[#1] A500+ z 512K ChipRAM, rozbudowa do 1MB i kilka innych pytań
Witam wszystkich :D

Na początek chciałbym uprzedzić, że z Amigą dopiero zaczynam. Nie można tego nazwać powrotem, bo moja tytułowa A500+ jest sporo starsza ode mnie.

Otóż dostałem jakiś czas temu Amigę 500, niestety poza 512K SlowRAMu nic do niej nie mam. Dziś postanowiłem zajrzeć do środka, gdzie oprócz kurzu i włosów :D wypatrzyłem płytę główną z A500+, Rev. 8A. Jest też Super Fat Agnus i Super Denise. O dziwo tylko 512K ChipRAMu, są puste miejsca dla czterech kostek i żadnych śladów wylutowywania. Amisia odpala, podłączałem prowizorycznie zasilacz ATX i obraz przez gniazdo MONO(w planach budowa kabla RGB) i wychodzi, że Kickstart jest z A500(1.3), bo podobno w A500+ był już 2.0 - zabieg pewnie dla zwiększenia kompatybilności w grach.

Chciałbym więc zrobić kilka rzeczy z moją A500+, i mam do Was kilka pytań.
Mam nadzieję, że nie zostanę wyśmiany i zbanowany , a w odpowiedzi na moje pytania nie otrzymam "zainwestuj w A1200/A4000" albo "MorphOS or die!". Oczywiście, w A1200 zainwestować zamierzam, ale dopiero jak na nią nazbieram. Tymczasem chcę dopieścić A500+.

1. Chciałbym dodać drugie 512K ChipRAM. Czy wystarczy dolutować cztery takie same kostki w wolne miejsca?
2. Jeśli udałoby się dolutować kostki, czy można wtedy jednocześnie używać rozszerzenia SlowRAM jako pseudo-FastRAM(nie jako ChipRAM)? Tzn. mieć 1MB ChipRAM i 512k pseudo-FastRAMu.
3. Czy można gdzieś w Polsce kupić: kwadratowy DIN, jaki to jest w zasilaczu od Amigi i dyskietki Workbencha 1.3?
4. Czy taki kontroler IDE nie będzie kolidował np. z FastRAMem nakładanym na MC68000? I czy w ogóle ktoś z Was budował taki kontroler?
5. W rozszerzeniu SlowRAM jest bateria podtrzymująca czas RTC. Oczywiście już rozładowana. Można ją zastąpić czymś innym, np. trzema paluszkami + dioda ograniczająca napięcie?
6. Czy w takim rozszerzeniu można "odłączyć" ram i używać samego RTC?

Ostatnia modyfikacja: 27.01.2011 17:34:37
[#2] Re: A500+ z 512K ChipRAM, rozbudowa do 1MB i kilka innych pytań

@SzymekRak, post #1

1. Wolne pola pokrywają się z rozszerzeniem w slocie, więc albo to albo to, można zmienić wykrywaną dodatkową pamięć z SLOW na CHIP, trzeba zmienić położenia zworki JP2 i przeciąć JP7A

2. pseudoFASTRAM to SLOW-RAM, pamieć fast możesz uzyskać tylko podłaczając odpowiednie rozszerzenie, zazwyczaj występowały one w postaci przystawki do amigi podłączanej z lewej strony amigi

5. Sprawdź jakie jest napięcie na baterii (chyba 3.6V) i kup taką jak trzeba

6. Tak, ale tylko jeśli rozszerzenie oferuje taką możliwość, chyba, że chcesz ingerować w elektronikę.

[#3] Re: A500+ z 512K ChipRAM, rozbudowa do 1MB i kilka innych pytań

@rafgc, post #2

Nie wiem, czy się zrozumieliśmy. Chciałbym używać pamięć wlutowaną jako chip, a tą z rozszerzenia jako pseudo-fast, czyli slow. Jeśli pamięć z rozszerzenia będzie ustawiona na slow, będzie miała ten sam adres, jak gdyby była ustawiona na chip?

[#4] Re: A500+ z 512K ChipRAM, rozbudowa do 1MB i kilka innych pytań

@SzymekRak, post #3

CHIP zajmuje inne obszary pamięci niż SLOW. Łącznie jeśli mnie pamięć nie myli można skombinować w A500 (jak się ma dobry AGNUS) 1MB CHIP i 1.8MB SLOW a na dodatek 8MB FAST.
[#5] Re: A500+ z 512K ChipRAM, rozbudowa do 1MB i kilka innych pytań

@SzymekRak, post #3

Jeśli jest to kompletna płyta z pluskwy to możesz mieć na płycie 1 MB i kolejny megabajt "pod klapką" który też będzie widziany jako Chip ale można go przekonfigurować zworką na Slow a kicek 2.0 uzna że to Fast.
Teoretycznie takie płyty były w A500 z końca produkcji więc próbuj.

Pozdrawiam
[#6] Re: A500+ z 512K ChipRAM, rozbudowa do 1MB i kilka innych pytań

@SzymekRak, post #3

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=79550

Tak nawiasem mówiąc, to lepiej mieć chip niż SLOW, chyba, że potrzeba ci to do starych demek lub gierek (osobiście nie znam takich, ale na pewno coś się znajdzie), które bez slow nie ruszą. SLOW nazywa się pseudoFAST, ponieważ tak jak w przypadku pamięci FAST, ma do niej dostęp tylko procesor, ale w przeciwieństwie do niej, dostęp może się odbywać tylko wtedy, gdy pamięć chip nie jest używana, dlatego jest powolna i nazywa się SLOW.

Ostatnia modyfikacja: 27.01.2011 21:26:39
[#7] Re: A500+ z 512K ChipRAM, rozbudowa do 1MB i kilka innych pytań

@RadoslawF, post #5

Jeśli jest to kompletna płyta z pluskwy to możesz mieć na płycie 1 MB i kolejny megabajt "pod klapką" który też będzie widziany jako Chip ale można go przekonfigurować zworką na Slow a kicek 2.0 uzna że to Fast.
Teoretycznie takie płyty były w A500 z końca produkcji więc próbuj.

Ciekawe, za co uzna to "kicek" 1.3, bo takowego mam

Płyta jest rewizji 8a, jakby ktoś się chciał dla niej przyjrzeć, to zapraszam tutaj. Nieco niewyraźne fotki, ale chyba wszystko da się odczytać.

I dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

[#8] Re: A500+ z 512K ChipRAM, rozbudowa do 1MB i kilka innych pytań

@SzymekRak, post #7

Kicek 1.3 nwyświetlając na belce nie odróżnia rodzajów pamięci tylko podaje ich sumę.
Kicek od 2.x dzieli pamięć na Chip i Fast ale pamięć Slow wyświetlana jest jako Fast.
Dowolny program informacyjny poda ile jakiej i pod jakimi adresami masz pamięci, trzeba tylko najczęściej samemu wiedzieć jaki adres oznacza jaki rodzaj pamięci.

Pamięci Slow potrzebowały stare i dziwne produkcje, ja pamiętam program o nazwie RSI Demo Maker, nie ruszył na pluskwie z z 2MB Chip i 2MB Fast a ruszył na 1MB Chip, 1MB Slow i 2 MB Fast.

Pozdrawiam
[#9] Re: A500+ z 512K ChipRAM, rozbudowa do 1MB i kilka innych pytań

@RadoslawF, post #8

No cóż, dalej jednak nie wiem, czy warto rozszerzać wlutowany Chip RAM. Jedna kostka na alledrogo kosztuje 2zł, więc nie dużo - możnaby zaryzykować. Sytuacja jest jednak dość dziwna, bo teorytycznie mam płytę główną A500+ Rev. 8A.1, jednak po porównaniu do tego zdjęcia wychodzi, że mam jakąś okrojoną wersję. Brakuje RTC i baterii, a także jakiegoś układu oznaczonego na płycie U32, koło gniazda "pod klapką" - przy polach, gdzie byłyby nóżki tego układu porobione są dwie zworki.

[#10] Re: A500+ z 512K ChipRAM, rozbudowa do 1MB i kilka innych pytań

@RadoslawF, post #8

Wystarczy podać w CLI komendę avail - wyświetli ilość i rodzaj dostępnej pamięci.
Slow jest raportowany przez system jako Fast.
Jeśli masz płytę od A500=, to zapewne masz też Agnusa który obsługuje 2 MB Chip (one mają inne obłożenie nóżek niż starsze Agnusy, nie chodzą w płytach starych pięćsetek), najprościej mieć 1 MB na płycie i 1 MB "pod klapką".
U32 to tani układ logiczny z serii 74xx (pełnił rolę demultipleksera dla pamięci), niestety nie pamiętam który (była na PPA dyskusja o tym), najprościej poszukać na schemacie A500+. Commodore produkowało "późne pięćsetki" na bazie płyt i części układów z pluski. Dawali tylko mniej RAMu i Kick1.3, patchowali też płytę główną. Spokojnie i niedrogo można taką pięćsetkę przerobić na pluskę.

Ostatnia modyfikacja: 27.01.2011 22:23:07
[#11] Re: A500+ z 512K ChipRAM, rozbudowa do 1MB i kilka innych pytań

@SzymekRak, post #9

Ale miejsce na baterię i zegarek masz i możesz go wlutować.
Wieść gminna niesie że kompa z taką płytą jak opisujesz da się w prosty sposób przerobić na pluskwę, osobiście tego nie robiłem więc nie potwierdzę, lubisz i potrafisz się bawić to próbuj.
Jako było posiadacz pluskwy wiem jedno, 2MB Chipu mieć warto.

Pozdrawiam
[#12] Re: A500+ z 512K ChipRAM, rozbudowa do 1MB i kilka innych pytań

@RadoslawF, post #11

Baterię i zegarek mam pod klapką, jutro wybieram się do sklepu elektronicznego po podstawki pod pamięci i zapytam od razu o wtyk DB23. Jak tylko zdobędę kostki i Workbencha - dam znać, co wyszło.
A i byłbym wdzięczny za jakieś linki odnośnie przeróbki a500 na a500+

Ostatnia modyfikacja: 27.01.2011 22:28:29
[#13] Re: A500+ z 512K ChipRAM, rozbudowa do 1MB i kilka innych pytań

@SzymekRak, post #12

Znalazłem - U32 to 74f139 . Oczywiście musisz usunąć te zwory pod nim. Możliwe też, że trzeba będzie przestawić kilka zworek na płycie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem