[#1] Workbench 1.3 - przeglądanie DD'ków
Witam. Mam do was koledzy pytanie, co zrobić, bym mógł przeglądać zawartość dyskietki DD na amidze 500. Posiadam Workbench'a 1.3 i nie wiem jak to zrobić. Gdy wysunę dyskietkę z systemem , a włożę dd'ka z kilkoma programami, plikami tekstowymi i mid'ami , ukazuje mi się na pulpicie ikonka z podpisem DF0:BAD (czyli coś chyba źle) i po kliknięciu na nią (poza mignięciem ekranu na żółto) nic się nie dzieje. Pomóżcie proszę.

[#2] Re: Workbench 1.3 - przeglądanie DD'ków

@rViper, post #1

Może faktycznie dyskoetki padły i nie są odczytywane przez stację dysków. Zawsze możesz zrobić formatowanie dyskietki żeby sprawdzić czy dyskietka jest sprawna.
[#3] Re: Workbench 1.3 - przeglądanie DD'ków

@rViper, post #1

Formatowałem z Peceta na FAT komendą format a: /T:80 /N:9 , używając CMD'ka. Ponoć amiga czyta ten system plików.

[#4] Re: Workbench 1.3 - przeglądanie DD'ków

@rViper, post #3

Czyta, ale w systemie 1.3 nie ma wbudowanej obsługi tego formatu. Z tego co pamiętam, były jakieś programy do tego celu. Dopiero w systemie 2.1 pojawiły się sterowniki do bezpośredniego czytania dyskietek 720 kB w formacie MS-DOS.

Ostatnia modyfikacja: 22.02.2011 16:11:31
[#5] Re: Workbench 1.3 - przeglądanie DD'ków

@G. Kraszewski, post #4

a crossdos nie byl na dysketcer Extras 1.3 ?

[#6] Re: Workbench 1.3 - przeglądanie DD'ków

@G. Kraszewski, post #4

Rozumiem, ale co zrobić (bez użycia kabla null-modem, dystku twardego i CD-ROM'u w amidze) aby przeniść jakieś dane na pamięć operacyjną ,,przyjaciółki'' ?

[#7] Re: Workbench 1.3 - przeglądanie DD'ków

@HOŁDYS, post #5

W systemie 1.3 nie było żadnych programów do odczytu dyskietek pecetowych. Ja w tych b. dawnach czasach uzywałem średnio wygodnego programu Dos2dos.
[#8] Re: Workbench 1.3 - przeglądanie DD'ków

@rViper, post #6

W takim przypadku pozostaje Ci jedynie Catweasel - ~karta, dzięki której możesz nagrywać dyskietki w formacie Amigowym na PC:
http://www.jschoenfeld.com/products/cwmk4+_e.htm

[#9] Re: Workbench 1.3 - przeglądanie DD'ków

@rViper, post #6

Użyć Catweasela, ale to droga zabawka. W przypadku A500 to faktycznie może być problem. W zasadzie jedyne wytjście poza opisanymi przez Ciebie wyżej to uzycie systemu od 2.1 wzwyż, dzięki czemu bedzie możliwa obsługa dyskkietek zapisanych pod PC. Ale co z tego? Jeśli w A500 nie masz dysku twardego to jedynie w nielicznych wypadkach będziesz móg l zgrać np zawartośc takiej dyskietki do Ram Dysku, a potem już pod Ami zgrać na dyskietkę...ogólnie bedzie ciężko...

[#10] Re: Workbench 1.3 - przeglądanie DD'ków

@OSH, post #9

Cóż, mamy zamknięte koło. Bez workbench'a 2.1 nie odczytam danych z dyskietki sformatowanej pod PC na amidze, a nie posiadając go , nie mogę go nagrać... OMG :( Czyli mam dwa wyjścia, albo kupować dyskietki z programami pod amigę, albo zainstalować na niej HDD'ka ? Chciałbym zatem zapytać o kilka rzeczy: 1. Jak zainstalować i skonfigurować twardziela na A500 ? 2. Jak formatować dyskietki na Workbench'u 1.3 ? 3. Jak nagrywać ADF'y na Workbench'u ? 4. Czy dopięta do amigi druga stacja dyskietek potrzebuje jakiejś specjalnej konfiguracji ? 5. Czy Workbench 2.1 będzie działał na A500 ? Z góry dziękuję za pomoc OK

[#11] Re: Workbench 1.3 - przeglądanie DD'ków

@rViper, post #10

Jest jeszcze jedna możliwość - jakaś dobra duszyczka nagra/stworzy Ci dyskietkę pozwalającą na odczytywanie danych nagranych na dyskietkach PC 720kB. Chociaż na Twoim miejscu rozejrzałbym się za jakimś kablem nullmodem - na PPA znajdziesz artykuły opisujące połączenie Amiga-PC takim kablem. O ile dobrze pamiętam, żeby zacząć pracę wystarczy kabel nullmodem i dyskietka z WB 1.3.

Ad.1. Żeby podłączyć HD do A500 będziesz potrzebował kontrolera dysku (Amiga 500 nie jest wyposażona w kontroler).

Ad.2. Poleceniem Format.

Ad.3. Programów potrafiących nagrać obraz ADF na dyskietkę jest wiele - zajrzyj na Aminet.

Ad.4. Jeżeli jest to zewnętrzna, amigowa stacja dyskietek to nie. Jeżeli planujesz kombinować z przeróbką napędu z PC to tak.

Ad.5. Nie na oryginalnym ROMie 1.3 - trzeba wymienić kostki na 2.0.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem