@carrion,
post #1
Miałem tę kartę, powiem szczerze, że kupiłem ją specjalnie aby poznać system EGS. Systemy EGS, Picasso 96 i CyberGraphics to nakładki na system, aby obsługiwać karty graficzne. Do karty EGS Spectrum jest standartowo dokładany system EGS - ale to były czasy, kiedy nie było nic innego. EGS w tej chwili to ciekawostka, jest wolny, nie współpracuje z Workbenchem i mało programów da się wypromować pod nim. Ponadto ma własną filozofię działania, choć przyznaję, że jest ciekawy. Pozostałe system graficzne powodują, że system działa na karcie tak samo jak na AGA, tylko, że szybciej, w 24-bitach i większej rozdzielczości. Polecam osobiście pod tę kartę Picasso 96 - u mnie najlepiej działał ten system (testowałem też z CyberGraphics 4.x). Zainstaluj go za pomocą instalatora - będzie dobrze i pobierz najnowszą wersję, jak koledzy polecają.
Jeśli chodzi o przelotkę, to ta karta tylko przepuszcza sygnał z AGA i jeśli monitor nie wyświetla odświeżania poziomego 15 khz, to obrazy nie zobaczysz. Karta ta nie ma flikerfixera (jak Picasso IV). Z karty samej obraz będzie jak najbardziej dobry na monitorach VGA.
System - polecam 3.9, ale musisz mieć romy w wersji 3.1, albo kartę turbo, która ma możliwość mapowania kikstartów.
Ogólnie jest to solidna karta, bardzo dobrze wykonana, niestety wolna i 2 MB VRamu, to trochę za mało. A można trafić na wersję z 1 MB VRamu - pamięć można dołożyć, jak się gdzieś znajdzie taką.