[#1] Karty turbo i PCMCIA
Hej

Jak wcześniej pisałem składam Amige 1200 która mi posłuży do zabawy a bratu do Internetu.
Kupiłem już karte PCMCIA 3COM EtherLink III (bo mam Neo+ na PC), A1200 w drodze, dysk mam i teraz mama wybrać karte turbo.
Planowałem cały czas M-Teca z 030 ale wyczytałem w MA że blokuje on przy 8MB slot PCMCIA (myślałem że tylko same rozszerzenia blokują , a nie karty turbo). Tak więc teraz zastanawiam się nad Apollo 040.

Powiedzcie mi czy to prawda że M-Tec blokuje PCMCIA ? Jeśli tak to jakie inne karty nie blokują ?
Wiem że doradzicie mi 040 ale to już jest na granicy mojegu budżetu więc wole kupić 030 (chyba że znajde okazje na 040

Pozdrawiam
Dawid

PS. Jest gdzieś w Necie indeks artykułów z MA (co gdzie bylo) ?

[#2] Re: Karty turbo i PCMCIA

@Davka, post #1

Najlepiej kup Blizzarda 030/50 i nie będziesz miał problemów.
Pozdrawiam
[#3] Re: Karty turbo i PCMCIA

@Davka, post #1

Aha i czy to wytrzyma zasilacz z A500 (4,5A na 5V) lub z A1200 ??

[#4] Re: Karty turbo i PCMCIA

@Davka, post #1

Sugeruj sie taka karta do ktorej mozna podlaczyc conajmniej 32 MB. 16 MB to za malo do czegos konkretnego. Mi po odpaleniu systemu gg, ftp, irc, poczty WWW, i paru niezbednych programow, szybko sie okazalo ze 32 MB to za malo (nawet jak zwolnisz pamiec to zderagmentowana pamiec nie pozwala i tak odpalic pare innych rzeczy). Nawet na 020/28 MHz da sie internetowac, ale bez pamieci nie. 8 MB to na pewno za malo (tym bardzie ze po zaladowaniu systemu zostanie znacznie mniej.
[#5] Re: Karty turbo i PCMCIA

@Davka, post #3

Zasilacz powinien wytrzymać. A co do kupna 030 lub 040 to odpowiedź jest jedna - Apollo 1240;). Za Blizka z 030 dasz tyle co za Apollo, a prędkości nie ma co porównywać. Apollo możesz kupić po różnych cenach (100-250), zależy od szczęścia i zdesperowania sprzedającego:).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem