[#1] A600 i CF2GB nie widac partycji
Hej
Mam nastepujacy problem podlaczylem Cf odpalilem HDTool z dyskietki instalacyjnej WB 2.1 podzielilem to na 4 partycjie. Po restarcie WB nie widzi partycji chociaz jak odpali sie ponownie HdTool to tam je widac :( O co kaman
Pozdro
[#2] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@Dario-Gi, post #1

W bootmenu są partycje ?
Formatowales je?
Czy widac partycje CLI ? komenda INFO .

Ostatnia modyfikacja: 31.01.2011 22:54:17
[#3] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@Norbert, post #2

W Boot menu widac wlasnie partycjie ale na blacie nie widac. Ale fakt w CLI nie sprawdzalem
[#4] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@Dario-Gi, post #1

W A1200 to był by klasyczny przypadek nieprzeciętego pierwszego pinu na taśmie sygnałowej, czyli problem tzw. resetu HD.
Tyle że nie słyszałem o tym problemie w A600, jaki tam masz kickstart ?

Pozdrawiam
[#5] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@RadoslawF, post #4

37.300 po wpisaniu komendu info przy nazwacvh partycji wyskakuje komunikat No disk present. Dodam jeszcze ze to Cf jest poprzez przejsciowke z 2,5 na 3,5 i na starej kochanej tasmie ATA33
[#6] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@Dario-Gi, post #5

Taki komunikat to przy niesformatowanej partycji jest. Ale ikonka dysku powinna się dla takich partycji pojawić na blacie jako NoDos.
Jak ktoś ma pecha to niesprawna taśma może też takie objawy dawać.
Poszukaj innej taśmy i sprawdź na niej, jak nie pomoże to w taśmie przetnij pierwszy pin, ten zaznaczony na czerwono.
Jak nie pomoże to podepnij zwykły twardy dysk może to wina karty CF.
Jak nie pomoże to wymień przelotkę 2,5 - 3,5.
Jak nie pomoże to nie mam więcej pomysłów, no chyba że kartę partycjonowałeś i formatowałeś pod emulatorem w innej konfiguracji niż A600.

Pozdrawiam
[#7] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@Dario-Gi, post #5

Na dysku z Workbenchem masz program FORMAT.
Sprawdz czy na liscie sa partycje i zgadza sie ich wielkosc.
[#8] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@Dario-Gi, post #1

spróbuj sfromatowac partycję z wiesza poleceń

system:format drive dho: name NAZWA

[#9] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@rafgc, post #8

Przy probie formatowania za pomoca programu format wyskakuje komunikat no dis in drive chociaz wszystkie partycjie sa prawidlowe :( Pod UAE jest to samo czyli wydaje mi sie ze cos jest z ta karta :(

[#10] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@Dario-Gi, post #9

Kolejność jest ważna.
Partycji nie widać po starcie, odpalasz HDToolBoxa i pojawiają sie ikonki partycji z podpisem NoDos lub podobnymi.
W tym momencie formatujesz, nie działa komenda format z ikonki, sprawdź z CLI "Format DH0:", nie zadziała sprawdź format z jakiegoś starego DOpusa, ze szczególnym uwzględnieniem Quick Format.
Nie zadziała dalej szukaj problemów sprzętowych w kablach, przelotkach lub karcie.

Pozdrawiam
[#11] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@Dario-Gi, post #1

Udalo sie :) Okazalo sie ze trzeba bylo sformatowac karte na blaszaku i jeszcze raz na Ami partycjie zalozyc i juz pojawily sie Ale jedno jeszcze mnie dziwi po zainstalowaniu systemu WB 2.1 po restarcie pojawia sie tylko CLI sam sytem dalej sie nie uruchamia ??

Pozdro
Dario

[#12] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@Dario-Gi, post #11

Coś źle zainstalowałeś i system nie widzi np. sekwencji startowej.

Pozdrawiam
[#13] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@Dario-Gi, post #5

Kickstart 37.300 jest zabugowany, ma problemy z dyskami o pojemności powyżej 40 MB.
Moja rada: wymień Kickstart na 37.350, albo od razu na 40.

[#14] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@ash, post #13

a coż to za bohomazy ??? sam mam 37.300 i dysk IBM 4 GB
Ash jesli jestes takim fahowcem powiedz czym rozni sie wersja Romu 300 od 350 :)))))))))

Ostatnia modyfikacja: 02.02.2011 14:58:34
[#15] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@HOŁDYS, post #14

Rom 2.05 o nr. 37.300 a 37.350 w niczym się nie rózni to taki sam rom tylko numerek zmieniony na wyższy i tyle... OK
[#16] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@Komisarz, post #15

Na eFunzine jest rom 3.1 dla A500/600/2000 (40.063) ALE TA CENA 119 PLN za jednego scalaka to juz przesada totalna z ta ceną...
ok, racja
[#17] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@HOŁDYS, post #14

To nie jest mój wymysł:
v37.300 will boot drives of limited size I believe that to be 40MB or smaller, although I don't remember why. However, there is definitely supposed to be a limit, be it by a software bug or an error that will destroy your data if you go past a known size, I simply don't know now... or, it may be simply that some brands of drives just didn't work. v37.350 will boot anything, anytime, without any known problems."

Nie napisałem, że 37.300 nie będzie w ogóle działać z dyskami powyżej 40 MB, tylko, że może sprawiać problemy.
Polecam naukę czytania ze zrozumieniem.

PS: Fachowiec pisze się przez "ch".

[#18] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@ash, post #17

ale taki jak ty to pisze sie prze "h" :))))

dla mnie bohomazy i tyle .. milame w A600 romy od 1.2 do 3.5 w celach testowych to co piszesz to glupota i tyle.
A glupote trzeba podwazac...tym bardziej ze "fahowiec" bez podstawnie doradza inwestowanie pieniedzy wywalonych w bloto .. 37.350 nic nie zmieni w tym przypadku spokojnie mozna zostac przy 37.300 i uzywac kart CF/HD 4096 MB

do zalozyciela watku.

sprawdz czy zaznaczyles opcje AUTOMOUNT w HD toolboxie

Ostatnia modyfikacja: 03.02.2011 12:14:52
[#19] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@ash, post #17

Możesz podać źródło?
[#20] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@Dark_luke, post #19

http://www.gregdonner.org/workbench/wb_205.html

[#21] Re: A600 i CF2GB nie widac partycji

@jaa2, post #20

Tak czułem że to kiedyś czytałem ale nigdy się z tym problemem nie spotkałem. Na 37.300 miałem dyski od 40MB do 6GB karty CF od 128MB do 4GB i nigdy nie zauważyłem problemu
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem