[#1] Amiga 1200 i VGA - 2 pytania
Heja,

Mam Amige 1200 i w niej siedzi wmontowany scan doubler, nie pamietam nazwy firmy. Mozliwe, ze jakas polska.

Pierwszy problem tyczy sie tego, ze jak podlacze Amige do monitora VGA (scan doubler ma wmontowane na tylnim panelu Amigi swoje gniazdo VGA), to na ekranie pojawiaja sie pionowe pasy w postaci przebarwien. W zaleznosci od trybu te pasy sa mniej albo bardziej zblizone do siebie. Wygladaloby mi to na problem z przegrzewanem ukladu, ale pasy wystepuja natychmiast po wlaczeniu zimnej Amigi. Nie wie ktos, co moze byc przyczyna ?
Jak podlaczam Amige przez cincha do TV PAL, to tego efektu nie ma. Kabel VGA jest dobry, bo podlaczalem laptopa do tego samego monitora i paskow nie ma.

Drugie pytanie - monitor VGA jest FullHD. Nie wie ktos, jak zrobic, by Workbench byl jakos sensownie rozmieszczony na ekranie ? Na razie jest wycentrowane wszystko w poziomie (po lewej i prawej czarne pasy), ale gora i dol - co tryb, to roznie. A to ucina dol, a to na gorze szare paski, czasem trafi sie jasniejsza szara linia, na dole tak samo. Chodzi mi konkretnie o te miejsca na gorze i na dole - zeby byly czarne. Ustawianie overscanu niewiele pomaga.

Dzieki za podpowiedzi.

[#2] Re: Amiga 1200 i VGA - 2 pytania

@a600user, post #1

Witaj!

Co do pierwszej części pytania:
Wygląda na uszkodzony scandoubler ew. słaby kontakt na jakiejś podstawce. To co możesz sam zrobić to sfotografować wszystko (żebyś wiedział jak było), przeczyścić wszystkie styki i założyć z powrotem. Jak pomoże to fajnie, jak nie to do naprawy ew. kupić inny.

Co do centrowania ekranu Workbencha pod PAL-em:
To chyba niemożliwe aby układy Amigi generowały obraz w formacie 16:9.

Gdybyś miał kartę graficzną w A1200 to są pewne metody do uzyskania takiego formatu ekranu.
[#3] Re: Amiga 1200 i VGA - 2 pytania

@stachu100, post #2

A rozdzielczość 1280X512 ,przecież to jest jedna z rozdzielczości właśnie 16X9
ja w tej rozdzielczości mam obraz wyświetlany na telewizorze LCD Sony bravia
i jest on całkiem ładny i proporcjonalny. :D
[#4] Re: Amiga 1200 i VGA - 2 pytania

@Arkadyy, post #3

No nie bardzo...
16 / 9 = 1,77777777
1280 / 720 = 1,7777777

a
1280 / 512 = 2,5

Czyli zniekształcenia są jeżeli obraz wyświetlimy na monitorze 16/9. A czy one komuś przeszkadzają czy nie to już inna sprawa.
[#5] Re: Amiga 1200 i VGA - 2 pytania

@stachu100, post #4

Haj,

Dzieki za odpowiedzi.

Sprawdze potem, czy przesadzanie scandoublera cos da (znalazlem nazwe - to Scandy 1200 od Micronika), ale watpie. Wlasnie znalazlem w sieci info, ze to nazywa sie "banding" i wystepuje czesto na LCDkach HD. Mozna ponoc to zmienic finetuningiem monitora, ale ja mam kiepskiego Della ST2210, naprawde mam go dosyc czasem, jako ze mozna go uzywac tylko do standardowych rzeczy, a z okazjonalnymi (jak wlasnie podlaczanie nietypowych urzadzen i regulacja obrazu) jest lipa, jedno wielkie G*.

http://www.amibay.com/showthread.php?p=133000

Co do drugiej rzeczy - nie chodzilo mi o znieksztalcenia. Pisalem o ramkach innego koloru i da sie to ustawic. Kiedys chyba mialem nawet w startupie jakis program do zmiany koloru ramek na czarny - po to, zeby obraz byl proporcjonalnie wyswietlany - a chodzi mi wlasnie o ramki - i by to bylo naprawde wycentrowane i w pionie i w poziomie. W monitorze wybieram sobie aspekt 4:3, wiec taki tez obraz mam wyswietlany na AMidze, z tym, ze o ile po lewej i prawej mam czarne pasy (i to jest OK), to na gorze i na dole juz sa to szare obszary, i to nie jest OK. Niektore tryby nawet wylaza mi na dole poza obszar widzialny i nawet regulacja overscanu nic nie daje (ktorych z trybow Super chyba).
Wiecie, o co mi chodzi ?

Ewentualnie chodzi mi o program, kiedys mialem go na A4k i CVPPC pod CyberGraphX, ale wydaje mi sie, ze mozna go i na AGAcie *chyba* uzywac - do tworzenia i edycji kazdego trybu, mozna bylo sobie dowolna rozdzielczosc ustawic i przypisac dowolne parametry wyswietlania. Zna ktos nazwe ?

Ostatnia modyfikacja: 13.02.2011 12:54:12
[#6] Re: Amiga 1200 i VGA - 2 pytania

@stachu100, post #4

Masz rację Staszku z tym że te rozdzielczości jak 1280X720 jest to jedna z rozdziałek standardu obrazu HD .A nasz komputer nie jest w stanie w palu wyświetlić na kościach AGA takich rozdziałek(przynajmniej ja nie znam takiej sztuczki).I tak ogólnie troszkę podciągnąłem ten obraz do tego 16x9.
Nie wiem czy znasz taki program o nazwie Scenery Animator w nim można sobie wygenerować obrazek jakiejś panoramy z landscapea w rozdziałce takiej jak 1536X580 jest to max rozdziałki na palu i po dostosowaniu do 16x9
wygląda całkiem fajnie . :D
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem