[#1] CF0 i A600 - problem
Kupiłem czytnik kart CF na złącze PCMCIA. W systemie XP jest widziany jako "Lexar ATA flash card twister" a na nalepce: "compact flash adapter - PCMCIA". Czyli jak mi się wydaje właściwy czytnik. Tyle że po podłaczeniu do Amigi 600 system jej nie widzi - a dokładniej nie widzi ani czytnika ani włożonej w niego karty CF (karta jest sprawna - pod czytnikiem IDE amiga ją widzi). Poza tym z czytnikiem CF w slocie Amiga pracuje bardzo niestabilnie, wiesza się co chwilę, po resecie resetuje sie dalej kilkukrotnie, zielona dioda miga co chwilę.

Nie da się włożyć ani czytnika do amigi ani karty CF do czytnika odwrotnie. Skąd więc takie problemy?

[#2] Re: CF0 i A600 - problem

@friedrich, post #1

Sterowniki masz wgrane i uruchomiona mountliste?
[#3] Re: CF0 i A600 - problem

@friedrich, post #1

pakiety CFD i fat95 zainstalowane??

[#4] Re: CF0 i A600 - problem

@friedrich, post #1

Hej,
WIdzę, że masz Fast 8Mb. W Amidze często dochodzi do konfliktu adresowania pamięci podczas używania kart fast i turbo. Tam jest i u mnie. Na karcie Elsat mam zworkę zmniejszającą ilość pamięci fast do 4Mb. I tak właśnie robię podczas korzystania z PCMCIA-CF. Wtedy jest wszystko ok.
[#5] Re: CF0 i A600 - problem

@friedrich, post #1

Jak w banku słynny problem "ośmiu megabajtów na karcie". Spróbuj, czy zadziała po odłączeniu/wyciągnięciu dopałki. Chyba nie da się tego obejść. Rozszerzenie skutecznie blokuje złącze PCMCIA, niestety. Są rozszerzenia "PCMCIA friendly", przynajmniej dla A1200, jak to wygląda w przypadku A600 - nie wiem. Ale przy skromnej ofercie dopałek do Sześcsetki - wątpię, by jakieś takie dało się znaleźć.

Z szacunkiem
Des

[#6] Re: CF0 i A600 - problem

@jasiek40, post #4

Postąpiłem zgodnie z opisem na tej stronie:

http://www.ppa.pl/artykul-amiga.600.1200.i.czytnik.kart.compact.flash-1_3_42.html

z tym że nie wykonałem jedynie instalacji FAT95. Na karcie CF mam sformatowany amigowy rezerwowy Workbench i mały katalog gry - karta ma 128MB. Tyle że moment włożenia czytnika do amigi powoduje momentalne zawieszenie systemu. I albo czytnik jest walnięty - z dwa razy uruchamiałem go bez karty CF co jak doczytałem może uszkodzić czytnik albo walnięta jest amiga. Co do 8MB fast - po wyjęciu karty turbo komputer nadal wiesza się przy włożonym czytniku.

Pytanie 2 - czy za złącze PCMCIA też odpowiada Paula?

PS
Mountlisty nie uruchomiłem - bo nie wiem jak to się robi. Ale to chyba nie to jest przyczyną kłopotów bo jej brak nie wieszałby komputera.

Ostatnia modyfikacja: 03.02.2011 21:27:29
[#7] Re: CF0 i A600 - problem

@friedrich, post #6

Zrób tak jak piszą w artykule, kartę CF sformatowaną Amigowym filesystemem nie zobaczysz, no jak się bardzo postarasz to HDTB zobaczy partycje, ale pod WB ich zawartości nie zobaczysz.

Pozdrawiam
[#8] Re: CF0 i A600 - problem

@RadoslawF, post #7

To chyba nie ten problem. Jak sam powiadasz - "kartę CF sformatowaną Amigowym filesystemem nie zobaczysz, no jak się bardzo postarasz to HDTB zobaczy partycje, ale pod WB ich zawartości nie zobaczysz".
Czyli po prostu - karta byłaby "niewidzialna" i obojętna dla systemu. A u niego się komputer "wiesza". A "wieszać" się nie powinien, powinien działać bez jakiegokolwiek zahaczania się o kartę - skoro z punktu widzenia komputera jej nie ma, to czemu ma powodować zwiechy?

Z szacunkiem
Des

[#9] Re: CF0 i A600 - problem

@Des, post #8

W A1200 takie zwiechy oznaczają konieczność zrobienia PCMCIAfix lub użycia programiku CardReset.

Pozdrawiam
[#10] Re: CF0 i A600 - problem

@RadoslawF, post #9

No dobra, ale jak cokolwiek można zrobić z kartą, której system "nie widzi"? Jeśli jest przezroczysta dla maszyny, to jak ją potraktować jakimkolwiek softem?

Z szacunkiem
Des
Ps. Możliwe, że czegoś po prostu nie rozumiem, osobiście nigdy się z takim problemem nie spotkałem, używam kart CF jako twardego dysku i jako ustrojstwa do przenoszenia danych, ale jakiegoś takiego farta miałem, że stosunkowo bezboleśnie u mnie zatrybiło (chyba dwie, czy trzy karty przetestowałem, nim trafiłem na takie, które się z Amigą polubiły).

[#11] Re: CF0 i A600 - problem

@Des, post #10

System nie widzi oznacza że nie widać jej na blacie WB. To nawet logiczne jeśli nie zainstalował CFD i Fat32. Ale dam sobie uciąć że kilka programów w tym FastPrep i HDToolBoox coś tam zobaczy.

Pozdrawiam
[#12] Re: CF0 i A600 - problem

@RadoslawF, post #11

Zrobiłem:

- skopiowałem plik compactflash.device do katalogu DEVS:
- skopiowałem plik CF0, oznaczający napęd (CF) do DEVS:DOSDrivers
- skopiowałem plik fat95 od katalogu l
(za radą http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=45347 - odpalenie installera pakietu fat95 okazało się niemożliwe - installer odwoływał się do jakiegoś pliku l/install95 którego nie posiadam)

Następnie sformatowałem kartę CF pod XP na FAT32, sprawdziłem czytnik CF pod PCMCIA na lapku że jest sprawny i odpaliłem amigę (bez turbo - tylko z 2MB CHIP RAM).

I bez zmian. Moment włożenia karty PCMCIA przy uruchomionym Workbenchu zawiesza komputer (tzn obraz jest ale nawet kursorem ruszyć nie mogę - jest wszystko zamrożone - stąd uruchamianie jakichkolwiek programów przy włożonej PCMCIA jest niemożliwe). Jesli natomiast zrobię reset i odpalam system z włożona kartą w PCMCIA to amiga w kółko się resetuje nie czytając chyba nawet sekwencji startowej bo nie jestem nawet w stanie odpalić bootmenu.

Może po prostu mam uszkodzoną płytę główną bardziej niż myślałem? (bo że Paula jest walnięta to wiem)

[#13] Re: CF0 i A600 - problem

@friedrich, post #12

odapl amige bez zekwencji startowej wloz karte ..jesli sie zawiesi od razu cos nie tak z karta (sformatuj ja w FAT16). jesli sie nie zawiesi zobacz

C:MOUNT CF0:
C:info

[#14] Re: CF0 i A600 - problem

@friedrich, post #12

Jeżeli masz taką możliwość to spróbuj z inną kartą. Miałem i mam kilka kart, które jak działają jako IDE, to w PCMCIA nie są widoczne. A jedna z kart powodowała objawy takie jak u Ciebie - użycie jej w przejściówce PCMCIA całkowicie zamrażało system - karta to LEXAR 128 MB. Nie muszę chyba dodawać, że w przejściówce IDE-CF ta sama karta działała bez problemu.
Obecnie mam kartę Kingston 512 MB, która działa bardzo dobrze w obu portach.
Mój obecny komputer to A1200, ale to samo było na A600.

Ostatnia modyfikacja: 04.02.2011 08:15:56
[#15] Re: CF0 i A600 - problem

@HOŁDYS, post #13

Uruchomiłem bez sekwencji startowej. Gdy pojawiło się okno tekstowe włożyłem kartę do slotu PCMCIA - system działał, nic się nie zawiesiło. Gdy jednak wpisałem C:mount cf0: wszystko się "zamroziło". Ani myszka ani klawiatura nie działały. Gdy wyjąłem kartę ze slotu - znów się "odmroziło" i shell chodził. Stąd nie miałem szans juz na wpisanie c:info

Czyli zamountowanie napędu CF0: powoduje kłopoty?

[#16] Re: CF0 i A600 - problem

@friedrich, post #15

Ja stawiałbym , tak jak kolega Hołdys pisał, że karta powinna być sformatowana na FAT 16 a nie 32. Choć w dokumentacji FAT95 napisane jest, że supportuje FAT32. jednak bym spróbował sformatować na ten FAT16 i zobaczył co się będzie działo.

Ostatnia modyfikacja: 04.02.2011 08:41:16
[#17] Re: CF0 i A600 - problem

@Tomski, post #16

Odkopałem kartę, o której pisałem wyżej. Czy FAT16 czy FAT32 - zachowuje się tak samo - włożenie czytnika fo portu całkowicie blokuje Amigę. To samo dzieje się po uruchomieniu bez S-S i zamontowaniu CF0.
Może kolega Friedrich ma taką samą kartę jak moja - LEXAR 128MB 12x - żółta etykietka?

[#18] Re: CF0 i A600 - problem

@Tomski, post #16

Karta Lexar 128MB sformatowana na FAT16. Efekt taki sam jak opisałem wyżej. Być może faktycznie wina akurat tej karty - nie chcę kombinować z systemową więc kupię jakiegoś malucha na allegro do testów. Może podpowiedź co u was chodzi pod CF0: tak do 512MB?

Edit: Lexar 128MB 8x zółta naklejka. Czyli trop producenta karty się potwierdza.

Wielkie podziękowanie za pomoc - teraz tylko muszę zaopatrzyć się w inną kartę.

Ostatnia modyfikacja: 04.02.2011 08:54:04
[#19] Re: CF0 i A600 - problem

@friedrich, post #18

Wszystkie Kingstony z pomarańczowym paskiem. Takie jak ten:
http://allegro.pl/karta-compact-flash-1gb-kingston-assy-in-japan-bcm-i1435982217.html

Używałem kilku: 64MB, 256MB, 512MB i 1024MB i działały bez pudła. W dalszym ciągu używam 512MB.

[#20] Re: CF0 i A600 - problem

@friedrich, post #18

U mnie działa Kingston 512 MB z kwiatkiem na etykiecie. Ale uwaga - taki sam Kingston ale 1GB już w PCMCIA nie zadziałał.
Przeglądałem stare wątki dot. podobnych komplikacji i wychodzi na to, że najpewniejsze są karty SANDISK.
W tej chwili do przenoszenia danych zamiast CF używam czytnika 5in1 i karty SD wyciągniętej z aparatu.
[#21] Re: CF0 i A600 - problem

@friedrich, post #12

Nie masz przypadkiem partycji zamontowanych jako CF0, CF1 itp ?
Jeśli tak to pliczkowi do montowania karty zmień nazwę na CF:.
Zainstaluj poprawnie cały pakiet Fat95, samo skopiowanie pliku fat95 z katalogu L to za mało.

Pozdrawiam
[#22] Re: CF0 i A600 - problem

@RadoslawF, post #21

normalne partycje mam jako DH0: DH1 DH2. Natomiast domyślam się iż należy jeszcze podmountować CF0 ale nie wiem jak bo installer nie działa. Znalazłem w katalogu fat95 mountlistę ale nie wiem co z nią zrobić. Dokleić? Włożyć gdzieś?

[#23] Re: CF0 i A600 - problem

@friedrich, post #22

Nie myl montowania urządzenia z instalacją.
I nawet jeśli installer nie działa to nie bardzo rozumiem co powstrzymuje cię przed przeczytanie skryptu instalacyjnego i wykonanie tego ręcznie.
A tak na szybko, rozpakujesz archiwum Fat95 i z jego zawartości kopiujesz
zawartość katalogu c do C:, katalogu devs do Devs:, katalogu l do L:.
To samo robisz z zawartością pakietu CFD, tylko cf0 i cf0.info nie kopiujesz bezpośrednio do Devs a do Devs:DosDrivers lub Storage/DosDrivers.
Reset i powinno zadziałać.

Pozdrawiam
[#24] Re: CF0 i A600 - problem

@Louis, post #17

Podsumowując: kupiłem kartę CF Sandisk 512MB i wszystko zaczęło pięknie chodzić. Czyli winna była po prostu poprzednia karta.

Ale mam pytanie dodatkowe: gdzie w systemie znajdę plik info odpowiadający za ikonę dysku CF0 na pulpicie? Ta na devs/dosdrives na pewno nie jest tą właściwą - obecnie mam standardową ikonę dyskietki.

[#25] Re: CF0 i A600 - problem

@friedrich, post #24

W ROMie lub na Sys:Prefs/Env-Archive/Sys/.

Pozdrawiam
[#26] Re: CF0 i A600 - problem

@friedrich, post #6

Pytanie 2 - czy za złącze PCMCIA też odpowiada Paula?

Nie, Gayle.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem