[#1] A4000 + EGS Spectrum
Witam
Kupiłem właśnie A4000/40 z taką kartą
http://www.amiga-hardware.com/showhardware.cgi?HARDID=451
i w związku z tym mam kilka pytań:

1. karta ma wejście tzw passthrou) z tego co wyczytałem mogę do tego podłączyć np wyjście z AGA i będę miał wszystkie tryby na monitorze podłączonym do karty czy tak?

1a. jakie drivery/monitory muszę mieć w DEVS aby to zadziałało?

2. Na dysku jest soft EGS który udało mi się odpalić. Czy to jest jakiś system okienkowy czy poprostu zestaw driverów. Otworzone aplikacjie (EGS Paint np) miały inny wygląd okien niż WB stąd moje pytanie
3. Czy drivery Piccasso 96 RTG (używm takich w UAE) będą działać z ta kartą

4. Który WB postawić na tym sprzęcie? 3.1 3.5 3.9 ?

Na razie tyle ;)
Z góry dzięki za pomoc.

[#2] Re: A4000 + EGS Spectrum

@carrion, post #1

Spectrum 28/24 jest na Cirrusie a to znaczy, że jest wspierany przez Picasso96 (z dokumentacji P96: "...Spectrum (all Cirrus based boards)...".

W EGS się nie baw - system/dodatek (czy jak go zwał) powstał w czasach, gdy nie było jeszcze Picasso ani CGX i nie za bardzo integruje się z systemem (co zresztą sam zauważyłeś). Zainstaluj P96. Z tym, że przeniesienie żywcem P96 nie zadziała na Twojej karcie - pobierz P96 z Aminetu:

http://aminet.net/package/driver/video/Picasso96

To chyba najnowsza wersja.

Ostatnia modyfikacja: 17.01.2011 15:17:32
[#3] Re: A4000 + EGS Spectrum

@carrion, post #1

Ad1. Patent ten działa na podobnej zasadzie jak pecetowe VooDoo 1 czyli przepuszcza sygnał ze złącza Video przez kartę do monitora. Miałem to w Piccolo, z tego co pamiętam (już z 10 lat będzie) to u mnie działały wszystkie tryby - miałem monitor 14 cali multisync firmy Epson który dawał radę z zarówno 15KHz jak i więcej kilohertzów.
BTW: Dalej mam ten monitor, jest ktoś chętny ? :D

Ad3.Karta zatrybi zarówno na EGS, Piccaso96 jak i CyberGrapX 2,3 i 4. Możesz przetestować za free P96 oraz CGX v3. Wersja v4 CGX-a jest komercyjna.Ale pewnie najlepsza.(nie wiem, nie używałem)

Ostatnia modyfikacja: 17.01.2011 15:47:34
[#4] Re: A4000 + EGS Spectrum

@carrion, post #1

Co do WB to sam musisz się przekonać, który najbardziej Ci odpowiada, ja korzystam z 3.9.
w os 3.5/3.9 jest więcej softu na starcie, a w os 3.1 trzeba wszystko samemu wgrać.

[#5] Re: A4000 + EGS Spectrum

@carrion, post #1

Miałem tę kartę, powiem szczerze, że kupiłem ją specjalnie aby poznać system EGS. Systemy EGS, Picasso 96 i CyberGraphics to nakładki na system, aby obsługiwać karty graficzne. Do karty EGS Spectrum jest standartowo dokładany system EGS - ale to były czasy, kiedy nie było nic innego. EGS w tej chwili to ciekawostka, jest wolny, nie współpracuje z Workbenchem i mało programów da się wypromować pod nim. Ponadto ma własną filozofię działania, choć przyznaję, że jest ciekawy. Pozostałe system graficzne powodują, że system działa na karcie tak samo jak na AGA, tylko, że szybciej, w 24-bitach i większej rozdzielczości. Polecam osobiście pod tę kartę Picasso 96 - u mnie najlepiej działał ten system (testowałem też z CyberGraphics 4.x). Zainstaluj go za pomocą instalatora - będzie dobrze i pobierz najnowszą wersję, jak koledzy polecają.
Jeśli chodzi o przelotkę, to ta karta tylko przepuszcza sygnał z AGA i jeśli monitor nie wyświetla odświeżania poziomego 15 khz, to obrazy nie zobaczysz. Karta ta nie ma flikerfixera (jak Picasso IV). Z karty samej obraz będzie jak najbardziej dobry na monitorach VGA.
System - polecam 3.9, ale musisz mieć romy w wersji 3.1, albo kartę turbo, która ma możliwość mapowania kikstartów.
Ogólnie jest to solidna karta, bardzo dobrze wykonana, niestety wolna i 2 MB VRamu, to trochę za mało. A można trafić na wersję z 1 MB VRamu - pamięć można dołożyć, jak się gdzieś znajdzie taką.

[#6] Re: A4000 + EGS Spectrum

@carrion, post #1

Ta karta jest bardzo podobna do Picasso II, którą nadal posiadam.

1. To znaczy, że karta będzie przełączała się między sygnałem z Amigi i sygnałem z chipsetu karty w zależności od tego, który będzie w danej chwili aktywny. Jako, że karta nie ma scandoublera obraz dostarczony do wejścia passtrough musi być zgodny z monitorem podłączonym do wyjścia karty.

1a. EGS, P96, CGX3, CGX4 <- wszystkie obsługują tę kartę.

2. Olej EGS, jest stary i bardzo ubogi. Na Zorro III lepiej zainstaluj CGX3 z aminetu, który jest Freeware, albo zainwestuj w CGX4.

3. Picasso 96 ma drivery dla prawie wszystkich kart RTG do amigi, do tej także.

4. Kwestia gustu ;) Jak nie przeszkadza Ci powolność ładowania ikonek OS 3.9 na commodorowskim IDE, albo masz SCSI to instaluj 3.9, ma dużo bajerów i jest bardzo stabilny. Jeśli chcesz prosty i ultra szybki system to 3.1.

[#7] Re: A4000 + EGS Spectrum

@Czarek, post #6

all
dzięki za odpowiedzi - bardzo pomocne!

z innej nieco beczki. jakie kości (i ile ramu w mb) mogę włożyć maksymalnie do A4k. ma ktoś na zbyciu kość powiedzmy 16 mb?

waldiamiga:
za ile ten monitor epsona?

[#8] Re: A4000 + EGS Spectrum

@carrion, post #7

W płytę główną możesz włożyć 16MB w czterech kościach po 4MB i z powodu kiepskiego kontrolera pamięci nie jest to specjalnie szybka pamięć.
Z tego co pamiętam to goła A4000 z oryginalna kartą z 040/25MHz działała z prędkością A1200 z BlizaardemIV - 030/50MHz.
Chcesz przyśpieszyć dokup jakąś kartę procesorową z miejscem na pamięć, nie będzie tanio ale przyspieszenie poczujesz.

Pozdrawiam
[#9] Re: A4000 + EGS Spectrum

@carrion, post #7

za ile ten monitor epsona?

A bo ja wiem :) Jak przyjedziesz do mnie to masz go prawie za darmo. No w ostateczność mogę wziąć za niego A600 :D ale musisz wiedzieć iż leży on w piwnicy, nie mam tam wilgoci ale różnie z nim może być. W każdym razie kiedyś go przytargam i może podłączę - poza zimnym lutem na kablu sygnałowym działał bardzo ładnie. Ciągnął bodajże 800x600 w 70Hz

Ostatnia modyfikacja: 17.01.2011 20:05:52
[#10] Re: A4000 + EGS Spectrum

@Czarek, post #6

Znaczy CGX4 jest szybszy w grach od P96 (testowane na Zorro II i Picasso II+). Co do wolnych ikonek, bez przesady, poza tym jest poprawiona icon.library, która przyspiesza proces. OS 3.9 (3.5) jest nowocześniejszy od 3.1. Generalnie poleciłbym 3.9, do którego nawet jest Boing Bag 4 (czyli taki ala Service Pack), obsługuje duże dyski, ma program do łączenia z netem itp.

[#11] Re: A4000 + EGS Spectrum

@waldiamiga, post #9

A bo ja wiem Jak przyjedziesz do mnie to masz go prawie za darmo.

zabrzmiało groźnie ;)
pisz na priv gdzie miałbym przyjechać.

[#12] Re: A4000 + EGS Spectrum

@carrion, post #11

Chętnie bym napisał ale w Twoim profilu nie ma żadnych danych które pozwoliły by mi wysłać prywatną wiadomość. Może Ty napisz do mnie.
Mam maila w profilu.

[#13] Re: A4000 + EGS Spectrum

@waldiamiga, post #12

hehe
a jednak do mnie dotarłeś... dzięki za wytrwałość ;)
btw: dzięki - zaraz poprawiam profil ppa.pl

[#14] Re: A4000 + EGS Spectrum

@radzik, post #10

Czytałem gdzieś niedawno, że Picasso96 polega bardziej na blitterze i lokalnej pamięci graficznej karty, a CGX4 bardziej na Fast RAMie, przez co karty Zorro III w niektórych przypadkach chodzą sporo szybciej niż pod P96, szczególnie te z wolnymi chipsetami. Odwrotna sytuacja jest w przypadku szybkich kart pod wolnym Zorro II (jak u mnie z CV64/3D w A500). Pod CGX4 przełączanie między ekranami w tej samej rozdzielczości i głębii kolorów (testowałem na 1024x768x8bit) trwało dobre 2-3 sekundy, przy czym pod P96 jest to proces natychmiastowy, schody zaczynają się za to kiedy otworzę więcej ekranów niż może pomieścić pamięć karty, wtedy przełączanie między kilkoma ekranami jest instant, a na inne czeka się jak pod CGX. No ale kolega w A4000 ma szybkie Zorro III więc ten problem nie wystąpi, a jak już wspomniałeś to co nie wykorzystuje chipsetu karty a tylko szybki dostęp do jej pamięci (gry w trybie CGXDirect) działa o wiele szybciej pod CGX nawet na wolnym Zorro II. Ja bym się nie zastanawiał i kupował CGX4, ale żeby nie było wątpliwości jak to zwykle bywa lepiej spróbować wszystkiego i wybrać samemu to co działa najlepiej :)

[#15] Re: A4000 + EGS Spectrum

@Czarek, post #14

Wyłączenie zsuwania ekranów przyśpiesza ich przełączanie w CGXe.
Przy korzystaniu z GFX na ZII takie ustawienie powinno być wręcz obowiązkowe.

Pozdrawiam
[#16] Re: A4000 + EGS Spectrum

@Czarek, post #14

Rozmawialem kiedys z gosciem co mial Picasso IV pod P96 i CGX4 w A2000 i wedlug niego pod CGX gry chodza szybciej chodz testy np. P96 Speed tego nie wykazuja.

[#17] Re: A4000 + EGS Spectrum

@Czarek, post #14

Ja używałem EGS Spectrum na ZII (A1200). Przełączanie ekranów działało znacznie szybciej pod P96. Szybkość w grach nie miała większego znaczenia, bo powolność ZII i samej karty powodowała (wg mnie) jej nieprzydatność w tym celu.
Sama karta była OK, jednak przez jej wąskie pasmo przenoszenia dla 24 bit używałem jej wyłącznie w trybach 8 i 16 bit (może teraz na monitorach LCD by sie dało w 24 bitach).
[#18] Re: A4000 + EGS Spectrum

@wali7, post #17

Jaką maksymalną rozdzielczość w 16bit obsłuży ta karta, a jaką w 24bit?

Już doczytałem na amiga-hardware...

Ostatnia modyfikacja: 18.01.2011 22:21:56
[#19] Re: A4000 + EGS Spectrum

@carrion, post #1

Czy złącze passthrough nie jest przypadkiem DB9 zamiast standardowego VGA DB15?
Jakiego kabla użyć do połączenia z sygnałem z AGA?

Ostatnia modyfikacja: 18.01.2011 22:23:52
[#20] Re: A4000 + EGS Spectrum

@lord_spider, post #19

Takie kable znajdziesz na ebay. Najlepiej połączyć przez scandoubler i właśnie taki kabelek VGA15>9. Ewentualnie przez przejściówkę z portu video na VGA, ale bez podbicia obrazu z AGA to i tak nic się nie wyświetli na monitorze VGA.
Co do współpracy takich kart jak EGS czy Picasso II z LCD to jest jeszcze gorzej niż przy CRT, praktycznie 24 bity możliwe są w 640x480, na więcej nie pozwala LCD, układ na karcie gfx no i ta marna ilość pamięci graficznej.
A co do prędkości testując Foundation DC na Picasso II (Zorro II) i BVision, oba pod CGX4 oba chodzą równie do niczego. Ja tam twierdzę, że praktycznie żadna amigowa gra nie korzysta poprawnie z kart gfx, poza pozycjami pod PPC.

[#21] Re: A4000 + EGS Spectrum

@lord_spider, post #18

Właściwie trudno powiedzieć jaką maksymalną rozdzielczość może obsłużyć karta pod Ami. Dzieje się tak, ponieważ możesz (w P96 i CGX) zmieniać różne parametry obrazu w dosyć szerokim zakresie. Limituje Cię pasmo przenoszenia układu graficznego np. pasmo 28 MHz oznacza, że układ może wyświetlić 28 mln punktów w ciągu sekundy. Mnożysz rozdzielczość pionową razy poziomą (masz ilość punktów na ekranie) razy ilość obrazów na sekundę (czyli odświeżanie pionowe) i to co otrzymasz nie może przekroczyć wartości pasma przenoszenia. Do tego limitują Cie parametry graniczne monitora, nowsze (niż 15 lat ;) ) monitory mają układ procesorowy sprawdzający, czy rozdzielczości i odświeżanie mieści się w zadanych przez producenta granicach - jeśli nie, monitor się wyłącza.
Oczywiście gdy ustawisz interlace to rozdzielczość pionowa podwaja się, ale za cenę migotania obrazu.
A wartości podane w BBAH to przykładowe tryby, a nie najlepsze.
Co do EGS, to w 24 bit masz 28 MHz. 640x480 to 307200 pkt, dzielisz 28 mln przez 307200 i otrzymujesz 91 Hz odświeżania. 800x600 to 480000 pkt co daje 58 Hz, czyli kiepsko (wiele monitorów może nie chcieć tego wyświetlić). W 16 bitach jest lepiej, bo pasmo wynosi 45 MHz: w 640x480 odświeżanie max 146 Hz, w 800x600 93 Hz, w 1024x768 (786432 pkt) 57 Hz....

Ostatnia modyfikacja: 19.01.2011 02:49:19
[#22] Re: A4000 + EGS Spectrum

@wali7, post #21

Dzięki za fachowe wyjasnienia!

[#23] Re: A4000 + EGS Spectrum

@lord_spider, post #22

Chciałbym odświerzyć temat bo pojawił mi sie problem z odpaleniem karty gvp spectrum na a4000.
Po zainstalowaniu golego wb3.1 i picasso96 z driverem spectrum w devs/monitors driver powoduje guru.
Tzn jak go dam do storage to system wstaje a jak klikne driver monitora spectrum to wywala guru (tzn opcje suspend albo reboot)...

Nie mam pojecia co to moze byc. Tak samo zachowuje sie na classicwb i na amisys'ie.
Co to moze byc?
[#24] Re: A4000 + EGS Spectrum

@carrion, post #23

Odgrzeję kotleta ;)

Mam taką kartę w A2000 i jak tutaj wygląda sprawa podłączenia standardowego sygnału Amigi poprzez pass through? W wątku ogólnie wszyscy piszą o AGA, a jak to wygląda z ECS (czy da radę cokolwiek wyświetlić)?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem