[#1] LAN na Amidze
Hej,

Mam jeszcze kolejne pytania, tym razem dotyczace sieciowania. Ostatnim razem podlaczalem AMiske ze 3 albo 4 lata temu do sieci i jakos to chodzilo. Teraz chce powtorzyc ten wyczyn, ale potrzebuje nazw programow, moze jest cos nowszego/lepszego.

1) TCP/IP. Wowczas uzywalem Genesis, a teraz widze, ze jest to troche klopotliwy program - udaje, ze jest polaczenie, a go nie ma de facto, czy tez robi jakies problemy z DNSami, czy adresami IP przydzielanymi dynamicznie przez DHCP (a moze nie ma obslugi DHCP :)) Ktory stos TCP/IP jest najlepszy ?

2) Przegladarka www - kiedys przed laty preferowalem Voyagera (3.2/3.3 mialem wersje), ale teraz widze, ze musze czekac kilkanascie tysiecy sekund, zeby zaczac surfowanie Moze jest jakis nowszy browser ?

3) LAN: jaki jest (o ile jest) najlepszy sposob do podlaczania sie do grupy roboczej Windowsow (SMB) ? Chodzi mi o przegrywanie danych, a dysku nie bede podlaczal znikad w innego kompa. Najlepiej byloby po kablu, skoro mam Ethernet.. tudziez moglbym postawic serwer ftp na linuchu i jakims AmFTP sobie pliki posciagac, ale to jest troche na okretke. Nie ma prostszego sposobu (SMB) ?

Dziekuje za odpowiedzi.

Mam Amige 1200, 8 MB FAST, 3Com Megahertz PCMCIA, Amiga OS 3.0.

[#2] Re: LAN na Amidze

@a600user, post #1

1) najlepszy jest miamidx
2) ibrowse
3) smbfs z sf.net

[#3] Re: LAN na Amidze

@a600user, post #1

1. MiamiDX. Działa na DHCP i Static.

2. Komeryjny IBrowse lub darmowy AWEB z Aminetu.

4. Ja używam ftp.
Albo odpalasz serwer Na Ami o nazwie RC-Ftpd (Aminet)i łączysz się za pomocą TotalCommandera na pc. Albo odpalasz serwer na pececie o nazwie Cesar (jest darmowy) i łączysz sie na Amidze za pomocą np. AmiTradeCenter (Aminet) lub innych, podobnych programów.

[#4] Re: LAN na Amidze

@a600user, post #1

Przy twoim konfigu:
1. Darmowe Miami z Aminetu
2. Darmowy IBrowse
3. Jest Samba i Tango ale najszybciej i najłatwiej jest postawić z jednej strony serwer (na Ami: AmiFTPD lub RC_FTPD)a z drugiej strony jakikolwiek program do FTP (na Ami: AmFTP lub AmiTradeCenter).

Pozdrawiam
[#5] Re: LAN na Amidze

@RadoslawF, post #4

1) Jak już inni pisali - MiamiDX
3) Jeżeli chodzi ci tylko o wymianę danych, polecam AmigaExplorer od firmy Clonato. Na Amidze łączysz się z netem przez Miami, potem odpalasz jeden mały programik, który sobie działa w tle, a na PC masz specjalny program do przeglądania zawartości Amigi - szybko, prosto i sprawnie :)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem