[#1] Problemy z BB3 i BB4 pod AOS3.9???
Czytam sobie ten wątek http://www.amiga.org/forums/showthread.php?t=56491
I w poście nr.3 autor Poseidona (stosu USB) odradza instalowanie nieoficjalnych poprawek BB3 i BB4 w AOS3.9. Ba! Sugeruje nawet nie instalować exec.library i ram-handler z BB2.
I przestrzega przed instalacją softu napisanego przez @Cosmos-a.

Programista ze mnie żaden, ale na mój chłopski rozum ten kto napisał Poseidona jest niezłym programistą i jego zdania nie można tak sobie olać. Szczególnie jeśli wypowiada się o sofcie @Cosmos-a bardzo dobitnie.

Czy ktoś coś wie więcej na ten temat?

Na pewno jakieś przesłanki ku temu są. Mam nadzieję że nie wynika to z animozji tych Panów do siebie.
[#2] Re: Problemy z BB3 i BB4 pod AOS3.9???

@stachu100, post #1

Tak, po zainstalowaniu tych dodatków, system mi padł.

Po zainstalowaniu BB4 system nie potrafił już się uruchomić.

[#3] Re: Problemy z BB3 i BB4 pod AOS3.9???

@stachu100, post #1

Cosmos sam przyznaje że jego łatki to work in progress, więc może być nieciekawie ;)

U mnie, na prawdziwej amisi A1200 3.0 (z kickowanym 3.1) z 030 32MB system sobie padł po wgraniu BB3 i już nie wstał, ale miałem backup całej partycji z BB2 i wystarczyło skopiować.
Na emulowanej, identycznej konfiguracji natomiast system AOS3.9 z BB4 chodził ładnie.
Sprawdzałem też na AmiKicie postawionym na bebechach AOS3.9, tutaj również padł na emulacji po wgraniu BB3.

Jak dla mnie zbyt losowe zachowanie żeby się tego trzymać, a że jest kilka milisekund szybciej to na emulacji żadne osiągnięcie.

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2011 12:42:44
[#4] Re: Problemy z BB3 i BB4 pod AOS3.9???

@stachu100, post #1

U mnie z BB3 OS3.9 działa. To znaczy odpala się i nie wiesza. Więcej praktycznie nie robię w tym systemie. Jedynie co zauważyłem to jest coś nie tak ze skryptem instalującym BB3. Nie potrafi dopisać czegoś tam do S-S i trzeba to zrobić ręcznie. A że za długo z tym nie walczyłem to chyba nic nie dopisałem:D.

[#5] Re: Problemy z BB3 i BB4 pod AOS3.9???

@stachu100, post #1

odradza instalowanie nieoficjalnych poprawek BB3 i BB4

Ja też miałem z nimi różne problemy (guru, etc.), osobiście w maszynie z OS3.9 pozostałem na BB1. Jednak nigdy nie chciało mi się poświęcić czasu aby sprawdzić co dokładnie powodowało te problemy.

Szczególnie jeśli wypowiada się o sofcie @Cosmos-a bardzo dobitnie

Pewnie wynika to z tego, że Cosmos nie ma dostępu do oryginalnych źródeł AmigaOS i wszystkie jego poprawki są tak naprawdę reimplementacjami elementów AmigaOS. A reimplementacja bez znajomości oryginalnego kodu zawsze obarczona jest ryzykiem tego, że będzie działała w nieco inny sposób, wprowadzając wspomniane niekompatybilności. Oczywiście może się to objawiać tylko w specyficznych przypadkach.

Mam nadzieję że nie wynika to z animozji tych Panów do siebie.

Może wynika raczej z tego, że jak amigowy programista coś napisze, co na dodatek działa, to uważa się przynajmniej za boga ;) (co nie zmienia faktu, że np. Chris jest programistą, który stworzył bardzo dobry i przydatny soft).

Ostatnia modyfikacja: 12.02.2011 16:59:13
[#6] Re: Problemy z BB3 i BB4 pod AOS3.9???

@Tomski, post #4

Jak nic nie dopisałeś to tak jakbyś nie miał zainstalowanego BB3.

[#7] Re: Problemy z BB3 i BB4 pod AOS3.9???

@radzik, post #6

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi. OK
Ja mam AOS3.9 + BB1 + BB2 i zastanawiałem się czy iść dalej.
Po Waszych wypowiedziach zrobię próbę na kopii partycji systemowej na zapasowym HDD. Jak coś się skaszani to "quick format", podpinam stary dysk i po problemie.
[#8] Re: Problemy z BB3 i BB4 pod AOS3.9???

@stachu100, post #7

Dobry pomysł.
U mnie BB3 działa bez problemów - zaś BB4, cóż... dobrze, że zrobiłem kopię przed jego instalacją. ;)
Ale BB4 jest nadal w trakcie rozwoju i myślę, że warto poczekać aż dobije do wersji stabilnej. A tymczasem instalować zawarte w nim programy na własną rękę i tylko to, czego się naprawdę potrzebuje.

[#9] Re: Problemy z BB3 i BB4 pod AOS3.9???

@stachu100, post #1

WinUAE + OS3.9+ BB1 + BB2+BB3+BB4+ Custom ROM z poprawkami COSMOSa, wszystko OK.

[#10] Re: Problemy z BB3 i BB4 pod AOS3.9???

@stachu100, post #7

zawsze instalowałęm BB3 tyle że wyciągałem moduły z poprawek i wrzucałem je poprzez RemApollo lub Blizkick.

I działało :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem