[#1] kernel wars
http://moobunny.dreamhosters.com/cgi/mbthread.pl/amiga/expand/185219

dla wynudzonych nowym moderatorem na ppa, polecam, (nie)warte przeczytania

[#2] Re: kernel wars

@rzookol, post #1

Stare dobre czasy, kiedy to wyroby Ralpha S. potrafiły poprawnie działać na klasyku, i stabilniej niż konkurencja...
Szkoda że dziś role się odwróciły, i spadkobiercy WarpOS potrafią zrobić system który po prostu działa na klasyku - w przeciwieństwie do konkurencji, bez cudów i sztuczek w postaci jakichś cudacznych resetleveli itp. zabaw...
[#3] Re: kernel wars

@tszczurek, post #2

Pytanie tylko jaki jest sens katować wciąż i wciąż ten dwudziestoletni sprzęt? Dla mnie to sztuka dla sztuki, coś jak zabawy w odpalanie Windows XP na 486. Da się? Da się. Tylko co z tego. O wiele większy pożytek jest z portu MorphOS-a na PowerBooka niż z grzebania się w klasykach. Zresztą Hyperion by się też nie grzebał jakby miał inne źródło pieniędzy. Ręczę Ci, że jakby był port AmigaOS 4 na jakieś Mace to nikt by się w klasyka nie bawił. Niemniej Hyperion jest w tej chwili zakładnikiem ACube i A-Eonu w kwestii Maców.

Ostatnia modyfikacja: 01.02.2011 12:57:58
[#4] Re: kernel wars

@G. Kraszewski, post #3

Pytanie tylko jaki jest sens katować wciąż i wciąż ten dwudziestoletni sprzęt?

Póki działa, i póki są użytkownicy? Bardzo duży. Równie racjonalny co całe amigowe hobby.
[#5] Re: kernel wars

@G. Kraszewski, post #3

@G. Kraszewski
Pytanie tylko jaki jest sens katować wciąż i wciąż ten dwudziestoletni sprzęt?

Ten temat chyba był już "over 9000" razy poruszany... AmigaOS jest dostępny na nowsze maszyny, w tym Pega i Sam. Kto miał przejść na nowy sprzęt ten przeszedł, komu to nie pasuje został z klasykiem. Sporo ludzi też ma jakąś neo-Amigę, czy to z AmigaOS4 czy z MorphOS, ale poza tym używa klasyka do innych celów (np. pogrania w gry na oryginalnym sprzęcie, obejrzenia dema, itd.). Można przypuszczać, że nawet gdyby AmigaOS4 był dostępny na Maki, to i tak pozostałaby grupa zatwardziałych klasykowców. Niższa cena sprzętu na którym można uruchomić system by ich nie znęciła, bo nie o to im chodzi.

@rzookol
Nuuudy, to jest jeszcze ktoś kto nie jest zaznajomiony z bredniami tamtych czasów :P ?

Ostatnia modyfikacja: 01.02.2011 14:46:34
[#6] Re: kernel wars

@tszczurek, post #4

To trochę odwracanie kota ogonem. Szybszy sprzęt jest. A przynajmniej byłby, gdyby nie to, że Hyperion jest od niego odcięty, trzymając w ten sposób ACube przy życiu. Co co A-Eon to na razie nic nie mają w ofercie, ale jeżeli już będą mieli to będzie podobnie. Wprawdzie X1000 bazując na specyfikacji, będzie trochę szybsza od wszelakich strucli G4, ale za to będzie kilkadziesiąt razy droższa...

Rozumiem tych, którzy całą tę neoamigowość ignorują i bawią się klasyczną Amigą i klasycznym oprogramowaniem. Odpalanie na klasykach MorphOS-a czy AmigaOS 4 trąci mi jednak nieco masochizmem. Tak, wiem, masochizm to też taka forma hobby... Tak czy inaczej, cieszę się, że MorphOS Team koncentuje się na czymś trochę szybszym, niż 604e 200 MHz.

[#7] Re: kernel wars

@G. Kraszewski, post #3

Ręczę Ci, że jakby był port AmigaOS 4 na jakieś Mace to nikt by się w klasyka nie bawił.

Ręczę Ci że ja bym się bawił w klasyka. Tak samo jak bawię się ZX Spectrum. Tak samo jak bawię się wzmacniaczami lampowymi.
Słowo-klucz to: "bawić". ;)
Nie mylić z: "używać".
[#8] Re: kernel wars

@stachu100, post #7

Nie zrozumieliśmy się. Pisząc "nikt by się nie bawił" miałem na myśli "nikt z Hyperionu nie bawiłby się w przenoszenie AmigaOS 4.1 na klasyki". Nie chodziło mi o użytkowników.

[#9] Re: kernel wars

@G. Kraszewski, post #8

A to co innego.
[#10] Re: kernel wars

@strim, post #5

Zgadza się. Są ludzie których w ogóle nie interesuje neoamiga, cokolwiek miałoby nią być. Mało tego. Więcej ludzi bawi się klasykami niż nowymi maszynami. Proszę zwrócić uwagę, że Ci co używają klasyka robią to z powodów, które podał strim. Używają by cofnąć się te parę lat do młodości, by się pobawić. Do poważnych rzeczy mają inne systemy i sprzęt, i raczej nie jest to MOS ani OS4.
Stąd też nie rozumiem podejścia Krashana do tematu. Nawet gdyby był port AOS4 na jakieś miniaki to też ręczę, że nikt z klasykowców by się tym nie zainteresował. I ja, podobnie jak Stachu, dalej bym odpalał A600 czy A1200 a nie miniaka. Nie ten feeling.
Rozumiem Twoje podejście Grzegorz w jednym temacie - że jest szybszy sprzęt. Tylko co z tego, ci co bawią się klasykami nie szukają demonicznej prędkości tylko funu.

Pzdr
c3

[#11] Re: kernel wars

@c3h6, post #10

Dobra, to ja już przestaję się wypowiadać o klasykach...

[#12] Re: kernel wars

@G. Kraszewski, post #11

:D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem