[#1] Podświetlenie Amigi
Witam,
jako że trochę się jaram moddingiem komputerowym, sam od czasu do czasu dłubię sobie w tym kierunku. Aktualnie składam nową A1200 i docelowo chcę zamontować w niej jakieś światełka :)

Żeby jednak uniknąć jakichś nieszczęśliwych wypadków, wolę wpierw spytać ludzi którzy się znają :)

Jaką formę podświetlenia byście mi polecali?
Standardowe zimne katody raczej odpadają - raz, że zajmują sporo miejsca (same katody + konwerter) a w desktopie jest ono na wagę złota, dwa - generują sporo ciepła.

Dlatego też na oku mam takie alternatywy:

Neony: http://allegro.pl/extremalnie-mocne-neon-neony-gratisy-power-led-i1430657069.html - sprzedawca odpisał, że takie neony ciepła nie generują, dodatkowo nie mają konwertera, więc zajmują mniej miejsca. No i łatwo podłączyć, bo są na molexa.

Diody: http://allegro.pl/listwa-led-podswietlenie-klawiatury-lampka-i1443751865.html - trzeba by tylko przerobić zasilanie z USB na molexa

I tutaj pytanie - głównie chodzi mi o prądożerność. Do Amigi mam zasilacz 25W. Chodzi w niej CF-IDE oraz Blizzard 060/80. Czy jeden/dwa takie neony nie zeżrą za wiele i będą dobrze chodzić? Tak samo w przypadku diod - czy wystarczy uciąć USB i podpiąć molexa żeby działało prawidłowo? Nie znam się za bardzo na elektronice, napięciach itp., dlatego wolę najpierw zapytać :)

Co byście polecili?

[#2] Re: Podświetlenie Amigi

@AceMan, post #1

jako że trochę się jaram moddingiem komputerowym, sam od czasu do czasu dłubię sobie w tym kierunku. Aktualnie składam nową A1200 i docelowo chcę zamontować w niej jakieś światełka usmiech

Tuning dzielimy na wiejski - diody, katody i inne światełka oraz przyśpieszający i ulepszający czyli wkładanie kart przyspieszających pracę i zwiększających możliwości kompa.
Zamiast wiochy wstaw jakiś podkręcony 060/80MHz, dobrą kartę GFX z własnym SD, do tego jakiś szybszy kontroler HD i kartę z USB plus sieciową.
I wtedy będziesz miał ładnie zmodowanego kompa.

Pozdrawiam
[#3] Re: Podświetlenie Amigi

@RadoslawF, post #2

Wobec tego ja lubię połączenie obu. A na wsi jest fajnie ;>

[#4] Re: Podświetlenie Amigi

@AceMan, post #3

To pochwal się konfiguracją tej Amigi której chcesz na wsiową przerobić.

Pozdrawiam
[#5] Re: Podświetlenie Amigi

@RadoslawF, post #4

Pewnie ma legendarne zloto-sraczkowate diody
[#6] Re: Podświetlenie Amigi

@AceMan, post #1

AceMAn
Dziękuję Ci za zajebistą muze i modules.pl OK

A jak stuningujesz Ami to wpadnij do Siemianowic się pochwalić ;)
[#7] Re: Podświetlenie Amigi

@AceMan, post #3

LED, tylko jedna rzecz, musisz zrobic to dobrze, ledy nie na zewnątrz obudowy, a wewnątrz. Np pod klawiatura tak zeby swiatlo wydostawalo sie przez kratke na dole. nawiercic jakims cienkim wiertlem
bardzo wiele otworów wzdłuż krawędzi obudowy, tak zeby to wygladalo jakby stalo na podswietlonym blacie.

[#8] Re: Podświetlenie Amigi

@arti4-92, post #7

nie wiem czemu ale nie podoba mi sie taki pomysl
Amiga to amiga nie robmy z niej Golfa z alufelgami

[#9] Re: Podświetlenie Amigi

@HOŁDYS, post #8

Fajnie że wam się nie podoba, ale co z tym zasilaniem? Nie ma ryzyka że coś to napsuje? :>

[#10] Re: Podświetlenie Amigi

@AceMan, post #9

Policz prad pobierany przez swiecidelka dla danego napiecia i okresl, czy jest zapas, czy nie ;)

[#11] Re: Podświetlenie Amigi

@jw_amigowiec, post #10

Ja bym wybrał diody bo są najmniej prądożerne no i nie nagrzewają się podczas świecenia. Ale to twój wybór . :D
[#12] Re: Podświetlenie Amigi

@AceMan, post #9

sprawdz ile te swietlowki czy "zimne katody" jak je nazywasz pobieraja pradu, bo moga brac mniej niz suma kilku LED-ow. mozesz tez pomyslec o precikach z plexi podswietlonych led co upodobni je do swietlowek. ale jak dla mnie najladniej wyglada a1200 zrobiona na czarno, lacznie z klawiatura, gdzie przez szpary z tylu widac fioletowe swiatlo ze srodka a klawiatura jest podswietlona na zielono tak ze swiatlo jest jakby miedzy klawiszami. tyle ze to cos co sobie mozna postawic zeby swiecilo na oltarzyku a nie do uzywania :)
[#13] Re: Podświetlenie Amigi

@HOŁDYS, post #8

No to może zrób amige tak żeby swieciła ci prosto na oczy, ciekawe jak bedziesz wieczorem pisal po klawiaturze ;)? W tym przypaku ma to praktyczne zastowanie.

[#14] Re: Podświetlenie Amigi

@AceMan, post #1

Ja do swojej CD32 wlozylem spory wiatrak(zwykly pecetowy z przezroczysta obudowa) z podswietlaniem diodami. Rozebralem wtyczke wiatraka i podlaczylem go bezposrednio do wlacznika pradu. Chodzi cichutko(tylko wtedy kiedy konsola jest wlaczona), a ladne zimno niebieskie swiatełko delikatnie przeswituje przez wywietrznik. Jak znajde chwilke to zrobie fotke.

Kiedys myslalem o podobnym zabiegu dla mojej Infinitiv, ale jakos tak... czasu, checi zabrakło, a i sensu wiekszego tez nie bylo zeby to robic.

Ostatnia modyfikacja: 09.02.2011 07:34:06
[#15] Re: Podświetlenie Amigi

@AceMan, post #1

Proponuję najpierw zaopatrzyć się w miernik - najtańsze kosztują kilkanaście złotych w marketach i zupełnie wystarczą do twoich potrzeb. Następnie zmierz pobór prądu przez taki neon/ledy - wtedy będziesz wiedział na ile możesz sobie pozwolić.

W Amidze dostępne są napięcia 12V oraz 5V - oba dostępne są na złączu stacji dysków (12V żółty kabel wychodzący z wtyczki, 5V czerwony). W gniazdach USB PCtow dostępne jest standardowo 5V/500mA czyli ok 2.5W - listwa zasilana z USB powinna ze spokojem dać się podłączyć równolegle ze stacją dysków.

Czy zasilacz pociągnie całość? Trudno powiedzieć - był liczony prawdopodobnie na obciążenie gołym komputerem z dyskiem 2,5 cala plus proste rozszerzenie. Fakt, że działa z Blizzardem, świadczy o tym, że ma zapas, pytanie ile go zostało. Osobiście nie ryzykowałbym dociążania go - rozszerzenia do Amigi swoje kosztują a uszkodzony zasilacz może pociągnąć je za sobą :)
[#16] Re: Podświetlenie Amigi

@bobik, post #15

rozszerzenia do Amigi swoje kosztują a uszkodzony zasilacz może pociągnąć je za sobą

True.
Znam przypadek kolegi z tego forum któremu uszkodzony zasilacz ATX ubił Blizzarda PPC i BVision.
Płyta A1200 jakimś cudem przeżyła, chociaż na pewno właściciel tego feralnego zestawu wolałby odwrotną sytuację.
[#17] Re: Podświetlenie Amigi

@AceMan, post #1

Może spróbuj coś takiego?

http://www.performance-pcs.com/catalog/index.php?main_page=product_info&cPath=72_98&products_id=28074

Nie podają niestety poboru mocy.

[#18] Re: Podświetlenie Amigi

@ash, post #17

Dzięki za odpowiedzi. Na chwilę obecną zajmę się głównie ustabilizowaniem pracy Amigi, dopiero jak będzie hulać bez zwieszek zabiorę się za takie pierdoły ;)

Postanowiłem spróbować wentylatorów LED, tak jak pisał Koyot. Nie dość, że będzie światło, to jeszcze dodatkowe chłodzenie :) A w przyszłości może spróbuję tych wyginanych neonów na molexa.

[#19] Re: Podświetlenie Amigi

@AceMan, post #18

amiga sama w sobie jest piękna po co upiękrzać "na siłę"??
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem