Witam wszystkich :D
Na początek chciałbym uprzedzić, że z Amigą dopiero zaczynam. Nie można tego nazwać powrotem, bo moja tytułowa A500+ jest sporo starsza ode mnie.
Otóż dostałem jakiś czas temu Amigę 500, niestety poza 512K SlowRAMu nic do niej nie mam. Dziś postanowiłem zajrzeć do środka, gdzie oprócz kurzu i włosów :D wypatrzyłem płytę główną z A500+, Rev. 8A. Jest też Super Fat Agnus i Super Denise. O dziwo tylko 512K ChipRAMu, są puste miejsca dla czterech kostek i żadnych śladów wylutowywania. Amisia odpala, podłączałem prowizorycznie zasilacz ATX i obraz przez gniazdo MONO(w planach budowa kabla RGB) i wychodzi, że Kickstart jest z A500(1.3), bo podobno w A500+ był już 2.0 - zabieg pewnie dla zwiększenia kompatybilności w grach.
Chciałbym więc zrobić kilka rzeczy z moją A500+, i mam do Was kilka pytań.
Mam nadzieję, że nie zostanę wyśmiany i zbanowany

, a w odpowiedzi na moje pytania nie otrzymam "zainwestuj w A1200/A4000" albo "MorphOS or die!". Oczywiście, w A1200 zainwestować zamierzam, ale dopiero jak na nią nazbieram. Tymczasem chcę dopieścić A500+.
1. Chciałbym dodać drugie 512K ChipRAM. Czy wystarczy dolutować cztery takie same kostki w wolne miejsca?
2. Jeśli udałoby się dolutować kostki, czy można wtedy jednocześnie używać rozszerzenia SlowRAM jako pseudo-FastRAM(nie jako ChipRAM)? Tzn. mieć 1MB ChipRAM i 512k pseudo-FastRAMu.
3. Czy można gdzieś w Polsce kupić: kwadratowy DIN, jaki to jest w zasilaczu od Amigi i dyskietki Workbencha 1.3?
4. Czy
taki kontroler IDE nie będzie kolidował np. z FastRAMem nakładanym na MC68000? I czy w ogóle ktoś z Was budował taki kontroler?
5. W rozszerzeniu SlowRAM jest bateria podtrzymująca czas RTC. Oczywiście już rozładowana. Można ją zastąpić czymś innym, np. trzema paluszkami + dioda ograniczająca napięcie?
6. Czy w takim rozszerzeniu można "odłączyć" ram i używać samego RTC?
Ostatnia modyfikacja: 27.01.2011 17:34:37