznie w nim był problem) na jakiś badziewny od przelotki IDE-USB. I Amiga startuje z HDD po resecie!

Musiałem zahaszować linię Setpatch w startup-sequence bo system haltował przed załadowaniem Workbench 3.1

Wrzuciłem biblioteki 060 i PPC ze stronki phase5.a1k.org. Whichamiga pokazuje prawidłowe informacje o konfiguracji ale Sysinfo 3.24 pokazuje tylko 68040.

Na wiatraku 603e mam napięcie 4,6V. Przed włożeniem BVision będę musiał dorobić zasilanie.

Ostatnia modyfikacja: 27.01.2011 09:09:27
[#37] Re: BlizzardPPC ruszy bez modułów SIMM?

@mallorn, post #36

setpatch mozesz uzyc w pozniejszym miejscu.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem