[#1] problem z dyskiem
postanowilem sobie odpalic jedna amige 1200 030 64 MB wlozylem dysk 40 GB 2.5 cala .. wgralem najnowszy SCSI.Device obslugujacy duze dyski jak rowniez FFS z aminetu zrobilem ..wszytstko zgodnie z zaleceniami..
mysle jak jest ok i mam dysk to nie chce sie babrac w 10 partycji po 4 GB ..
zrobilem sobie dysk do uzycia wedlug HDTools 38751 MB
DH0: - 4094 MB
DH1: - 16123 MB
DH2: reszta cos ok 22 GB

zalozylem te partycje ..
formatuj .. klikam DH0: ,. no pokazuje ze mam tyle co zakladalem do sformatowania.. ok . poszlo .. klikam w dysk . na belce pokazuje mi ze mam 1800 MB free .. mysle system plikow zle liczy..

formatuje dysk DH1: .. on sie pyta czy chcesz sformatowac dysk o rozmiarze 263 MB .. mysle zle liczy .. ok ..

zrobil mi taka partycje .. rozpoczelem kopiowane .. po 263 MB wyskoczylo 0 baytow na dysk Dh1: ..

pytanie czy zrobilem partycje 3.5 GB .. w WB bedzie mi pokazywal 1700 MB free .. po 1700 mb zajetosci wyskoczy mi brak miejsca na dysku ???

HDToolbox nie umowzliwia partycjonowania tak duzego dysku kaszani sie wariuje klika w to co nie chce .. nie do uzycia.

SFS nie moge zainstalowac w HDtoolsie .. Error 1105
nie wiem czemu nie ma obslugi duzych dyskow chociaz w HD tools da sie zalozyc partycje 20 GB i ja sformatowac.

Jak macie sugestie bedzie fajnie .. niei chcialbym wrocic do techniki przed 20 lat .. 20 partycji po 2 GB ..
Czy komus sie udalo spartycjonowac dysk duzy (w innej amidze uzywam Fast ATA II w trybie split ..jednak zalozenie tam partycji nie widac ..nie obsluguje kontroler A1200 tyle LUNow co fastATA)

ile wolnego na fastacie pokazuje dobrze w WB .. w filemasterach pokazuje wartosci ujemne ale to standart.

uzywam standartowego AmigaOS3.1 , probowalem pod AmigaSYS4 to samo

jesli dysk 40 GB jest za duzy do pracy z kontrolerem A600/1200
jaki dysk wybrac optymalny - 20 GB ? 15 GB ?

Ostatnia modyfikacja: 05.02.2011 09:59:52
[#2] Re: problem z dyskiem

@HOŁDYS, post #1

Spróbuj HDInsTools.

[#3] Re: problem z dyskiem

@Olek, post #2

U mnie to samo. Wczoraj wyciągnąłem z laptopa dysk 60 GB. Założyłem pierwsze 3 partycje po ok. 4 GB i tu jest ok. Resztę dysku chciałem zostawić dla ostatniej partycji, ale nic z tego. Partycja założona, sformatowana, ale system pokazuje 100% zajętej pojemności. Próbowałem na standardowym SCSI.Device i na spatchowanym. FFS standard i najnowszy.
Używałem HD Toolbox i HDinstall tools.
Wiem, że można zainstalować inny filesystem, ale mi się nie chce.
[#4] Re: problem z dyskiem

@Olek, post #2

Olo uzywalem go do stworzenia partycji...
..teraz widze ze System ma tez bledy odczytu ...cos nie do koncia jest obsluga duzych dyskow w scsi.device 43.x
Niestety ale jednak rozwiazania sprzetowe sa najlepsze (atat3.driver)

moze ten patch dziala tylko do np 10 GB ? i takie dyski powinno sie stosowac myslalem ze te problemy zostaly rozwiazane - przy standartowym kontrolerze zawsze uzywalem max 4 GB. teraz chcialem zaaszalec i wsadzilem 40 GB ..a tu lipa.

to ze sie grafika kaszanila bylo spowodowane mega nowa bibloteka z bugami graphics.library .. wyrzucilem to w cholere i poprawnie zczol HDToolBox wyswietlac grafe (jednak bledy obslugi partycji przy duzym dysku sa nadal .. nie mozna jednoznacznie zaznaczyc to co sie chce)

LUIS to ze 3 pierwsze partycje zalozyles po 4096 MB ..nie oznaczy ze sa one poprawnie uzytkowane (u mnie na nowym dysku sa CRC Error ..a przy zapisie nic nie zglaszal) radzilbym potestowac... mysle ze obszar powyzej 4 GB nadal moze byc problemem przy adresowaniu partycji

Dziwna sprawa zalozylem same partycje po 4095 MB ..nie widac ich a widac tylko DH9: ostatnia....

jak chce sformatowac w HDToolsie to mi krzyczy ze nie prawidlowy dysk :)
cos namieszane.. wczoraj formatowal partycje 22 GB i bylo ok

Walcze dalej ...jak polegne dysk juz zalatwilem 6.4 GB IBM ale niesmak pozostaje ze sie nie udaje :)
Ostatnia modyfikacja: 05.02.2011 12:41:11

Ostatnia modyfikacja: 05.02.2011 12:43:16

Ostatnia modyfikacja: 05.02.2011 13:00:15

Ostatnia modyfikacja: 05.02.2011 13:29:30
[#5] Re: problem z dyskiem

@HOŁDYS, post #1

Zobacz to:

http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&t=83138#reply_83191

może pomoże. Mnie pomogło z dyskiem 9.1GB.
Sterownik scsi.device ładuję 43.35, jak dobrze pamiętam numer wersji, przy starcie Ami. Gdy go nie załaduje to widoczne są tylko partycje do 4GB. Powyżej to już nic nie widać w systemie. HDToolBox widzi raczej wszystkie partycje nawet bez zaktualizowanego sterownika, ale tego nie jestem w tej chwili pewny. Największą partycję mam coś koło 2.3GB. Z większymi dyskami nie bawiłem się jeszcze.

[#6] Re: problem z dyskiem

@Tomski, post #5

u mnie byl zapelniony RDB wczoraj wpadlem na pomysl zeby go wyczyscic .,,i sprobowac wszystko od nowa . 40-stka smiga :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem