[#5]
Re: Amiga 1200 i VGA - 2 pytania
@stachu100,
post #4
Haj,
Dzieki za odpowiedzi.
Sprawdze potem, czy przesadzanie scandoublera cos da (znalazlem nazwe - to Scandy 1200 od Micronika), ale watpie. Wlasnie znalazlem w sieci info, ze to nazywa sie "banding" i wystepuje czesto na LCDkach HD. Mozna ponoc to zmienic finetuningiem monitora, ale ja mam kiepskiego Della ST2210, naprawde mam go dosyc czasem, jako ze mozna go uzywac tylko do standardowych rzeczy, a z okazjonalnymi (jak wlasnie podlaczanie nietypowych urzadzen i regulacja obrazu) jest lipa, jedno wielkie G*.
http://www.amibay.com/showthread.php?p=133000
Co do drugiej rzeczy - nie chodzilo mi o znieksztalcenia. Pisalem o ramkach innego koloru i da sie to ustawic. Kiedys chyba mialem nawet w startupie jakis program do zmiany koloru ramek na czarny - po to, zeby obraz byl proporcjonalnie wyswietlany - a chodzi mi wlasnie o ramki - i by to bylo naprawde wycentrowane i w pionie i w poziomie. W monitorze wybieram sobie aspekt 4:3, wiec taki tez obraz mam wyswietlany na AMidze, z tym, ze o ile po lewej i prawej mam czarne pasy (i to jest OK), to na gorze i na dole juz sa to szare obszary, i to nie jest OK. Niektore tryby nawet wylaza mi na dole poza obszar widzialny i nawet regulacja overscanu nic nie daje (ktorych z trybow Super chyba).
Wiecie, o co mi chodzi ?
Ewentualnie chodzi mi o program, kiedys mialem go na A4k i CVPPC pod CyberGraphX, ale wydaje mi sie, ze mozna go i na AGAcie *chyba* uzywac - do tworzenia i edycji kazdego trybu, mozna bylo sobie dowolna rozdzielczosc ustawic i przypisac dowolne parametry wyswietlania. Zna ktos nazwe ?
Ostatnia modyfikacja: 13.02.2011 12:54:12