[#1] Problem z formatowaniem partycji na SFS
Witka,

Juz troche wdrozylem sie w tematy amigowe, kupilem kolejna amige (600), pare czesci wiec jest dobrze :)

Postawilem sobie ClassicWB na hdd podlaczonym przez WINUAE - wszystko szlo super, dysk 10 gb formatowalem (FFS) tylko jako 2 partycje nie przekraczajace w sumie 4GB. Jednak po kilku godzinach pracy przy resecie system czasami nie wstawal (Not a NDOS drive in DH0 - cost takiego).

Przeinstalowalem system chyba z 3x nie wiedziac dokladnie czy to byla moja wina czy nie - poczytalem sporo o tym i jak za trzeciem razem system tez padl - postanowilem postawic partycje na SFS wg opisu http://wiki.classicamiga.com/How_to_install_SFS_onto_a_real_Harddrive_within_WinUAE

System juz sie nie wywala - wszystko chodzi nawet po kopiowaniu 4000 plikow. Jednak nie moge sformatowac (oczywiscie poprzez sfsformat) ostatniej partycji. Podzielilem dysk 10 gb na partycje 512mb, 3800 mb, 3800 mb, 1500 mb (cos takiego). I niestety przy formatowaniu ostatniej partycji wyskakuje ekran z czerwona ramka. Sprawdzalem partycja ma prowadzone poprawnie wszystkie dane w HDToolBox.

Czy moze SFS ma ograniczenie do 3 partycji?

Pozdrawiam i ide podlaczac spreparowany dysk do Amigi :)
W drodze juz CF bede uzbrajal amige 600 w niego :)
[#2] Re: Problem z formatowaniem partycji na SFS

@rdstudio, post #1

Albo poprawnie obejdziesz granicę 4GB dla dysku twardego albo będziesz miał cuda jak dotychczas.
Dla partycji FFS poprawna wielkość partycji to 2GB, przynajmniej bez kombinowania.

O ile w 1200 problem ten obchodzi WB3,9 i chyba WB3,5 to w A600 trzeba to zrobić samemu.

Pozdrawiam
[#3] Re: Problem z formatowaniem partycji na SFS

@rdstudio, post #1

Polecam przeczytać post 14 i 15 z tego wątku. Mnie bardzo pomogło to wyjaśnienie kolegów z PPA. Polecam.

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=83138#reply_83181

Ostatnia modyfikacja: 11.01.2011 09:18:03
[#4] Re: Problem z formatowaniem partycji na SFS

@Tomski, post #3

Spoko to co piszą tam koledzy juz wiem bo wyczytalem gdzies na angielskich forach.

Zakupilem CF-IDE + CF 8gb i zrobilem SFS na flashu - wszystko pieknie sie przyformatowalo (ale ograniczylem sie do 3 partycji) - teraz zapycham ostatnia partycje plikami przez noc - zobaczymy czy da rade :)

Dysku 3.5" do amigi jednak nie udalo mi sie zamontowac - mam za krotka tasme do klawiatury abym mogl puscic dysk pod tasma (lub nad) wiec pozostalo mi CF-IDE z ktorego jestem zadowolony bo jest ciuchutkie.

Nie wiem jak z transferami - na razioe sprawdzalem na a600 i wyglada to slabo (600 kb /s) gdzie dysk (ale na a1200) pokazywal mi 2 mb

pozyjemy zobaczymy
[#5] Re: Problem z formatowaniem partycji na SFS

@rdstudio, post #4

Bo karty CF dzielą się na wolne (800kb/s w A1200) i na szybkie.
Szybkie są oznaczone na obudowie oznaczeniami prędkości 133x i 233x.

Pozdrawiam
[#6] Re: Problem z formatowaniem partycji na SFS

@RadoslawF, post #5

akurat 600 kb /s wskazywal mi na Sandisku Ultra II 15mb/s :)
[#7] Re: Problem z formatowaniem partycji na SFS

@rdstudio, post #4

Nie wiem jak z transferami - na razioe sprawdzalem na a600 i wyglada to slabo (600 kb /s) gdzie dysk (ale na a1200) pokazywal mi 2 mb

Mnie na CF'ce z ide.device w A1200 pokazywało coś kole 2.3MB. Teraz na dysku twardym 9.6GB na najnowszym(chyba) scsi.device pokazuje ~1,3MB. Wszystkie testy robiłem pod SysInfo. To 1.3MB jest przy 500 buforach. Na CF to miałem raczej mało ustawionych buforów - coś koło 100 max.

[#8] Re: Problem z formatowaniem partycji na SFS

@Tomski, post #7

czas dostepu chyba jest jednak szybszy w mechanicznych dyskach, rowniez w trybie BURST osiagaja znacznie wiecej..

CFke raz tylko zmusilem do dzialania z FastATAII w trybie PIO5 ..pokazala mi w sysinfo 9.7 MB/s (kingston z kwiatkiem 4 GB)
generalnie mniej problemow ma amiga z dyskiem

[#9] Re: Problem z formatowaniem partycji na SFS

@HOŁDYS, post #8

sprawdzilem na a1200 - mam 1.7 MB/s, cf A-Data 133x 8GB
Nie jest zle OK

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem