Witam, pare dni temu dostałem informację (udokumentowaną filmikami) od "zagramanicznego" Amigowca o błędzie w filemanagerze c64kopik, do którego popełnienia się przyznaję bez bicia. Dotyczyło to jego Amigi 2000, ECS, więc jak dla mnie - egzotyk. Błąd udało mi się zlokalizować i usunąć "intuicyjnie" ;). Postanowiłem więc popracować nieco w wolnym czasie nad wypuszczeniem kolejnej wersji 0.92 tego programiku z poprawionymi błędami - na tyle - na ile to będzie możliwe. Nie jest to programistyczna perła, owszem, programik napisany w BlitzBasic2, ale na systemach z AGA spełnia swoją funkcję doskonale - to znaczy "u mnie", autora - co oczywiste ;). Z kartami graficznymi może być problem i prawdopodobnie wszelkie błędy dotyczyć będą wyświetlania grafiki, "zachowywania się" programu. Wszystko zacząłem kiedyś przepisywać pod AmigaE z pomocą R-Tea (pozdrowienia), ale zabrakło czasu i sił.
Stąd też wszystkich chętnych do przetestowania transferu danych pomiędzy Amigą a stacją 1541 zachęcam do podjęcia korespondencji tutaj w tym temacie - co działa, co nie działa, kiedy się wywala i co się wywala.
Posiadając Amigę 1200 030/50MHz a potem 040/40MHz z OS 3.1 - żadnych błędów osobiście nie uświadczyłem, jednakże na pewno na innych konfiguracjach może być "grubo". Poprosiłbym także przy opisach danych problemów o dokładną konfigurację, tj. jaki model Amigi, AGA, ECS czy karta graficzna, jaki OS, karta turbo, czy z koprocesorem. Oczywiście zakładamy, że sam kabel jak i pakiet Easy 1541 Fabrizio Farengi spełnia swoje zadanie.
Więcej o c64kopiku i archiwum do pobrania (z dokumentacją) znajdziecie pod adresem:
http://www.drakmo.ovh.org/c64kopik/c64kopik.php
lub oczywiście na Aminecie.
Instalacja c64kopik i Easy1541 nie jest uciążliwa i dokładnie opisana w dokumentacji, żadne assigny nie są też potrzebne.
Wszystkich posiadaczy stacji 1541 zachęcam więc do testów, jeżeli ktoś nie posiada kabelka do transferu danych - i nie czuje się mistrzem lutownicy lub po prostu nie wie skąd taki kabelek można zdobyć - mogę także wykonać taki kabel i przesłać na potrzeby testów pobierając jedynie opłatę za elementy i przesyłkę. Nie ma problemu.
Dzięki z góry za zainteresowanie :). Oczywiście "szczęśliwych posiadaczy" c64kopika (if any) zapraszam także do wyrażania pozytywnych opinii :).
Ostatnia modyfikacja: 24.02.2011 00:24:49