[#1] Komunikat podczas uruchamiania A1200
Mam taki komunikat podczas uruchamiania systemu:

"Intuition próbuje przełączyć ekran Workbencha
Zamknij wszystkie okienka z wyjątkiem okien katalogów"

Co z tym fantem zrobić aby się nie ukazywał?
Czy z komunikatem takim wiążą się jakieś problemy/kłopoty?

Ostatnia modyfikacja: 08.02.2011 22:54:58
[#2] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@Tomski, post #1

Czy po starcie systemu nie zostaje Ci otwarte okno SHELL'a? Może brakuje przy jakiejś komendzie w s-s opcji "QUIET", lub nie wysyłasz danych do >NIL:.
Generalnie największy problem, który będziesz miał, to brak możliwości zmiany trybu wyświetlania. System oczekuje, że zamkniesz wszystkie okna (komunikatów, uruchomionych w tle programów itp.) za wyjątkiem okien katalogów. Z tego co napisałeś WB nie może ustawić ekranu wg ustawień z preferencji (rozdzielczość, liczba kolorów itp.).

U mnie zawsze pojawia się ten komunikat, kiedy testuję zmiany w s-s i np. chcę widzieć co robi blizkick bądź setpatch. Usuwam wtedy parametr QUIET, co pozwala zobaczyć komunikaty z tych programów, ale po załadowaniu WB, shell pozostaje otwarty i system nie może ustawić trybu ekranu z preferencji. Wtedy wyłączam to okno ręcznie. Używam do tego programu XOpa.

Zadbaj, aby wszystkie zwrotne informacje od programów uruchamianych w s-s, user-startup, WBStartup trafiały np. do NIL:.

Ostatnia modyfikacja: 08.02.2011 23:08:10

Ostatnia modyfikacja: 08.02.2011 23:10:25
[#3] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@Tomski, post #1

Np. u mnie to występuje, gdy w DEVS: Dosdrivers jest sterownik jakiegoś urządzenia (np. zła mountlista do CDROMu), które nie jest podpięte. Widać natomiast drugie okno z komunikatem typu. "Blizzppc.device unit 3 nie istnieje." Zamknięcie tego okna z komunikatem załatwia sprawę.

[#4] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@Tomski, post #1

System nie znajduje jakiegoś urządzenia.
Na początek wyłącz "EndCLI" na końcu SS i poczytaj co shell wyświetli po zakończeniu sekwencji startowej.

Pozdrawiam
[#5] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@Kitech, post #3

Dokładnie. Jeśli nie masz WB w trybie Backdrop, to być może jakieś okno ukrywa się pod oknem Workbencha. Warto sprawdzić. Powinieneś też zorientować się, który program go nie zamyka i wprowadzić korektę.

[#6] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@Mordimer, post #5

Problemem okazało się umieszczenie w S-S:

C:CPU60 B

bez >NIL:

po zmianie na:

C:CPU60 B >NIL:

Po dodaniu problem zniknął. Dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź.

Kolejna rzecz nie daje mi spać;) przy uruchamianiu. Amiga odpala się w PAL'u. Ale w S-S jest sekwencja sprawdzająca istnienie sterownika w DEVS:MOnitors sterownika VGA. Od tego momentu do czasu pojawienie się "gotowego" blatu Workbencha Amiga przechodzi w tryb DBLPAL, tak się domyślam. Ekran jest podzielony w pionie na dwa migające obrazy(traci synchronizację). Wiem, że ten sterownik potrzebny jest mi gdy przełączam się na tryby VGA - podbija odświeżanie poziome. Ale do rzeczy. Da się coś z tym zrobić tak aby sterownik był ładowany i aby monitor nie tracił synchronizacji? A może ten sterownik VGA wcale nie jest mi potrzebny? Używam trybów "VGA" od czasu do czasu.

[#7] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@Tomski, post #6

Jeśli używasz od czasu do czasu to jest potrzebny.
Usuwasz na chwilę DBLPal i VGAonly z Devs:Monitors, resetujesz system, uruchamiasz w Preferencjach ustalanie trybu graficznego, wybierasz używany przez WB czyli PAL lub PALInterlaced, zapisujesz, przywracasz na miejsce pliki w Devs:Monitors, resetujesz i powinno być dobrze.
Jak masz dwa monitory VGA i zwykły PALowy to zamiast zabawy z chowaniem plików i resetami podpinasz oba, uruchamiasz z preferencji wybór trybu graficznego, wybierasz PAL lub PALInterlaced, zapisujesz, resetujesz i masz system w PALu.

Tak z ciekawości do czego służy ta komenda "CPU60" ?

Pozdrawiam
[#8] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@RadoslawF, post #7

W tym konkretnym przypadku ma zapewnić najlepsze ustawienie konfiguracji procesora 68060, parametr "B". Generalnie służy konfiguracji procesora: cache zał/wył itp. Parametr "W" ma za zadanie ustawić najgorszą możliwą konfigurację. Mądrości te wyczytałem w instrukcji do Apollo 1240/1260 pod tym linkiem:
http://www.commodore-amiga-retro.com/amiga/a_scuzz_pdf/a_68060.pdf

[#9] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@RadoslawF, post #7

Jeśli używasz od czasu do czasu to jest potrzebny.
Usuwasz na chwilę DBLPal i VGAonly z Devs:Monitors, resetujesz system, uruchamiasz w Preferencjach ustalanie trybu graficznego, wybierasz używany przez WB czyli PAL lub PALInterlaced, zapisujesz, przywracasz na miejsce pliki w Devs:Monitors, resetujesz i powinno być dobrze.

Sprawdzę to.

Jak masz dwa monitory VGA i zwykły PALowy to zamiast zabawy z chowaniem plików i resetami podpinasz oba, uruchamiasz z preferencji wybór trybu graficznego, wybierasz PAL lub PALInterlaced, zapisujesz, resetujesz i masz system w PALu.

Monitor mam jeden z tunerem TV. Z wyjścia VIDEO Amigi wychodzą dwa wtyki - RGB_SCART oraz VGA . Coś takiego w kształcie literki "Y" bez żadnej elektroniki:
............... RGB-SCART
VIDEO--<
................ VGA

(kropki pominąć)

Wszystkie końce powpinane są w odpowiednie złącza w tym samym czasie. Żadna końcówka nie wisi w powietrzu.
Mam zapisane w preferencjach PAL HI RES Interlaced. Ale ta utrata synchronizacji jest widziana na tunerze. Po przełączeniu, pilotem , na VGA obraz wyświetla się prawidłowo na VGA. Mam ustawiony zwykły PAL a jednak traci tę synchronizację od momentu wczytania sterownika VGA(w S-S) do czasu pojawienia się Workbencha. Jak tylko zaczyna ładować się Workbench to obraz wyświetla się prawidłowa. Teraz zastanawiam się czy to, że DOpus 5.5 ładuje się mi jako zamiennik Workbencha ma tutaj znaczenie?

Tak z ciekawości do czego służy ta komenda "CPU60" ?

Dokładnie tak jak napisał Mordimer. Tak mam napisane w instrukcji od Apollo aby wstawić taki rozkaz. W instrukcji nic nie napisali o skierowaniu informacji jakie wyświetlą się po uruchomieniu CPU60 do NIL:. Było tylko CPU60 B jako ustawienie najlepszych parametrów. Była jeszcze cała masa opisanych innych przełączników ale teraz praktycznie cały czas mam ustawione "B".

[#10] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@Tomski, post #9

Zrozumiałem że przełącza na VGA na stałe.
Na takie chwilowe między wczytaniem sterowników VGA a wczytaniem preferencji ekranu chyba nie ma metody.
Tak musi być, pomijam wywalenie sterowników do VGA z Devs:Monitors bo nie o taka metodę nam chodzi.

Pozdrawiam
[#11] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@RadoslawF, post #10

Zrozumiałem że przełącza na VGA na stałe.
Na takie chwilowe między wczytaniem sterowników VGA a wczytaniem preferencji ekranu chyba nie ma metody.

Dokładnie chwilowy brak synchronizacji. Jest to wkurzające, gdyż wyświetlam obrazek w PAL'u podczas ładowania systemu - AmigaStart. Przynajmniej na razie do czasu, aż coś ciekawszego nie znajdę albo coś innego wykombinuję:D. A i wygląda mało estetycznie taki brak synchronizacji. "Ordnung must zein" - czy jakoś tak .

Tak musi być, pomijam wywalenie sterowników do VGA z Devs:Monitors bo nie o taka metodę nam chodzi.

A czy wczytanie VGAonly w jakimś skrypcie w już działającym systemie jest możliwe?

[#12] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@Tomski, post #11

Nie widzę przeciwwskazań.
Tak dla testów przesuń VGAonly i ten drugi do WBStartup.

Pozdrawiam
[#13] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@Tomski, post #11

A co za problem wyswietlic obrazek z AmigaStart na VGA? Ja tak mam i jest bardzo ok :).

[#14] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@jw_amigowiec, post #13

Wiedziałem, że taka może paść podpowiedź:). Ano problem w tym, że trzeba przełączać się przez pilota pomiędzy wejściami na monitorze - jest ich chyba z 5. To trzeba sobie wciskać na pilocie 4 razy przycisk Source. Nie można przeskoczyć od razu do potrzebnego tylko skakać po kolei z odpowiednim czekaniem aby zatrybiło każde wejście - wyświetlił się obraz...
A kolejną rzeczą jest, że ten tryb VGA wciska się tam gdzie go nie potrzebuję.
Jest to o tyle upierdliwe, że teraz bawię się w konfigurowanie/instalowanie i często wykonuję restarty Ami.

A tak z ciekawości zapytam się o wyłączenie Amigi. Teraz praktycznie to wyłączam ją kiedy popadnie, uważając aby dyskiem ami nie mieliła w tym czasie. Czy trzeba zamknąć Workbench przed wyłączeniem kompa. Mnie się wydaje, że nie trzeba ale nie mam takiego dużego doświadczenia z Amigą.

A ustawienie rozdzielczości VGA na stałe w obecnej chwili nie wchodzi w grę. Chyba, że to PAL/VGA można jakoś ładnie zrobić jeszcze inaczej?

Ostatnia modyfikacja: 09.02.2011 12:42:44
[#15] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@Tomski, post #14

Nie ma możliwości zamknięcia WB jako wstępu do wyłączenia komputera.

Skoro używasz panela LCD z tunerem to odpuść sobie rozdziałki VGA, nie dadzą ci nic nowego.
A może używasz Cyber56KHz lub coś podobnego ?

Pozdrawiam
[#16] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@RadoslawF, post #15

Nie, nie używam innych rzeczy. Nie mam pojęcia co mógłbym jeszcze poprawić - jestem w pewnym sensie newbie w świecie Amigi.

[#17] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@Tomski, post #16

Napisz do czego potrzebujesz tych trybów VGA.

Pozdrawiam
[#18] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@RadoslawF, post #17

Pisząc szczerze do tego aby po ludzku, bez migania, wyświetlać obraz w systemie. Ale jakość tego obrazu VGA nie zadowala mnie. Nie można go ustawić aby był centralnie, coś wystaje po za ekran etc. Używałem overscana ale to też nie pomaga zbyt wiele. Tak, że zostałem przy PAL gdyż od czasu do czasu dzieciom puszczam gierki i przełączanie się pomiędzy trybami graficznymi jest upierdliwe. Choć będę chciał po eksperymentować jeszcze z tymi rozdzielczościami i znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie.

[#19] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@Tomski, post #18

i znaleźć jakieś sensowne rozwiązanie.

Indivision AGA 1200.
Ew. inny scandoubler/FF.
[#20] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@stachu100, post #19

Wiem. Wiem. Będę się kiedyś do takiego rozszerzenia przymierzał. Tylko wydatek rzędu 800zł za nowy Indivision jak na obecną chwilę jest za dużym wydatkiem.
Używany scandoubler'y to pewno wydatek do 300zł, ale ciężko trafić na jakiś sensowny...

Ostatnia modyfikacja: 09.02.2011 22:19:55
[#21] Re: Komunikat podczas uruchamiania A1200

@Tomski, post #20

Tanio nie jest, to fakt...
I dodatkowo Indi AGA nie można już kupić nowych, zapasy się skończyły. Następna produkcja planowana na wiosnę.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem