[#1] Program do backup'u i do kasowania katalogów
1) Jakim, najlepiej darmowym, programem zrobić backup zawartości jednej partycji na drugą w postaci pliku? Wiem, że można ręcznie przekopiować/spakować LHA etc ale może jakiś program to zrobi lepiej. W znaczeniu szybciej, bez potrzeby nadpisywania nie zmienionych plików i przyjemniej:D. Programy do backup'u dysku twardego na dyskietki z wiadomych względów mnie nie interesują.

2) Czy jest jakiś program do szybkiego kasowania katalogów wraz z całą strukturą pod katalogów i plików w nich zawartych?

[#2] Re: Program do backup'u i do kasowania katalogów

@Tomski, post #1

2) Directory Opus, Filemaster :)

[#3] Re: Program do backup'u i do kasowania katalogów

@Tomski, post #1

1. Diavolo backup i Quarter backup.
Ale żeby szybciej od Lha/Lzx to trzeba by bez kompresji.

2. DOpus4.x i podobne.

Pozdrawiam
[#4] Re: Program do backup'u i do kasowania katalogów

@RadoslawF, post #3

Dzięki za info o programach do robienia backup'u. Choć te programy są komercyjne. Chyba, że zostały uwolnione i można je ściągnąć gdzieś z netu. Na aminecie nie znalazłem ich.

Ale to drugie, file manager'y, nie zdaje egzaminu przy kasowaniu dużej struktury katalogów("trwa wieki").

Chodziło by mi o program kasujący nie plik/katalog za plikiem/katalogiem lecz w jakiś chytry sposób skasował w ciągu paru sekund całą strukturę.

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2011 14:44:35
[#5] Re: Program do backup'u i do kasowania katalogów

@Tomski, post #4

przy kasowaniu dużej struktury katalogów("trwa wieki").

A czy to nie jest uwarunkowane specyfiką OS-u czy też samym filesystemem?
[#6] Re: Program do backup'u i do kasowania katalogów

@Tomski, post #1

na PFS kasowanie trwa to 1 sekunde
[#7] Re: Program do backup'u i do kasowania katalogów

@stachu100, post #5

Partycje mam FFS(z systemami, backup'em) i SFS(programy, gry etc). Hmmm chyba zerknę w katalog z SFS. Może tam jest jakieś narzędzie przynajmniej dla partycji z SFS.

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2011 15:07:28
[#8] Re: Program do backup'u i do kasowania katalogów

@Tomski, post #7

masz 060 zaopatrz sie w DIAVOLO robi backup do pliku nawet na tasiemke (Streamer) , ma kompresje w przelocie poprzez wybor bibliotek XPK.library
naprawde niezle dziala jesli partycja jest duza moze podzielic na kilka plikow np 880 kb czy nawet 700 MB ..
ja robiac backup po prostu zgrywam FileMasterem 3.0 (ustaw Buffor kopiowania wiekszy niz 65 kb deafultowy zalecam 2 MB)

a robiac kopie na nosnik CD .. najlepsze jest jednak trzymanie archiwum LZX/LHA

Ostatnia modyfikacja: 10.02.2011 15:19:20
[#9] Re: Program do backup'u i do kasowania katalogów

@HOŁDYS, post #8

DIAVOLO robi backup do pliku nawet na tasiemke (Streamer)

Potwierdzam, sam sprawdziłem. Działa ładnie. Tylko w dobie tanich jak barszcz dysków twardych robienie backupu na inne nośniki niż HDD to masochizm. Ale jak kotś lubi się męczyć...
[#10] Re: Program do backup'u i do kasowania katalogów

@Tomski, post #7

W FFS kasowanie będzie trwało wieki, to specyfika filesytemu.

W SFS jest dużo szybciej dowolnym filemanagerem, warto mieć jak najnowszą wersję tego filesystemu.

Diavolo to poezja w backupie Jeśli chcesz pakować np. Lha to także radzę zwiększyć bufor do 128-256 KB, jest dużo szybciej.

[#11] Re: Program do backup'u i do kasowania katalogów

@Skotos, post #10

Diavolo to poezja w backupie

Pewno tak, ale to kosztuje około $50 nie wspominając o wersji 2000 za $79. To jak dziękuję postoję.
Czy jakiś inny darmowy program potrafi na dysk twardy robić backup?

Ostatnia modyfikacja: 13.02.2011 13:06:59
[#12] Re: Program do backup'u i do kasowania katalogów

@Tomski, post #11

Jest abackup - Freeware do pobrania z Aminet.net, mam go na dysku, używałem ale niestety nie pokuszę się o ocenę, ponieważ naprawdę nie pamiętam. Po Diavolo przeszedłem na pakowanie katalogów za pomocą Lha (musiałem mieć przenośne archiwa) i skryptu który robił mi to automatycznie.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem