[#1] Apollo 1230/40 i problem z ramem
Witam,

Mam problem z Apollo od Elboxa 1230/40Mhz.

Karta nie chce startować z simmem 32mb (u osoby od ktorej kupilem chodzila). Ogolnie wlacza sie - zaraz restart, czerwona ramka itd lub wogole nie odpala tylko mróga szary z ciemno szarym ekranem.

Mam tez simm 64MB (widzi go jako 16 mb) i z nim czasami sie odpali - ale po chwili restart lub po ponownym restarcie znowu jaja ...

Co moze byc nie tak?

Dodam, ze jesli wyciagne pamiec ram - wszystko chodzi OK.
Zworki mam ustawione dobrze (zlaczona tylko RAM).

Moja rewizja plyty : 1d.1

p.s probowalem czyscic styki i nic to nie dalo ...
p.s.2 alfa-ram 1200-1 chodzi bez problemów ... wiem ze to co innego ale tak moze to bedzie jakas podpowiedz :)

Ostatnia modyfikacja: 21.01.2011 18:53:06

Ostatnia modyfikacja: 21.01.2011 18:53:37

Ostatnia modyfikacja: 21.01.2011 18:54:18
[#2] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@rdstudio, post #1

Co moze byc nie tak?

90% problemów to wina zasilania.
[#3] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@Andrzej Drozd, post #2

albo zaśniedziałe styki scalaków i zimne luty, czami pęknięte scieżki

[#4] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@rdstudio, post #1

Wg mnie w 90% winna jest pamięć a nie zasilanie.

[#5] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@rdstudio, post #1

A masz w systemie bibliotekę pod 68040 w libsach.zasilanie też ma znaczenie i pamięć też.
[#6] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@Dziadziomiecio, post #5

To jest klon starego Apollo z 030, problem bibliotek 040/060 odpada.
Karty Apollo te z 040 i 060 obsługiwały maksymalnie 32MB na slot, zgaduje że starsza tez tak ma i to wyjaśnia problem z simem 64MB.
Niech właściciel szuka na allegro simów na podmianę lub Amigowca w okolicy w celu sprawdzenia zestawu na jego sprzęcie.

Pozdrawiam
[#7] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@RadoslawF, post #6

Mam ta sama karte i zdarza mi sie identyczny problem. Sprobuj kilka razy wyjac i wlozyc karte. Pomaga ;). Oczywiscie na wylaczonej Amisi! Ona ma dziwne te zlacze takie... Obstawiam jego wine. Moze kontakt spray pomoze? A i sprobuj jednej sztuczki - wlacz Amige ale trzymaj oba klawisze myszy wcisniete! Po ok 5 minutach zresetuj... :) Moja Ami tylko tak startuje z ta karta - potem juz dziala stabilnie :D
[#8] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@rdstudio, post #1

Jeśli masz taką możliwość, to sprawdź tę kartę w innej Amidze. To przynajmniej wyjaśni sprawę, czy problem jest po stronie dopalki, czy Twojej maszyny.

Nie wydaje mi się, żeby coś było na rzeczy z zasilaniem.
Wszystkie możliwe i niemożliwe ustrojstwa z procesorem 030 są zazwyczaj bezproblemowe, standardowe zasilacze Ami sobie z nimi radzą.

Powiadasz, że u człowieka, od którego kupiłeś banglało bez problemów - porównaj jego konfigurację ze swoją. Jeśli są identyczne, jeśli u niego działa - coś masz nie teges ze swoją maszyną - zrypane złącze, styki nie teges. Generalnie problem jest ciekawy dość. Daj znać, co kombinujesz i jakie tego kombinowania efekty.

Z szacunkiem
Des

[#9] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@Des, post #8

Nie wydaje mi się, żeby coś było na rzeczy z zasilaniem.

Jeżeli to nie jest stary zasilacz 25W, który dodatkowo zasila HD i CD, to oczywiście nie.
Ale wybacz, kto z tak dobrą kartą z 030/40 nie używa HD i CD?

To jest na 90% problem z zasilaczem i potrzebny jest pecetowy, który osobono zasili płytę główną z kartą, oraz osobno HD i CD.
[#10] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@rdstudio, post #1

Co do ramu, to tylko 32 MB simm. Też próbowałem na Apollo (040/40) włożyć kość 64 MB i oczywiście widzi tylko 16 MB.
Albo 32, albo "dolutuj" drugi slot pod drugą kość dla 32 i będzie 64.
[#11] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@Andrzej Drozd, post #9

Jasna sprawa - praktycznie nie trafiają się tacy, którzy mają na pokładzie A1200 dopałkę porządną z 030, ale nie mają HD. To byłby jakiś osobliwy podgatunek Amigowców - Masochistów
Jednakowoż napęd CD/DVD wcale nie jest obecnie powszechnym dodatkiem do Amigi. Nawet rozbudowanej. Karty CF i insze tam takie wynalazki do przenoszenia i archiwizowania wypierają poczciwego cedeka.
Jakoś mi nie pasuje tu problem "braku pół wiaderka prądu".
Karta 030, HD i CD - to zazwyczaj (owszem, mogą być wyjątki) - rzecz do udźwignięcia dla standardowego zasilacza. Mój konfig (widoczny w podpisie) radzi sobie doskonale, nawet gdy w miejsce CF podpinam klasycznego twardziela i CD. Zasilacz mam taki, jaki Commodore dał, niczego nie zmieniałem.

Z szacunkiem
Des

[#12] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@Des, post #11

Parę lat temu kupiłem od gościa A1200 z Apollem 1230 40 MHz, właśnie bez HDD. I jak mi się pochwalił, to nigdy nie założył HDD do tej Ami bo.... wystarczała mu druga stacja :)
[#13] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@Des, post #11

Amiga 600 + CF-IDE 2 GB || ClassicWB 68k
Amiga 1200 + AlfaRAM 1200-1 5MB Fast + CF-IDE 8GB + PCMCIA CF || ClassiWB Full

Kolega jak nic jedzie na oryginalnym 25W. Jeżeli tym z A500, to dobrze. Jeżeli jednak na tym z A1200, to już nie na 90%, tylko na 99% chodzi o zasilanie komputera. :)

Ostatnia modyfikacja: 22.01.2011 02:27:49
[#14] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@Andrzej Drozd, post #13

A1200 desktop, Blizzard 1260/64 MB Ram, CF 2 GB. Opcjonalnie podłączam napęd CD, czasami też w miejsce CF wpinam talerzowego twardziela.
I zero problemów z zasilaniem. Na zasilaczu standardowym od A1200, który był w oryginalnym zestawie.

Sorry, że się powtarzam i może marudzę. No ale tak mam to pospinane i mi bangla. Dokładnie w tej chwili Amiśka liczy jakieś bujające się choinki z bombkami i wschodzące słoneczko (200 klatek) w Cinema 4D

Z ukłonami i w ogóle
Des
Ps. Sorry, jeśli bredzę, jestem bardzo znietrzeźwiony, jak to zwykle w piątkowe wieczory/noce.

[#15] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@Des, post #14

Tak to już jest. Jeśli trafi się na zdrową amigę to chooodzi! Mam sąsiada co w latach 90-tych zajmował się montażem filmów, wesel, komunii właśnie na amidze z apollo 040 cd, hd. Nie wyłączał amigi wogóle i chodziła mu na zwykłym standardowym zasilaczu, tym ciężkim!

Wracając do tematu: Możliwe że zasilacz już nie wyrabia, pewnie swoje lata ma. W pierwszej kolejności wyczyść złącze krawędziowe w swojej amidze i w karcie oraz na złączach simma zmywaczem do paznokci, włóż simma 32 mb bo 64 nie będzie chodził, apollo widzi do 32 mb na jednym slocie. Jeśli dalej będziesz miał problemy - zmień zasilacz, najlepiej na pc-towy.

Pozdrawiam!

[#16] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@rdstudio, post #1

Ja teű kiedyô dawno temu uűywaîem takâ kartë (mam jâ jeszcze dziô). Ale w mojej moűna uűywac tylko SIMMów 4 lub 8 MB. Na karcie jest teű zworka 4/8 MB. Moűe ta karta jest taka sama jak moja?

[#17] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@Olek, post #16

na bboah nie widziałem apollo 030 z simmami do 4/8 mb. Albo coś przeoczyłem.

[#18] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@Andrzej Drozd, post #13

Ja na konfigu w stopce (ta sama karta) jade na standardowym zasilaczu i nie mam żadnych problemów, wcześniej na 3,5" dysku i DVD też nie miałem problemów. Obstawiam RAM.

[#19] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@Mayolika, post #17

To jest wersja 1230LC, zworki sâ dwie. Jedna opisana jako RAM, a druga 4/8 MB. W promocji Elbox dodaî koprocesor.

[#20] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@Olek, post #19

OK wiec tak - sprzęt dalej nie chodzi :)

Mam 2 zasilacze od A600 - 25W, 3.0A , na obydwóch te same objawy.
Karta chodzi tylko bez ramu - z ramem nie wstaje (szary ekran mrógający raz ciemny szary raz jasny), czasami pójdzie ale zaraz zwis.

Czyscilem styki - na ramach karcie, amidze - nie doginalem bo nie chce uszkodzic karty ktora moge jeszcze oddac do sprzedajacego.

Mam pytanie - czytalem w innym watku ze ktos mial problem z aca1230/28 i wymagany byl timing fix - wylutowanie 2 kondensatorów, autorowi watku pomoglo - czy to u mnie tez moze coś dać?

[#21] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@rdstudio, post #20

A bez HDD dziala karta z pamiecia?
Mialem kiedy przypadek ze karta Elboxu 030/40 nie dzialala z HDD Conner.
Sprobowac nie zaszkodzi.
[#22] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@Norbert, post #21

odpinalem CF-IDE to samo niestety

[#23] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@rdstudio, post #20

Może dać. Proponowałbym też przeczyszczenie gniazd na układy MACH na płtce karty turbo.

[#24] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@rdstudio, post #20

Mam pytanie - czytalem w innym watku ze ktos mial problem z aca1230/28 i wymagany byl timing fix - wylutowanie 2 kondensatorów, autorowi watku pomoglo - czy to u mnie tez moze coś dać?

TimingFix pomaga w przypadku kart które mają szybka obsługę pamięci.
Ze znanych mi starych kart dotyczyło to Apolla 040 i 060.
Twojego przypadku to raczej nie dotyczy bo brak tego objawu po włożeniu innego sima.
Kup lub pożycz do testów ze dwa inne simy i powinno się wyjaśnić.

Pozdrawiam
[#25] Re: Apollo 1230/40 i problem z ramem

@RadoslawF, post #24

Poszło pomysł

Sam nie wierze ...

Juz miałem pakować karte aby odesłać i .. skusiło mnie aby jeszcze raz spróbować podłączyć ... i z głupia ustawilem zworkę SCSI na włączone ...

i chodzi :)

ktoś mi to wytłumaczy?

zrzucik z sysinfo : http://screenup.pl/?l=JUUJQEX

Ostatnia modyfikacja: 23.01.2011 17:23:26
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem