[#31] Re: Blizzard 1230/50 - opłaca się kupić?

@radzik, post #30

sa tacy co ta karte krecili oscylatorem na 66 Mhz - cos ok 13 mipsow wtedy jest. Pytanie czy warto ?

co do pamieci .. malo kiedy mi spada blok pamieci do 45 MB FREE FAST RAM

na 060 i owszem jest sens gry 3D , Demka i emulatory 64 MB jest adekwatne

[#32] Re: Blizzard 1230/50 - opłaca się kupić?

@HOŁDYS, post #31

Jak ktoś używa emulatora maka to wykorzysta te 64MB i 030 nie będzie tu przeszkodą, inna sprawa że w czasach kiedy sprzęt z G4 pod OS9 można za 100-150zł kupić specjalnego sensu w używaniu emulatora nie widzę.

Pozdrawiam
[#33] Re: Blizzard 1230/50 - opłaca się kupić?

@RadoslawF, post #32

Zaletą używania dowolnego emulatora jest posiadanie tylko jednej platformy sprzętowej. Są osoby których nie bawi posiadanie kilku komputerów i posiadanie odpowiedniej ilości peryferiów do nich. A jeśli jest jeszcze piękniejsza połowa na głowie + dzieci + małe lokum to szansa na pokojową koegzystancję tego wszytkiego razem jest równa szansie wygrania szóstki w totolotka.
[#34] Re: Blizzard 1230/50 - opłaca się kupić?

@stachu100, post #33

O ile generalnie podejście wynikające z niechęci zastawiania mieszkania komputerami jestem w stanie zrozumieć to w przypadku miłośników starych Amig ono nie bardzo działa, z założenia mamy więcej niż jeden podstawowy komputer.
Poza klasykiem, często nie jednym mamy w domu bardziej współczesne komputery, więc upchnięcie jednego więcej generalnie nie powinno stwarzać większych problemów przynajmniej u części posiadaczy.
W przypadku braku miejsca warto zamiast wielkiego i ciężkiego PMa warto zanabyć małego i przyjemnego Maka Cube.

Pozdrawiam
[#35] Re: Blizzard 1230/50 - opłaca się kupić?

@RadoslawF, post #34

Wszytkie moje hobbystyczne zabawki zostały na czas wychowania potomstwa (czyli pewnie jeszcze ok. 10 lat) zniesione przeze mnie do piwnicy. W mieszkaniu jest jeden rozwalający się powoli laptop który jest kładziony na lodówce + mały serwer plików pod telewizorem.
W moim przypadku podyktowane było to chęcią ocalenia mojej kolekcji od zakusów poznawczych potomstwa nierozłącznie połączonych z niszczeniem poznawanych obiektów.
Nawet w tej chwili nie mam gdzie postawić komputera stacjonarnego...

I wydaje mi się że w moich rozterkach nie jestem osamotniony.

Ale offtop ; przepraszam założyciela wątku....
[#36] Re: Blizzard 1230/50 - opłaca się kupić?

@HOŁDYS, post #29

SysINFO pokazuje glupoty czasem ;). Zmien taktowanie chipsetu zmieniajac odswierzanie ekranu (chocby jakikolwiek tryb podwojny) i wypromuj SysInfo do tego trybu. Zobaczysz jakie jaja sie robia ;).

[#37] Re: Blizzard 1230/50 - opłaca się kupić?

@HOŁDYS, post #29

cyt "jednak jak wspominalem 64 MB w 030 to juz jest przerost formy nad trescia..."
No jest jak mówisz, na razie to jedynie może ze 2 MB Fasu użyłem z mojej karty. Chyba że podczas odsłuchiwania modów poszło więcej, bo przęciągłem katalog z modami do RAM Dysku.
Kończę właśnie wsadzanie CD/DVD Combo do Amigi 1200, może wtedy użyję więcej z CD/DVD.

Kolega powyżej opisał jakieś sztuczki ogłupiania Sysinfo, takowych nie robiłem... MIPS 12.50 dhystronów 11 900, Robi swoje wyłącznie 5 ns RAM.

Ostatnia modyfikacja: 23.02.2011 23:00:06
[#38] Re: Blizzard 1230/50 - opłaca się kupić?

@Wojox, post #37

Mi na 030 40 MHz pokazuje 33 MHz i mniej MIPS-ow jesli odpalam SysINFO w trybie podwojnym.Pokazuje ok 6-7 zamiast 8-9, oraz 33 MHz zamiast 40.

SysSpeed bez zmian, pokazuje... 13 MIPS.

[#39] Re: Blizzard 1230/50 - opłaca się kupić?

@Wojox, post #37

Zapomniałem założyć zworkę na Blizzardzie na 60ns, teraz pamięci EDO dodały lekkiego kopa karcie. Sysinfo pokazuje, że teraz Amiga jest szybsza od standardowej o 7,60 raza.
Wojox: na karcie masz pamięci SDRAM, na pewno zwiększyło to wydajność karty w stosunku do Blizzarda.
Stachu: wcale się nie obrażam - teraz doceniam to że mieszkam na wsi i mam w domu do dyspozycji 165 metrów (nie liczę budynków gospodarczych i stodoły), więc mam gros miejsca na swoje zabawki :D

No i Amiga zaczęła łapać zwiechy i restarty, chyba trzeba złącze od karty wyczyścić :-

Ostatnia modyfikacja: 26.02.2011 05:22:56
[#40] Re: Blizzard 1230/50 - opłaca się kupić?

@Nightmare777, post #39

Przed czyszczeniem sprawdź czy nie pomoże "odzworkowanie" tej pamięci z 60ns na 70. Jeśli zwiechy nastąpiły po przełączeniu to może być przyczyna.

Pozdrawiam
[#41] Re: Blizzard 1230/50 - opłaca się kupić?

@RadoslawF, post #40

moze cos z ta karta nie teges ? ustaw tak jak Radek mowi deafulatowy dostep do pamieci i zobacz czy pomoglo

jako posiadacz kilku a moze kilkunastu roznorakich kart uwazam

Blizzarda 1230 w ver MK IV za najsolidniejsza i najstabilnijsza karte do desktopa

Ostatnia modyfikacja: 26.02.2011 10:17:51
[#42] Re: Blizzard 1230/50 - opłaca się kupić?

@RadoslawF, post #40

Zwiechy były zarówno przed jak i po założeniu zworki. Sprawdziłem kilka simmów, to samo. Mój błąd, że nie przeczyściłem slotu przed założeniem Blizzarda.

[#43] Re: Blizzard 1230/50 - opłaca się kupić?

@Nightmare777, post #42

byc moze karta byla grzebana (podkrecana do 66 mhz)
jaka masz pewnosc ze kupiles sprawna karte ?
karta zachowuje sie a'normalnie...moj blizard od razu po zakupie (uzywany)
nigdy nie zawiesil sie. a Apollo 040 Apollo 060 zdarzalo sie..to samo mialem w Mtecu zdarzalo sie .. ze sam z siebie system zamarzal.. Blizzard 1260/80 tez czasem ale tu pewnie dlatego ze nie ma nawet radiatora na 68060 i karta jest w desktopie. Blizzard 1230 naprawde spisuje sie najlepiej

Ostatnia modyfikacja: 26.02.2011 15:35:24
[#44] Re: Blizzard 1230/50 - opłaca się kupić?

@HOŁDYS, post #43

Wszystko gra, po przeczyszczeniu slotu w Amidze wacik był czarny - teraz Ami hula jak złoto profilaktycznie przeczyściłem też styki od simma. No to teraz się pobawię
Kartę odkupiłem od jednego z forumowiczów z PPA.

[#45] Re: Blizzard 1230/50 - opłaca się kupić?

@Nightmare777, post #44

Ode mnie kupiłeś - ale wacik nie powinien być czarny. Czego użyłeś jako rozpuszczalnika?

Jak czarny to zareagowało z patynką (złącze procesora) lub z aluminium (złącza SIMM). Dziwię się bo także czyściłem - wprawdzie nie przed wysyłką, tylko tuż po świętach, ale to za szybko na patynkę.

[#46] Re: Blizzard 1230/50 - opłaca się kupić?

@Skotos, post #45

Karta była ok, to złącze w Amidze miało brudne styki. Czyściłem alkoholem izopropylowym.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem