[#1] Dżojstik pecetowy dla Amigi
Jest w necie schemat podłączenia dżoja od PCeta do Amigi .Czy ktoś próbował w ten sposób wykorzystać stary pecetowy dżojstik?
Mam takowy i zastanawiam się czy nie wykonać takiego układu , bo w sumie nie jest taki skomplikowany .Tylko czy taka roszada zadziała ?

A1200 BPPC :D
[#2] Re: Dżojstik pecetowy dla Amigi

@Arkadyy, post #1

Jeśli to joystick cyfrowy to jest prostszy sposób. Jak wiadomo Joysticki w amidzę działają na tej zasadzie, że każdej z 5 funkcji (lewo,prawo, góra, dół, fire) jest przyporządkowany odpowiedni pin w gnieździe joysticka w amidze. Zwarcie tego pinu z masą powoduje wywołanie danej funkcji (np. zwarcie pinu nr.6 bodajże powoduje fukcję fire). Wystarczy więc jak zrobisz coś takiego jak na tym obrazku: http://www.vex.net/~falco/petscii/joy-usb.jpg czyli podlutujesz się odrazu pod styki w joysticku i będzie działać bez żadnych przejściówek.
[#3] Re: Dżojstik pecetowy dla Amigi

@Arkadyy, post #1

Pecetowe dżoje adaptowało się do Amigi jeszcze w czasach jej świetności. Bo po prostu były lepsze, trwalsze, bardziej finezyjne.
Czy zawsze zadziała? Niekoniecznie zawsze, przy jakichś "egzotycznych" dżojach mogą być problemy, ale 99,9% pecetowych manipulatorów bangla z Amigą. Sporo o tym tekstów w Necie, wystarczy poguglać troszku.

Z szacunkiem
Des

[#4] Re: Dżojstik pecetowy dla Amigi

@Des, post #3

Ja przerobiłem sobie joypada od pegasusa ( przez sentyment :) ). Do mikrostyków podłączyłem przewody bezpośrednio do wtyczki ( zwarcie odpowiedniego pinu z masą ) i działa. Na początku przy wciskaniu klawiszy mikrostyki trochę stawiały opór ale z czasem się wyrobiły :)

[#5] Re: Dżojstik pecetowy dla Amigi

@Arkadyy, post #1

Masz na celu uzyskanie joysticka analogowego czy cyfrowego? Ja kiedyś do JetPilota (taki symulator-gra) potrzebowałem joya analogowego (lepiej się kontroluje samolot) i podpiąłem PC-towy (taki z 15pinową wtyczką) przez prostą przejściówkę. Dodałem jedynie kondensatory by dopasować zakres użytecznej pracy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem